|

Tıbbi atıklar Büyükşehir Belediyesi kontrolünde

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Tıbbi Atık Yönetimi Projesi, civar illerin de katılımı ile genişlemeye devam ediyor. Proje ile tıbbi atıkların insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin önlenmesi, bitki örtüsü, yeraltı ve yüzeysel su alanları ile su rezerv sahalarının, korunması sağlanıyor.

Zabit Durmuş
00:00 - 21/06/2011 Salı
Güncelleme: 17:09 - 21/06/2011 Salı
Yeni Şafak
Tıbbi atıklar Büyükşehir Belediyesi kontrolünde
Tıbbi atıklar Büyükşehir Belediyesi kontrolünde

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmekte olan Tıbbi Atık Yönetimi Projesi, civar illerin de katılımı ile genişlemeye devam ediyor. Tıbbi atıkların sterilizasyonu ile atıkların Avrupa Birliği normlarına uygun bir yöntemle toplanarak imhasının gerçekleştirildiği proje ile tıbbi atıkların insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin önlenmesi, bitki örtüsü, yeraltı ve yüzeysel su alanları ile su rezerv sahalarının, korunması sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, "Çevre ve insan sağlığını tehdit eden ve tehlikeli atık grubunda olan tıbbi atıklar ilimizde 2006 yılından itibaren Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinden toplanmaya başlanmış ve katı atık düzenli depolama alanının ayrı bir bölümünde depolanarak bertaraf edilmiştir" denildi.


ÇEVRE İLLERİN ATIĞI DA TOPLANIYOR

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından finanse edilen Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği kapsamında 'Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu Tesisi Projesi' hazırlandı. Yapılan proje ile tıbbi atık sterilizasyon tesisi ve sterilizasyon cihazı projeden sağlanan hibe ve belediyemizin öz kaynakları ile sağlanmıştır. Yaklaşık 1,5 milyon dolar maliyet ile hazırlanan projenin yüzde 32'si Devlet Planlama Teşkilatı, yüzde 68'lik kısmı ise Büyükşehir Belediyemiz bütçesinden karşılanmıştır. Tıbbi atıkların sağlık kuruluşlarından toplanması işi, 2008-2009 yılı Gaziantep il geneline yaygınlaştırılmıştır. Ancak sterilizasyon tesisinin kurulum maliyetinin fazla olması, kurulan tesisin kapasitesinin civar illerin atığını alabilecek büyüklükte olması nedenleri ile Gaziantep, Osmaniye, Hatay, İskenderun, Kilis, Kahramanmaraş ve Adıyaman ili de toplama ağına dahil edilmiştir."


İŞLEM KAPASİTESİ GÜNLÜK 21 BİN 600

Bu arada, 2008 yılında Şehitkamil, Şahinbey ve Oğuzeli ilçelerine hizmet veren sterilizasyon tesisinin, 6 kentte bin kuruma hizmet verir seviyeye ulaştığı vurgulandı. Sterilizasyon tesisinde işleme giren ve kurumlardan toplanan tıbbi atık miktarının Çevre ve Orman Bakanlığı'na sunulmak üzere düzenli olarak kayıt altına alındığı belirtilen açıklamada, "2009 yılı sonu itibarı ile tıbbi atıklar ilimizin tüm ilçelerinden toplandığı, 3 vardiya ile günde 12 saat çalışan sterilizasyon tesisinin işlem kapasitesi günlük 21 bin 600 ulaştı ve tesiste 2005-2010 yılları arasında 4 bin 184 ton tıbbi atık depolanarak, 3 bin 157 ton tıbbi atığın sterilizasyonu gerçekleştirildi" ifadelerine yer verildi.

13 yıl önce