|

Ara seçimler hakkında bilinmesi gerekenler

ABD, bugün son dönemin en kritik ara seçimlerinden birini gerçekleştirecek. Trump için 'referandum' niteliğindeki bu seçimlerde, 100 sandalyeli Senato'nun 35'i, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı değişecek. İşte, ara seçimler hakkında bilinmesi gerekenler...

Yeni Şafak
09:03 - 6/11/2018 Salı
Güncelleme: 09:34 - 6/11/2018 Salı
Diğer
Trump yanlıları bir mitingde ABD bayrağı önünde tezahürat yapıyor. Cleveland, Ohio. (Fotoğraf: Reuters)
Trump yanlıları bir mitingde ABD bayrağı önünde tezahürat yapıyor. Cleveland, Ohio. (Fotoğraf: Reuters)

ABD'de Temsilciler Meclisi ve Kongre'de yapılacak ara seçimler Cumhuriyetçi ABD Başkanı Donald Trump yönetimi için kritik öneme sahip. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi ve Senato'daki hâkimiyetlerini koruyabilecekler mi? Yoksa Demokratlar üstünlük sağlayıp Trump yönetimini zora mı sokacak?

6 Kasım'da Senato'daki 100 sandalyenin 35'i, Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin de tamamı için seçime gidiliyor.

Demokratlar, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk elde etmeye daha yakın görülse de Senato'da üstünlük sağlamaları çok daha zor olacak.


Tartışılan konulardan biri de Trump'ın 'azledilebilme' ihtimali. Trump'ın azledilebilmesi için Senato'da üçte iki oranında üstünlük sağlanmalı, bu da ara seçimlerde yarışa giren tüm sandalyeleri Demokratlar kazansa dahi, sürecin başlatılabilmesi için Cumhuriyetçilerin de oyunun gerektiği anlamına geliyor.

Bu seçimler, ABD siyasetinin gelecek iki yılını şekillendirecek. İşte ara seçimlerle ilgili bilinmesi gerekenler:

Oylama ne için yapılıyor?

Ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato'nun da 100 sandalyesinin 35'i için oylama yapılacak. Ayrıca 50 eyaletten 36'sında valiler ve eyalet meclisi üyeleri belirlenecek.

Mevcut durumda, Temsilciler Meclisi'nde 237 Cumhuriyetçi, 193 Demokrat üye görev alıyor. Beş sandalye de farklı gerekçelerle boşta.

Senato'daki 100 sandalyeden de 51'i Cumhuriyetçilerin, 49'u da Demokratların.


Ara seçimlerle ilgili tahminler neler?

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde genellikle, ABD Başkanı'nın partisinin ara seçimlerde sandalye kaybettiği görüldü. Barack Obama'nın başkan olmasından iki sene sonra 2010'da yapılan ara seçimlerde Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde 63 sandalye kaybetmişti.

Demokratların 6 Kasım ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nde üstünlük sağlayabilmeleri için 23 Cumhuriyetçi'nin sandalyesini kazanmaları gerekiyor.

Bu da Trump'ın, Meksika sınırına duvar örmek gibi bazı seçim vaatlerini gerçekleştirmesini de zora sokacak.

Temsilciler Meclisi'ndeki onlarca Cumhuriyetçi üye de emekliye ayrılıyor. Anketlerde Trump'a gösterilen desteğin yüzde 42 civarında kalması da Demokratları umutlandıran gerekçelerden.


Senato'da ise Cumhuriyetçilerin çoğunluğu muhafaza etmeleri, hatta hâkimiyetlerini kuvvetlendirmeleri şaşırtıcı olmayacak.

Senato'da yarışılan sandalyelerden 26'sı Demokratların elinde (Demokratlarla oy veren iki bağımsız dahil) ve 9'u da Cumhuriyetçilerin.

Demokratların, Kongre'nin üst kanadı Senato'da üstünlük sağlayabilmeleri için tüm bu sandalyeleri alıp üstüne iki Cumhuriyetçiyi de dâhil ederek hata payını azaltmaları gerekiyor.

Demokratların sandalyelerinden 10'u, Trump'ın 2016'da sandıktan birinci çıktığı eyaletlerden.


Ara seçimlerde siyasi gündem maddeleri neler?

Ara seçimler Trump yönetimi için referandum niteliğinde.

Siyasi gündemin de önemli başlıkları bu seçimlerde seçmenin hangi taraftan olduğunu ortaya koyacak.

Göç: Her iki partinin de kendi avantajlarına çevirmeye çalıştığı konuların başında göç geliyor. Demokratlar, Trump'ın göç karşıtı sert tutumunun genç seçmenleri, şehirli seçmenleri ve azınlıkları kendilerine seçeceğini umuyor. Cumhuriyetçiler de Trump'ın muhafazakârları Demokratlara karşı harekete geçirip 'Demokratların yasa dışı göçü teşvik ettiği' düşüncesinde buluşturmayı hedefliyor.

Bireysel silahlanma: Şubat ayında Florida'daki okul saldırısından sonra bireysel silahlanma da seçimleri etkileyen gündem maddelerinden biri olarak görülüyor. Trump bireysel silahlanmayı teşvik ederken, Demokratlar karşı çıkıyor.

Kaynak: BBC
#ABD
#Ara Seçimler
#Trump
#Temsilciler Meclisi
#Senato
5 yıl önce