|

ABD açıkladı: Türk akımı projesine karşıyız

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Türk Akımı ile Kuzey Akım-2 boru hatlarının yapımına karşı olduklarını dile getirerek, "ABD, Türk Akımı ve Kuzey Akım-2'ye karşı mücadelesini sürdürüyor. Bunun sebepleri de ortada. Ukrayna ve Avrupa vatandaşları, tek kaynaktan enerji tedarikinin esiri haline gelmemeli" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
11:06 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 11:20 - 13/11/2018 Salı
Diğer
Türk Akımı projesinde sevkiyata 2020 yılında başlanması öngörülüyor.
Türk Akımı projesinde sevkiyata 2020 yılında başlanması öngörülüyor.

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Türk Akımı ile Kuzey Akım-2 boru hatlarına karşı mücadele içinde olduğunu söyleyerek, "Ukrayna ve Avrupa vatandaşları, tek kaynaktan enerji tedarikinin esiri haline gelmemeli" ifadelerini kullandı.

  • "Ukrayna ile partner olarak çalışmaya hazırız"
  • Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Başbakan Vladimir Groysman ile görüşen Bakan Perry, "ABD, Türk Akımı ve Kuzey Akım-2'ye karşı mücadelesini sürdürüyor. Bunun sebepleri de ortada. Ukrayna ve Avrupa vatandaşları, tek kaynaktan enerji tedarikinin esiri haline gelmemeli" şeklinde konuştu. Perry, ABD'nin enerji alanında Ukrayna'yla partner olarak çalışmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.


Böyle bir partnerliğe ilgi duyduklarını ifade eden Ukrayna Başbakanı Groysman ise iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliği için sayısız fırsatın olduğunu belirterek şunu dedi:

Türk Akımı projesi nedir?

Türk Akımı Rusya ile Türkiye arasında son dönemde masada yer alan en önemli doğalgaz projelerinin başında geliyor. Türk Akımı her biri yılda 15.7 milyar metreküp gaz sevkiyatı yapacak iki koldan oluşuyor. Projenin ilk kolu ile gazın Türkiye’ye, ikinci kolu ile de Avrupa’nn güney ve güneydoğusuna sevkiyat yapılması planlanıyor.


Türk Akımı'nda sevkiyat ne zaman başlayacak?

Projede sevkiyata 2020 yılında başlanması öngörülüyor. Putin 27 Ekim’de de İstanbul’da gerçekleşen dörtlü zirveye katılmıştı. Zirvede Erdoğan ve Putin’in yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel yer almıştı.

Diğer yabdab Sırbistan Enerji Bakanı Aleksandar Antic ekim ayında Türk Akımı’na katılabileceklerini söylemişti. Putin’in ocak ortalarında da Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gitmesi bekleniyor.


#ABD
#Türk Akımı
#Ukrayna
#Rusya
5 yıl önce