|

40 milyon çocuk yaşam mücadelesi veriyor

BM Çocuk Fonu (UNICEF) Suriye Temsilcisi Hanaa Singer, Suriye ve Irak'ta tırmanan şiddet nedeniyle bölgede yaklaşık 40 milyon çocuğun yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Yeni Şafak
16:18 - 12/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:24 - 12/03/2015 Perşembe
AA

Singer, Almanya'nın başkenti Berlin'de Suriye'deki iç savaşın başlamasının 4. yıl dönümünde bölgedeki çocukların durumunun değerlendirildiği basın toplantısı düzenledi.


Toplantıya UNICEF Almanya Temsilcisi Christian Schneider ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un hayat arkadaşı ve UNICEF Almanya'nın çalışmalarına destek veren Daniela Schadt da katıldı.


Hanaa Singer, toplantıda, "Suriye ve Irak'ta tırmanan şiddet sonucu bölgede yaklaşık 40 milyon çocuk yaşam mücadelesi veriyor" dedi.


İnsani yardıma ihtiyacı olan çocuk sayısının, son yıllarla karşılaştırıldığında 50 kat arttığına ve özellikle psikolojik gerilimin çocuklar açısından büyük sorun oluşturduğuna dikkati çeken Singer, mülteci kampında yaşayan Suriyeli bir kız çocuğunun sözlerini hatırlatarak "Bana, size şu sözleri iletmemi söylemişti: Suriye'yi unutmayın" dedi.


Singer, uluslararası topluma çağrıda bulunarak Suriye'deki krizi çözmek için tüm aktörlere baskı yapılması gerektiğini vurguladı ve "Tüm siyasiler, krizin sona ermesi için birlik olmalı. Tüm gruplar ve taraflar hareket etmeli ve sorumlu olanlar yargılanmalı" ifadesini kullandı.


UNICEF Almanya Temsilcisi Schneider de Suriye'deki iç savaşta kadınlar ve çocukların kasıtlı olarak öldürüldüğünü belirterek "Kasıtlı şekilde okullara saldırılıyor. Ekmek sırasında bekleyen kadın ve çocuklar kasıtlı şekilde hedef alınıyor" dedi.


Suriye'de geçen yıl çocuklara yönelik insan hakları ihlal vakasının 2 bin civarında olduğunu bildiren Schneider, Suriye'de ve bölgedeki mülteci kamplarında yaşayan Suriyeli çocukların sayısının 14 milyon olduğuna işaret etti.


900 milyon dolara ihtiyaç var

Schneider, UNICEF'in bu yıl Suriye'ye yapmak istediği yardımlar için 900 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak "Alman hükümeti, ABD ile birlikte bizi destekleyen en önemli ülke" dedi.


Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un hayat arkadaşı, UNICEF Almanya'nın çalışmalarına destek veren Daniela Schadt da Suriye'de ve bölgede bulunan Suriyeli mültecilere, ilaç, kıyafet ve okul malzemesi gibi temel ihtiyaçlar sağlanarak yardım edilebileceğini belirterek "Bu insanların içinde bulunduğu kötü durumunu düzeltebiliriz. Onlara ve çocuklara bunu borçluyuz" diye konuştu.


Suriye'deki iç savaştan kaçmak zorunda kalan her çocuğun bir hikayesi olduğunu söyleyen Schadt, "Suriye'de kayıp bir kuşak tehlikesi var. Hiçbir çocuk bunu hak etmiyor" ifadesini kullandı.


UNICEF'e göre, Suriye'de 5,6 milyon çocuk yardıma muhtaç, yaklaşık 2 milyon Suriyeli çocuk da Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye'de mülteci kamplarında yaşıyor.


Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle bugüne kadar 114 bin Suriyeli çocuğun mülteci kamplarında dünyaya geldiği, en az 10 bin çocuğun hala devam eden savaşta hayatını kaybettiği belirtiliyor.

#suriyeli çocuklar
#suriye savaş
#unicef
#abd
#ortadoğuda savaş
9 yıl önce