|

ABD’nin Ali Cengiz oyunu

ABD’li uzmanlar, Washington’ın NATO müttefiki Türkiye’ye karşı PYD/PKK ile işbirliğine gitmesinin dehşet verici olduğunu kaydetti. Ortadoğu uzmanı Luke Coffey, eski Başkan Barack Obama’nın beceriksiz Suriye politikalarını yerden yere vuran Donald Trump yönetiminin aynı stratejiyi ikiye katlayarak sürdürdüğünün altını çizdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2018 Cuma
Güncelleme: 01:27 - 26/01/2018 Cuma
Yeni Şafak
Yalanlarla örülü politika
Yalanlarla örülü politika

ABD’li uzmanlar, Washington yönetiminin yalan ve hile üzerine kurulu Türkiye ve Suriye politikalarını eleştirerek ilişkilerde yaşanan hasarların kontrol edilemediğini anlattı. Heritage Vakfı Ortadoğu Dış Politika Direktörü Luke Coffey, ABD yönetiminin dış politikasındaki gerçeklerin anlatılması halinde “sıradan bir Amerikan vatandaşının dehşete düşeceğini” söyledi. Vakfın “Suriye’deki YPG: ABD ve Türkiye için Doğurabileceği Sonuçlar” başlıklı telekonferansında konuşan Luke Coffey, ABD’nin PYD/PKK’ya verdiği desteğin kabul edilemez olduğuna dikkati çekerek, “Sıradan bir Amerikan vatandaşına, ABD’nin (Suriye’de) neo-Marksist bir grubu desteklediğini, bu grubun ABD tarafından terörist olarak kabul edilen bir örgütle bağlantılı olduğunu ve NATO askerlerini ve hatta Amerikan vatandaşlarını öldürdüğünü anlatsanız hepsi dehşete düşer” dedi.

OBAMA YILANLA İŞBİRLİĞİ YAPTI

ABD’nin Suriye politikasındaki tutarsızlıkların, bugünkü noktaya gelinmesine neden olduğuna işaret eden Coffey, “(Barack) Obama dönemi Beyaz Sarayı, beceriksiz bir şekilde YPG ile bu ortaklığa düştü. Şu anda bunu yönetmeye çalışıyoruz. Artık Başkan (Donald) Trump her şeyden sorumlu ancak o da bu stratejiyle devam etme hatta ikiye katlama kararı aldı” şeklinde konuştu.

YALAN VAATLERLE OYALIYOR

ABD’nin Türkiye’ye bugüne kadar birçok söz verdiği ve bunların çoğunu tutmakta başarısız olduğunu vurgulayan Coffey, “Örneğin PYD, ABD’nin 'gitmeyecek' dediği belirli bölgelere doğru ilerledi. YPG’ye verdiğimiz silahların veya eğitimlerin Türkiye’ye karşı kullanılmayacağı sözünü de verdik. Bu imkansız bir şey. Bu, ABD yönetiminin söz verme ehliyetini aşan bir durumdu” değerlendirmesinde bulundu. Kyle Orton ise ABD’nin YPG’ye sağladığı desteğin Türk-Amerikan ilişkilerinde onarılması güç hasarlara neden olduğunu ve mevcut durumda bu hasarların kontrol edilemediğini anlattı.

  • Washington top çeviriyor
  • ABD kurumları, Türkiye ile ilişkilerde hasara yol açan PKK/PYD ortaklığında suçu birbirine atarken Washington’ın terör ortaklığı kesintisiz sürüyor. Bir grup gazeteciye konuşan ve adının gizli tutulmasını isteyen üst düzey Amerikalı yetkili, Türkiye’nin tepkisine neden olan “YPG/PKK’lılara eğitim verilmesi” konusuna değinerek suçu ABD askerine attı. Yetkili, “Suriye sınır gücü” adlı bir oluşum bulunmadığını, “bunun yanlış karakterize edildiğini” savundu. Bir sınır gücü oluşturma planı bulunmadığını iddia eden Amerikalı yetkili, “DEAŞ üyelerinin komşu ülkelere kaçmasını engellemek için Suriye Demokratik Güçleri (PYD/PKK) ile çalışmaya devam ediyoruz” ifadesini kullandı. “Suriye sınır gücü” yerine doğru tanımlamanın ne olacağı sorusu üzerine yetkili, bu sorunun ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) sorulması gerektiğini belirterek, “Yanlış aktaranlar onlardı” dedi.
#ABD
#Trump
#Obama
6 yıl önce