|

100 yıllık değişimi birlikte yönlendirelim

Rus Lider Vladimir Putin ile Kremlin Sarayı’nda görüşen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping vedalaşma sırasında mevkidaşına, “Şu anda dünyada 100 yıldır olmayan değişiklikler yaşanıyor. Birlikte bu değişimi yönlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

04:00 - 23/03/2023 четверг
Güncelleme: 03:55 - 23/03/2023 четверг
Yeni Şafak
Şi Cinping, Vladimir Putin.
Şi Cinping, Vladimir Putin.

Tüm dünyanın dikkatle takip ettiği, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 3 günlük ziyareti dün sona erdi. Şi’nin Moskova’dan ayrılırken Rus mevkidaşı Putin’e söylediği sözler ise dünyanın gündemine oturdu. Çin liderini uğurlamak için Rus mevkidaşı Vladimir Putin Kremlin Sarayı’nda kapıya kadar eşlik ederken, Şi’nin bu esnada kameralar kayıttayken, “Şu anda dünyada 100 yıldır olmayan değişiklikler yaşanıyor. Birlikte bu değişimi yönlendireceğiz” ifadelerini kullandığı görüldü. Putin ise, “Katılıyorum” şeklinde cevap verdi.

SAMİMİ VEDALAŞMA

Şi, daha sonra Putin’e elini uzatarak, “Kendine iyi bak sevgili dostum” dedi. Putin ise Şi’nin elini iki eliyle tutarak, “İyi yolculuklar” karşılığını verdi. Şi, Çin’e dönmek üzere başkent Moskova’daki Vnukovo Havalimanı’na geçerek ülkeden ayrıldı. Çin Devlet Başkanı Şi, pazartesi günü Putin ile 4.5 saat süren bir gayri resmi görüşme gerçekleştirmişti. Salı günü Rusya Başbakanı Mihali Mişustin ile görüşen Çin lideri, daha sonra resmi görüşme için yeniden Putin ile bir araya gelmişti. İki lider “kapsamlı ortaklık ve stratejik iş birliğinin derinleştirilmesine dair ortak bildiriyi” imzalamıştı. Görüşmelerde Ukrayna krizinin çözümü konusunda istişare edilse de fikir birliğine varılamadığı görüldü.

Orta Asya Türk cumhuriyetlerinin liderlerine davet

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Orta Asya Türk Cumhuriyeti liderlerini Mayıs ayında Pekin’e davet etti. Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan liderlerine, Çin-Orta Asya zirvesinin ilkini düzenlemek adına davetiye gönderildi. Çin’in en büyük gaz tedarikçisi olan Türkmenistan’ın toplantıya davet edilip edilmediği henüz bilinmiyor.

İngiltere'ye düşük uranyumlu cephane uyarısı

Rusya lideri Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile düzenlediği basın toplantısında Batı’yı, Ukrayna’ya nükleer nitelikte düşük uranyumlu mühimmat vermekle suçladı. Putin, söz konusu mühimmatların İngiltere tarafından verilmesi halinde Rusya’nın “karşılık vermek zorunda olacağını” da savundu. İngiltere, Kiev’e Challenger 2 tankları ile birlikte zırh delici niteliği olan top mermisi sağlanacağını doğruladı. İngiltere Savunma Bakanlığı, bu mermilerdeki radyasyonun düşük risk taşıdığını açıkladı.

#Çin
#Rusya
#Vladimir Putin
#Şi Cinping
1 год назад