|

34 ülke teröre karşı birleşti

Suudi Arabistan öncülüğünde 34 İslam ülkesi ‘Teröre karşı İslam İttifakı’ adıyla yeni bir koalisyon oluşturdu. Afganistan, Libya, Suriye, Irak ve Mısır’daki “tüm terör gruplarını” hedef alacak olan koalisyona İran ve Irak dahil edilmedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:59 - 15/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Suudi Arabistan, 34 İslam ülkesinden oluşan yeni bir askeri ittifakın kurulduğunu açıkladı. Suudi devlet ajansı SPA'da yayımlanan ortak açıklamada, Suudi Arabistan liderliğinde kurulan koalisyonun 'terörizmle' mücadele edeceği ve bu amaçla Riyad'dan ortak operasyonlar düzenleyeceği belirtildi. Suudi Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, ittifakın Afganistan, Libya, Suriye, Irak ve Mısır'da sadece IŞİD'le değil tüm 'terörist' gruplarla savaşacağını söyledi. Açıklamada ayrıca koalisyonun, 'şekli, mezhebi ve ismi ne olursa olsun yeryüzünde fitne ve fesat çıkaran, insanları korkutan ve öldüren silahlı terör örgütlerine karşı oluşturulduğu' belirtildi.



Bölgesel rekabet


Türkiye'nin de aralarında bulunduğu koalisyona katılacak ülkeler Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Pakistan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Türkiye, Çad, Togo, Tunus, Cibuti, Senegal, Sudan, Siralyon, Somali, Gabon, Gine, Filistin, Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti, Katar, Fildişi Sahili, Kuveyt, Lübnan, Libya, Maldivler Cumhuriyeti, Mali, Malezya, Mısır, Fas, Moritanya, Nijer, Nijerya ve Yemen olarak sıralandı. Açıklamada ayrıca, Endonezya'nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin daha söz konusu koalisyonu desteklediği ve bu konuda gerekli tedbirleri alacağı bildirildi. Suudi Arabistan'ın bölgesel rakibi İran ve Irak listede bulunmuyor. Suudi Arabistan ve İran, Yemen ve Suriye'de karşıt tarafları destekliyor. Yemen'de İran destekli Husileri durdurmak için oluşturduğu koalisyon ile operasyonlar düzenleyen Suudi Arabistan, IŞİD'e karşı kurulan ABD öncülüğündeki koalisyonda da yer alıyor. Oluşturulan ittifak Suudi Arabistan'ın İran'a karşı bölgesel rolünü arttırmak için atılan bir adım olarak yorumlanıyor.







IŞİD'le mücadele


Koalisyonda yer alan çoğu ülke IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlarda yer almış ya da terör örgütünün hedefi olmuş ülkeler. Suudi Arabistan'ın güneybatısındaki Abha kentindeki bir camiye ağustos ayında düzenlenen bombalı saldırı da 15 kişi ölmüş saldırıyı IŞİD üstlenmişti.Suudi Arabistan'da mayıs ayında Şii camilerine düzenlenen bombalı saldırılarda 20'den fazla kişi ölmüştü. Saldırıların ardından ülkede geniş çaplı operasyonlar başlatılmış IŞİD ile bağlantılı olduğundan şüphelenilen onlarca kişi gözaltına alınmıştı.



ABD'den destek






ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, “Suudi öncülüğündeki yeni koalisyon, ABD'nin IŞİD'le mücadelede Sünnilerin daha büyük rol oynaması yönünde uzun süredir yaptığı çağrılarla uyumu bir adım” yorumunu yaptı. Koalisyona başka bir destek de Iraklı Sünnilerden geldi. Irak Meclisindeki Sünni “Muttehidun Koalisyonu” lideri Usam en-Nuceyfi'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, teröre karşı oluşturulan koalisyonun İslam ülkelerinin askeri gücü ve enerjisini bir arada topladığı ve terör örgütü IŞİD ile diğer terör gruplarının yaydığı “karanlık fikir” ile mücadele edeceği ifade edildi.


#askeri ittifak
#Teröre karşı İslam İttifakı
#Libya
#Suriye
#Irak
8 yıl önce