|

Assange: Siber silahlar karaborsada

Wikileaks kurucusu Julian Assange, korkunç bir beceriksizle suçladığı CIA’in, siber cephaneliğinin kontrolünü kaybettiğini ve siber silahların karaborsaya düştüğünü savundu. Assange CIA’e ait korsan yazılımları internete koyacaklarını duyurdu. Wikileaks siber kaosa karşı tedbir almaları için teknoloji şirketlerine belgelere özel erişim sağlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:53 - 11/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
45 yaşındaki Julian Assange, 5 yıl önce sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde bir odada yaşıyor.
45 yaşındaki Julian Assange, 5 yıl önce sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde bir odada yaşıyor.

Sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden açıklama yapan Wikileaks kurucusu Julian Assange, CIA'in, siber saldırı cephanesinin kontrolünü kaybettiğini ve siber silahların karaborsaya düştüğünü savundu. CIA'in siber saldırılar için ürettiği korsan yazılımları tek bir yerde saklayarak korkunç bir beceriksizliğe imza attığını vurgulayan Assange, bu araçları internete koyarak kamuoyunun erişimine açacaklarını da duyurdu.



ARŞİVE ÖZEL ERİŞİM


CIA'in korsan yazılımları, telefon, bilgisayar, akıllı televizyon ve otomobillere uzaktan erişim ve kontrol imkanı sağlıyor. Assange, doğabilecek siber kaosa karşı ilgili teknoloji şirketlerinin hazırlanmasını da istedi. Assange, Wikileaks'in bu amaçla teknoloji şirketlerine, CIA'in siber operasyonlarda kullandığı yöntemlerin yer aldığını “Vault 7” adlı belge arşivine özel erişim sağlayacağını vurguladı. “CIA, teknoloji şirketlerinde muhtemelen milyar dolarlık hasar bıraktı” diyen Assange sorunların onarılması için bu şirketlere özel erişim izni vermeyi kararlaştırdıklarını ifade etti.



ASSANGE'A SIR ZİYARET


İngiliz basını, Trump'a hayranlığı sebebiyle “Trump'in elçisi” olarak tanımlanan İngiliz siyasi Nigel Farage'ın dün Assange'ın kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği binasından ayrılırken görüntülendiğini yazdı. Bir gazetecinin Assange'ı ziyaret edip etmediği yönündeki sorusuna Farage'ın, “Nereye gittiğim ve kiminle görüştüğümü asla kimseye anlatmam” cevabını verdiğini aktardı. Nigel Farage'ın elçilikte görülmesi, dikkatleri Trump-Assange arasındaki bir iletişim potansiyeline çekti.



Lavrov dalga geçti


Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, WikiLeaks'in ABD Amerikan gizli servislerinin elektronik cihazlar üzerinden ortam dinlemesi yaptığı yönünde belgeler yayımlaması ile alakalı bir soruyu yanıtladı. Lavrov, “Önemli görüşmelere cep telefonsuz giriyorum, hatta öğrendiğim kadarıyla buzdolabından bile ortam dinleyebiliyorlarmış” sözleri ile şaka yollu cevap verdi.



Obama bu sözünü de tutmadı


CIA'in bazı yazılım açıklarını bilişim şirketlerinden sakladığı da ortaya çıktı. Barack Obama yönetimi, “sıfır gün” (zero day) adı verilen yazılım açıklarını gizlememek konusunda söz vermişti. Anti-virüs programı McAfee'yi kuran John McAfee, bu hataları bildiği halde paylaşmayan CIA'in ABD vatandaşlarını bile bile risk altında bıraktığını söyledi.















#Wikileaks
#Julian Assange
#CIA
#Obama
#Sergey Lavrov
#ABD
7 yıl önce