|

Afrin nerede ve Türkiye için neden önemli?

Afrin’e başlatılan operasyonun ardından vatandaşlar Afrin nerede ve neden önemli gibi sorularının cevaplarını merak ediyor. Zeytin Dalı Harekatı ile Afrin’de geniş çaplı operasyonlar başlatıldı. Afrin’deki son durumu, neden önemli olduğunu ve Afrin’in nerede olduğunu öğrenmek istiyorsanız haberimizin detaylarını inceleyebilirsiniz.

Yeni Şafak
07:59 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 08:23 - 22/01/2018 Pazartesi
Diğer
Afrin nerede ve neden önemli? İşte Afrin'deki son durum
Afrin nerede ve neden önemli? İşte Afrin'deki son durum

Afrin ile ilgili son durumu sizler için hazırladık. TSK tarafından yapılan açıklamanın ardından dün resmen Afrin’e Zeytin Dalı Harekatı başladı. Bu operasyonla birlikte daha önce belirlenen birçok hedef havadan imha edildi. Konumu nedeniyle büyük bir merak konusu haline gelen Afrin ile ilgili son durumları ve Afrin’in nerede olduğunu sizler için hazırladık.

Afrin neden önemli?

Afrin, Suriye’nin Halep Valiliği’ne bağlı bir ilçe. Savaş öncesinde şehrin 500 bin civarında bir nüfusa sahip olduğu söylenirken şu anda net bir bilgi yok. Afrin'de toplam köy sayısı ise 360. Sınır kapılarına yakın olması jeopolitik açıdan Afrin’in önemini artırıyor. Afrin, Suriye’nin kuzeybatısında, Türkiye sınırına da çok yakın bir noktada yer alıyor.

Afrin kimler için ve neden önemli?

Türkiye için önemli çünkü Suriye sınırının yanı başında kurulmak istenen terör koridoruna izin verilmek istenmiyor.

DEAŞ için önemliydi çünkü 2016 Ağustos öncesinde ‘savaşçı ikmali’ için Afrin kıymet teşkil ediyordu.

ABD ve PYD/PKK için önemli çünkü kantonların birleşmesi ve Akdeniz’e ulaşma hedefinin ikinci aşamasını gerçekleştirmesi açısından önem arz ediyor. Ayrıca, Türkiye’yi güneyden sıkıştırmak isteyen ABD, PKK/PYD’yi bölgedeki hedeflerine ulaşmak için kullanıyor.

Esed rejimi ve en büyük destekçisi Rusya için önemli, çünkü Suriye’nin tamamında hâkimiyetin sağlanması, sınırda bulunan Afrin gibi ilçeleri kontrol altında tutmaktan geçiyor.

AFRİN NEREDE?

Afrin, Türkiye'nin Güney'inde Suriye'nin Kuzey Batısında yer alıyor. Arfinde yer alan yerlerin adı ise, Seyh el-Hadid, Raju, Bulbul, Ma'betla.

Afrin’e en büyük askeri sevkiyat

Akşam saatlerinde harekatın başladığı Afrin’e son dönemlerin en büyük askeri sevkiyatı yapılıyor. Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinden çekilen tank, fırtına obüsü ve topçu bataryalarının da bulunduğu toplam 150 araçlık Afrin’e doğru yola çıktı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Afrin harekatı sahada fiilen başlamıştır" sözü üzerine Afrin’e yönelik başlatılan Zeytin Dalı harekatı ile bölgeye askeri sevkıyatlar da devam ediyor. Akşam saatlerinde Özgür Suriye Ordusu’nun sevkiyatından sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait araç ve mühimmat ve personel sevkıyatı da hız kazandı. Afrin’e yapılan son dönemlerin en büyük sevkıyatı başladı. Fırat Kalkan Harekatı’nın yapıldığı bölgelerden çekilen ve Türkiye’nin batı ile doğu illerinden gönderilen yaklaşık 150 araçlı fırtına obüsü zırhlı personel taşıyıcı topçu bataryaları, mühimmat bölgeye sevk ediliyor.

Öncüpınar Sınır kapısından geçen konvoy Afrin’e doğru ilerliyor.

72 uçak ile 108 hedef imha edildi

Haftalardır beklenen Afrin Harekâtı dün saat 17:00 itibariyle başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘operasyonun fiilen başladığını’ duyurmasının ardından Hava Kuvvetleri’ne bağlı 72 savaş uçağı, PKK/PYD hedeflerini bombalamak için sınır ötesine geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri, operasyonu ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ olarak isimlendirdi. Zeytin Dalı kapsamında mühimmat yüklü F16’lar, Afrin’de PKK/PYD’li teröristlere ait sığınak ve barınakları, silah ve mühimmat depolarını, ayrıca gözlem noktalarını yerlebir etti. Sığınak delici lazer güdümlü milli mühimmatın kullanıldığı operasyonda birkaç saat içinde 113 hedeften 108’i vuruldu. Operasyona katılan savaş uçaklarının sayısı itibariyle cumhuriyet tarihinin en büyük bombardımanı olan Zeytin Dalı, gece saatlerinde de devam etti. TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri de harekâtın başlamasıyla birlikte Afrin taarruzuna kalktı.

40 dakikada 20 atış

Afrin operasyonuna katılacak komandoların bulunduğu onlarca otobüs, Hatay’ın Hassa ilçesindeki sınır birliğine ulaştı. Bu sırada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait fırtına obüsleri tarafından Afrin’deki hedeflere 40 dakikada 20 atış yapıldı.Afrin’de askeri hareketlilik gece saatlerinde üst düzeye ulaştı. Afrin’deki terör örgütü PKK/PYD-YPG hedefleri TSK’ya ait fırtına obüsleriyle vuruldu. Öte yandan, operasyona katılacak komandoların yer aldığı onlarca yolcu otobüsü ve araç, Hassa’daki sınır birliklerine ulaştı.


Afrin için eller semaya açıldı

Elazığ’da sabah namazı sonrası Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’nın başarısı için eller semaya açılarak Fetih suresi okunup dua edildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’nın zaferle sonuçlanması için ülke genelinde bütün camilerde yatsı ve sabah namazı sonrası Fetih Suresi okunup, dua edileceğini bildirdi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da başta İzzet Paşa Camii olmak üzere tüm camilerde sabah namazının ardından Fetih suresi okundu. Daha sonra eller semaya açılarak Mehmetçiğe dualar edildi.

Zeytin Dalı Harekatı süresince her gün yatsı ve sabah namazında Fetih Suresi okunup, dualar edileceği belirtildi.



#Afrin
#Afrin nerede
#Afrin önemi
6 yıl önce
default-profile-img