|

ABD'nin dünya genelindeki 'liderlik imajı' darbe aldı

Küresel araştırma şirketi Gallup raporuna göre, Obama döneminde yüzde 48 olan ABD'nin dünya genelindeki liderlik statü ortalaması, Trump döneminde yüzde 30'a düştü. ABD'nin liderlik imajı Trump döneminde, çoğunluğu Amerika'nın müttefiklerinden oluşan 65 ülkede büyük düşüş gösterdi.

Yeni Şafak
15:04 - 19/01/2018 Cuma
Güncelleme: 15:14 - 19/01/2018 Cuma
AA
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD'nin dünya genelindeki "liderlik statüsü"nün Trump yönetiminin ilk yılında, kendisinden önceki iki başkanın döneminden çok daha düşük seviyede olduğu bildirildi.

Küresel araştırma şirketi Gallup'un yayımladığı raporda, geçen yılın mart ile kasım ayları arasında, 134 ülkede yapılan araştırmaya göre, ABD'nin dünya liderlik statüsünün kabul edilebilirlik ortalamasının yüzde 30'a kadar düştüğü belirtildi. Raporda, söz konusu oranın Barack Obama döneminde yüzde 48, George W. Bush yönetiminde ise yüzde 34 civarında olduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca, ABD liderlik statüsünün kabul görmeme oranının da bir önceki yıla göre ortalama yüzde 15 yükselişle, tüm zamanların en yüksek düzeyi olan yüzde 43'e çıktığı ifade edildi.

  • En büyük kayıp müttefik ülkelerde
  • ABD'nin, 2017'deki "kırılgan" imajının, çoğunluğunu müttefiklerin oluşturduğu 65 ülkede en büyük kaybı yaşadığı belirtilen raporda, Portekiz, Belçika, Norveç ve Kanada gibi ülkelerde, Amerika'nın liderlik statüsünün kabul edilebilirlik oranının yüzde 40'lık kayıpla en çok düşüşün yaşandığı bölgeler arasında yer aldığı kaydedildi.

ABD'nin liderlik imajının bölgesel bazda en çok düştüğü kıtanın Amerika olduğu vurgulanan raporda, Obama döneminde yüzde 49 kabul edilebilirlik statüsünün Trump döneminde yüzde 24'e indiği aktarıldı.

Raporda, ABD liderlik statüsünün Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde imaj kaybına uğradığı kaydedilirken söz konusu oranın Avrupa'da yüzde 25, Asya'da yüzde 30 civarında olduğu ifade edildi.

Dünyadaki liderlik statü seviyesi bakımından Çin'in 1 puan gerisinde kalan ABD, yüzde 27'lik ortalamaya sahip Rusya'nın önünde yer alıyor.

#ABD
#Gallup
#Araştırma
6 yıl önce