|

ABD’nin PYD oyunu

Uzun süredir şiddetli çatışmaların devam ettiği Halep'te ABD ve Rusya'nın ayrı planları olduğunu söyleyen Özgür Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanı Ahmet Berri, "ABD PYD’nin, Ruslar da Esed’in hakimiyeti için gizlice anlaştı. Esed rejiminin her türlü silahı kullanarak Halep’ten 4 milyon sivili yerinden etmesi sistemli göç projesinin bir parçasıdır" diye konuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 7/08/2016 Pazar
Güncelleme: 01:40 - 7/08/2016 Pazar
Yeni Şafak

Suriye'deki savaşın en şiddetli yaşanadığı şehirlerden ve ülkenin kilit noktalarından biri olan Halep üzerine ABD ve Rusya planlar yapıyor. Her iki ülkenin Halep'e dair planlarını değerlendiren Özgür Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanı Ahmet Berri, “Esed kimyasal bomba dahil, varil ve tüm tahrip silahlarını kullanarak Halep'teki 4 milyon sivili yerinden etti. Bu sistemli göç ettirme projesinin bir parçasıdır" dedi. Bari, bölgede devam eden çatışmalarda kuşatmanın kırılması halinde çok şeyin değişebileceğini söyledi.



ŞİİLER TEMİZLENEBİLİR


Halep'in Şeyh Maksud, Esrefiyye ve Türkmen mahallelerinden Haydariyye, Höllük, Kuzey'de ise Şeyh Neccar bölgesinin PYD'ye verilmesi için ABD'nin yoğun çaba sarfettiğini söyleyen Ahmet Berri, “Rusya, muhaliflerin tamamen Halep'i terketmesi için aylardır çalışıyor. Ancak, bu kirli oyunun bozulması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Güney Halep'te savaşın seyrinin direnişçiler lehinde ilerlediğini kaydeden General Barri, “Topçu okulunu aldık, şimdi hava ve deniz okuluna saldırıyoruz. Şayet bu iki bölge de temizlenirse, İran destekli Şii milislerin Halep'ten sökülme ihtimalli ortaya çıkacak" diye konuştu.



MUNBİÇ PYD'YE GEÇTİ


Munbiç operasyonunu başlatan ABD'nin Munbiç'ten PYD için Halep'e, oradan da Afrin'e koridor açmak istediğini aktaran Berri, bu durumu terör örgütü PYD'ye uluslarası meşruiyet kazandırma girişimi olarak değerlendirdi. Halep'te muhalifleri engellemek isteyen Rusya ve ABD'nin Halep genelinde bir paylaşım haritasında mutabık kaldıklarını ifade eden Barri muhaliflerden boşalan şehrin yüzde 85'ini Esed'e, kenarda kalan yüzde 15'lik kısmın ise PYD'ye verildiğini Halep kuşatmasının da bu taksim çerçevesinde gerçekleştirildiğini vurguladı. Muhalif General ayrıca kuşatma çemberinin sonlanması için 15 Temmuz gününün seçilmesinin ve aynı gün Türkiye'de darbe girişimi yaşanmasıninda dikkate değer bir durum olduğunu anlattı.





Rejime ağır saldırı


Fetih Ordusu'na bağlı birliklerin katıldığı ''Halep kuşatmasını kırma'' operasyonunda muhalifler, güneydeki Amiriye Köyü çevresinde bulunan Esed güçlerine ait noktalara ağır silahlarla saldırdı.



#Suriye Ordusu
#Ahmet Berri
#Halep
8 yıl önce