|

2018'de Acem Baharı vadetti

ABD Başkanı Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un, sekiz ay önce İran’da rejim değişikliği çalışmaları yaptığı ortaya çıktı. İranlı rejim muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü’yle Paris’te buluşan Bolton, görüşmede rejimin "40. yılı dolmadan" 2018'de yıkılması mesajı verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/03/2018 Pazar
Güncelleme: 01:08 - 25/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Bolton daha atanmadan kolları sıvamış!
Bolton daha atanmadan kolları sıvamış!

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın yeni görevine atanmadan sekiz ay önce Fransa’nın başkenti Paris’te İranlı rejim muhalifleriyle buluştuğu ortaya çıktı. Bolton, silahlı Halkın Mücahitleri Örgütü (HMÖ) üyeleriyle yaptığı görüşmede İran Devrimi’ni, 40'ıncı yaşını dolduracağı 11 Şubat 2019 tarihinden önce devirme planlarını ele aldı. Amerikan haber sitesi The Intercept’in haberine göre Bolton, bir araya geldiği HMÖ üyelerine Trump yönetiminin, örgütle işbirliği yaparak rejim değişikliği hedefine yönelmesi, örgütü Tahran’daki mevcut yönetime alternatif olarak kabul etmesi gerektiğini söyledi.

‘TAHRAN’DA KUTLAMA YAPACAĞIZ’

Bolton, “ABD’nin politikası molla rejiminin devrilmesi olmalı. Rejimin tutumu ve hedefleri değişmeyecek bu yüzden tek çözüm rejimin kendisini değiştirmek” dedi. Rejim muhalifi İran kökenli gazeteci Bahman Kalbasi, Bolton’ın heyecan verici bir söz verdiğini de belirtti: “İşte bu yüzden 2019’dan önce Tahran’da kutlama yapacağız.”

  • ‘MÜNAFIKLARIN SPONSORU’
  • İran Muhafız Konseyi Başkanı Abbas Ali Kadkhodai, Bolton’u Halkın Mücahitleri Örgütü’yle ilgili açıklamaları nedeniyle “terör destekçisi” olarak tanımladı. Kadkhodai, Telegram televizyonunda yayımlanan açıklamasında, “Münafıkların Amerikalı sponsoru John Bolton, Trump’ın totaliter rejiminde en yüksek siyasi pozisyona gelmeyi başardı. Radikal bir Amerikalı siyasetçi, terörist grupla (Halkın Mücahitleri Örgütü) sürekli görüşürken neden hassas bir göreve getirildi asıl soru bu” dedi.

Örgüt çaptan düştü

1981 yılında İran’dan kaçan HMÖ örgütü lider ve üyeleri Fransa’da sürgünde bir hükümet kurarak Irak’ta askeri bir üs oluşturdu. Dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin, HMÖ’ye silah temin etti. ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgalinden sonra örgüt üyelerinin kaldığı kamplar, Amerikalı askerler tarafından kontrol ediliyordu. ABD güçleri, 2009 yılında söz konusu kampları Irak güçlerine teslim etmişti. Bağdat 2016 Eylül’ünde Halkın Mücahitleri Örgütü”nün Irak’taki varlığına son verdi. 280 kişiden oluşan son grubun Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği halinde Bağdat’taki el-Hürriyye (Özgürlük) kampından çıkarılarak Uluslararası Bağdat Havalimanı’ndan Arnavutluk’a gönderildi. Halkın Mücahitleri Örgütü, 1965 yılında dönemin Şah Muhammed Rıza Pehlevi rejimini devirme amacıyla kurulmuştu.


Tahran’dan doğu formülü

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, “ABD, İran’a karşı daha saldırgan politikalar izlemeyi hedefliyor. Biz de buna karşılık Doğu’ya özellikle Çin ve Rusya’ya bakışımızı güçlendirmeliyiz” dedi. İran Öğrenci Haber Ajansı ISNA’ya konuşan Burucerdi, Trump’ın savaş yanlısı ve İran karşıtlığıyla tanınan John Bolton’u Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atamasının Tahran’a karşı daha saldırgan politikalar izleneceğine işaret etti. Burucerdi, “Biz de buna karşılık Doğu’ya özellikle Çin ve Rusya’ya bakışımızı güçlendirmeliyiz. ABD yaptırımlarının hedefi olan ve bu ülkeyle ciddi sorunları bulunan Çin ve Rusya gibi önemli ülkelerle ilişkilerimizi takviye etmeliyiz” diye konuştu.


ABD İranlı korsanları arıyor

ABD, İran hükümetiyle bağlantılı oldukları belirlenen 9 İranlı bilgisayar korsanını arıyor. Yüzlerce ABD ve yabancı üniversitelerin yanı sıra özel şirketler ve devlet kurumlarında yaklaşık 8 bin profesörün hesaplarına giren hackerler hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı. İran Devrim Muhafızları’nın emrinde çalışmakla suçlanan 9 sanık, ABD’de ve yurt dışında yaklaşık 320 üniversitenin bilgisayar sistemlerine girmek ve bilim ve mühendislik araştırmalarını çalmak için siber saldırı hazırlığında olmakla suçlandı. 9 İranlı ayrıca, Çalışma Bakanlığı, Federal Enerji Düzenleme Komisyonu ve Birleşmiş Milletler gibi hükümet kuruluşları ve teknoloji şirketleri, hukuk ve danışmanlık şirketleri de dahil olmak üzere özel sektör kurumları ağına girmekle suçlanıyor.

#ABD
#İran
#John Bolton
6 yıl önce