|

Afrin’den sonra Fırat’ın doğusu

Amerika’nın “terör ordusu” açıklamasının ardından Fırat’ın doğusu, Türkiye için önemli bir bekâ ve ulusal güvenlik sorunu haline geldi. Önce diplomasi denenecek. ABD’nin ısrarı halinde Tel Abyad, Ayn İsa, Resulayn ve Kamışlı bölgelerinde önümüzdeki günlerde hareketli gelişmeler yaşanacağı belirtiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 09:19 - 16/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Türkiye, Amerika’nın “terörist ordu” açıklamalarının ardından dikkatini Fırat’ın doğusuna çevirdi.
Türkiye, Amerika’nın “terörist ordu” açıklamalarının ardından dikkatini Fırat’ın doğusuna çevirdi.

PKK terör örgütünün Afrin’den yaptığı tacizlere obüslerle karşılık veren Türkiye, Amerika’nın “terörist ordu” açıklamalarının ardından dikkatini Fırat’ın doğusuna çevirdi. ABD'nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne kast eden bu adımları Türkiye, Rusya ve Esed rejimini harekete geçirdi. Uluslararası koalisyonu ortadan kaldıran ABD, Suriye’nin toprak bütünlüğünü bölmek, İsrail’in güvenliğini sağlayacak planlamaları harekete geçirmek üzere hamlesini yaptı.

OLUŞUMA DUR DENECEK

Amerika’nın, diplomatik temaslarla, bu adımlarından vazgeçmesi, vazgeçirilmesi öncelikli olarak planlanıyor. Ancak bu hamlede ısrarcı olunması halinde Türkiye için önemli bir beka ve ulusal güvenlik sorunu ortaya çıkacak. Türkiye asla kabul edilemeyecek bu hamle karşısında harekete geçecek ve bu oluşuma ‘dur’ diyecek. Yetkililer gerekli mücadele azim ve kararlılığının mevcut olduğuna işaret ediyor.

GÜCÜ HİSSETTİRECEĞİZ

Askeri ve diplomatik kaynaklar, Irak'ın kuzeyinde hayata geçirilmek istenen bölücü planlara karşı ‘dur’ diyen Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda planlanan bu hain projeye de ‘dur’ diyecek sistemlerin varlığını ve gücünü yakın bir zamanda hissettireceğini vurguladı. Fırat’ın batısının, Fırat’ın doğusuna nazaran halkın dönebildiği güvenli ortama kavuştuğundan hareketle, Afrin’in de temizlenmesiyle birlikte kısa bir süre içinde bütün güçlerin birleştirilip Fırat’ın doğusuna yönelmesi kaçınılmaz görülüyor.

ÜÇLÜ İTTİFAKLA MÜCADELE

Amerika’nın ordu kurma çabası, Irak’ta başarılamayan kuzey kuşağının Suriye ayağını tamamlamak olarak görülürken, bu tehlikeli girişimin Türkiye’nin yanı sıra Irak ve İran’ın da toprak bütünlüğünü tehdit eder bir hamle olduğuna işaret ediliyor. Bu doğrultuda da Türkiye, Irak ve İran’ın ortak bir mücadeleyle bu tehdidi bertaraf etmesi, burada da Rusya’nın da desteğini alarak Amerika’nın yalnızlaştırılması gerektiği vurgulanıyor.

MÜSLÜMAN KARDEŞLİĞİ

Kaynaklar, “Esed ve Esed’i destekleyen ülkeler şunu bilmeli: PKK/PYD, bu cani örgüt tamamen bölgede bir maşadır. İsrail’in genişlemesine hizmet eden bir maşadır. Bu maşa Esed’in kalbini hançerlemektedir. Esed ve İran artık ılımlı muhalifleri bırakıp asıl tehdit unsuru olan PKK/PYD canisiyle mücadele etmelidir. Esed, artık Türkiye’nin toprak bütünlüğünün parçalanmamasından yana olduğunu anlayıp gerçek tehdide yoğunlaşmalıdır. İran da artık mezhepçiliği bir yana koyup, sıranın kendisine de geleceğini görerek bölgenin huzur ve güvenliği için Müslüman kardeşliği çatısı altında hareket etmeye başlamalıdır. Türkiye ile birlikte hareket ederek Suriye’nin birliği ve bütünlüğü için çalışmalıdır” değerlendirmesinde bulundular.

Akar, NATO'ya taşıyacak

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, NATO zirvesine katılmak için Brüksel’e gitti. Org. Akar, toplantıda ABD’nin Suriye’de kuracağını açıkladığı terörist orduyu ve Afrin operasyonunu gündeme getirecek. ABD’nin NATO üyesi bir ülkenin terör örgütü kabul ettiği bir oluşumu silahlandırmak suretiyle sebep olduğu güven sorunu toplantıda net olarak vurgulanacak. Türkiye’nin ulusal güvenliği ve bekasını tehdit eden bu konuda önlem almakta kararlı olduğu bir kez daha müttefiklerimize iletilecek. Akar’ın zirvede ABD Genelkurmay Başkanı Org. Joseph Dunford ile de görüşmesi bekleniyor.


Füzeler hedefe kilitlendi

Türkiye’nin başlatacağı Afrin operasyonu kapsamında sınır karakollarında alt yapı ve savunma sistemleri en üst düzeye çıkartıldı. Afrin’e sınır komşusu olan Kırıkhan ilçesindeki 12. Hawk Batarya Komutanlığında bulunan çok sayıda Hawk füze bataryasının da namluları Afrin’in Qude, Ma’mal Üshangi ve Sate ilçelerine doğrultuldu. Hava savunma sistemleri arasında önemli bir yeri olan Hawk füzelerinin 40 kilometre menzili bulunuyor.

Sinyal kesici sınırda

TSK’nın sınır bölgelerine sevkiyatı sürüyor. Türkiye’deki çeşitli birliklerden TIR’lar üzerindegönderilen 24 zırhlı personel taşıyıcı ve sinyal kesici askeri araç Hatay’ın Reyhanlı ilçesine ulaştı.

#frin
#Suriye
#TSK
#Fırat
6 yıl önce