|

Anlaşma paçavraya döndü

ABD Kongresi, nükleer anlaşmaya rağmen İran’a sivil uçak satışını yasakladı. Tasarının yasalaşabilmesi için Kongre’nin Senato kanadından da geçmesi gerekiyor. ABD’nin müstakbel başkanı Trump’ın kabinesinde Dışişleri Bakanlığı için adı geçen John Bolton, İran’da bir rejim değişikliğine gidilmesini ve nükleer anlaşmanın askıya alınmasını istedi. İran ise nükleer anlaşmada kilit rol alan 12 ismi casusluk suçlamasıyla tutukladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:01 - 19/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD Hazine Bakanlığı, geçen eylül ayında, Airbus şirketinin Tahran’a 17 sivil uçak satışına onay verildiğini duyurmuştu. İran Hava Yolları da Amerikan uçak üreticisi Boeing ile 737 ve 777 serisi yolcu uçakları alınmasına ilişkin geçen haziran ayında anlaşma imzalandığını açıklamıştı.
ABD Hazine Bakanlığı, geçen eylül ayında, Airbus şirketinin Tahran’a 17 sivil uçak satışına onay verildiğini duyurmuştu. İran Hava Yolları da Amerikan uçak üreticisi Boeing ile 737 ve 777 serisi yolcu uçakları alınmasına ilişkin geçen haziran ayında anlaşma imzalandığını açıklamıştı.

ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasından endişe eden İran'ın korkuları gerçek oluyor. ABD Kongresi'nde İran'a sivil uçakların satışını yasaklayan yasa tasarısı kabul edildi. Temsilciler Meclisinde, ABD'nin İran'a sivil uçak satışının önünü kesmeye yönelik tasarı 174'e karşı 243 oyla kabul edildi. Cumhuriyetçi Parti Michigan milletvekili Bill Huizenga'nın sponsor olduğu H.R. 5711 numaralı tasarı, İran'a yolcu uçaklarının ihracatıyla bağlantılı ABD'nin finansal işlemlerini yasaklıyor. Aynı zamanda tasarı ABD yönetiminin, İran ile nükleer anlaşma kapsamında, Tahran'a daha önce yolcu uçağı satışına onay verdiği yetkiyi de hükümsüz kılıyor. Tasarının yasalaşabilmesi için Kongre'nin Senato kanadında da kabul edilmesi ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanması gerekiyor. Beyaz Saray yönetimi, daha önce böyle bir tasarıyı veto edeceğini bildirmişti.





REJİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI


ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın yeni kabinesinden Dışişleri Bakanlığı için adı geçen John Bolton, İran'da bir rejim değişikliğine gidilmesini ve nükleer anlaşmanın askıya alınmasını istedi.



New York Post gazetesinde bir yazı kaleme alan John Bolton, İran'da yaşanacak rejim değişikliğinin İranlıları da sevindireceğini iddia etti. Bolton, İran'da rejim değişikliğini yürütmek için bir muhalif grup seçildiği takdirde, ABD askerlerinin müdahalesine bile gerek kalmayacağını öne sürdü. John Bolton, uzun bir süredir İran'ın nükleer tesislerinin bombalanması gerektiğini savunanlardandı.



ÇİFTE VATANDAŞ CASUSLAR


İran'da, çifte vatandaşlık sahibi 12 üst düzey yetkilinin ajanlık yaptığı gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi. İran Milletvekili Ali Hacı Degana, geçtiğimiz yıl imzalanan İran nükleer anlaşmasında önemli rol oynayan 12 kişinin İran aleyhine ajanlık yaptıkları gerekçesiyle tutuklandığını belirtti. Degana, yargı makamlarının davayı şeffaf bir şekilde yürütmesini ve tutuklanan yetkililerin isimlerinin açıklanmasını talep etti. Öte yandan, bazı yetkililerin sadece çifte vatandaşlık sahibi oldukları için tutuklandığı iddia edildi. Nükleer anlaşmada arabuluculuk görevi yapan ve ailesi Kanada'da yaşayan Abdul-Resul Dorri İsfahani'nin “çifte vatandaşlık” sahibi olduğu iddiasıyla tutuklandığı belirtiliyor.



#John Bolton
#Trump
#ABD
7 yıl önce