|

Batı’nın kirli hesabı

Türkiye başta olmak üzere ABD ve dünyanın diğer ülkelerinde Mısır’ın seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi’ye verilen idam kararına yönelik tepki ve gösteriler sürüyor. Hürriyet ve Adalet Partisi Sözcüsü Omran, “Batı’nın Mısır’la ilgili kendi hesabı var. Ancak Türk hükümetinin desteğinden çok mutluyuz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/06/2015 Cuma
Güncelleme: 20:54 - 18/06/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen müebbet hapis ve idam cezalarını değerlendiren Hürriyet ve Adalet Partisi Sözcüsü Nader Omran, Batılı hükümetlerin Mısır'la ilgili kendi hesapları olduğunu söyleyerek, “Bu karar siyasallaşmış bir mahkeme tarafından, darbe hükümetinin emriyle verildi” dedi. Omran, “Batı, haklı davanın yanında yer almalı, çıkarları doğrultusunda hareket etmemeli, batılı hükümetlerden gelen tepkiler yetersiz” dedi. Nader Omran ayrıca “eli kanlı darbe hükümetinden kurtulmak istediklerini ve bu amaçla dünyanın neresinde olursa olsun çalışmalarını yürüttüklerini” ifade etti.



TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR


Mısır'da hapiste tutulan arkadaşları ve akrabaları olduğunu söyleyen Omran, darbe hükümetinin hiçbir gerekçe olmadan ve insanları yargı önüne çıkarmadan tutukladığını ve hapse attığını belirtti. Omran, “Mısır'da olanlara karşı sesini yükselten herkesi tutuklayıp, yargılamadan hapse atıyorlar” dedi. Nader Omran ayrıca, Türk hükümetinin Mursi ve Müslüman Kardeşler'e verdiği destekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Mısır mahkemesi önceki gün, ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi hakkında “casusluk” davasından müebbet hapis, “hapishaneler baskını” davasından ise idam cezası vermişti.



İdam kararı kara bir leke


ABD'deki Müslüman sivil toplum kuruluşları, Mısır'da görevinden darbeyle uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam ve müebbet hapis cezalarına tepkilerini sürüdüryor. ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, Mısır mahkemesinin aldığı kararın demokrasi ve insan hakları adına kara bir leke olduğunu söyledi. “Mahkemenin kararı tek kelimeyle Mısır'da demokrasinin ve insan haklarının idamıdır” diyen Cemal, Mursi hakkındaki anti demokratik kararların, Mısır'da yargının bağımsız olmadığını gösterdiğini ifade etti.







MÜBAREK'E AKLAMA


Cemal, eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aklanırken, demokratik yollardan seçimle iş başına gelmiş Mursi'ye verilen cezanın manidar olduğunu kaydetti. Usame Cemal, “Eski Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek temize çıkarılıp herhangi bir ceza almazken ülkenin tarihinde ilk kez halk tarafından seçilmiş olan bir cumhurbaşkanının tamamıyla saçma nedenlerden dolayı idam cezası alması ironiktir” diye konuştu.



Karanlığa yeniden gömülme riski


İslam ve Kamu Politikası Merkezi Direktörü Dr. Zahid Bukhari de Muhammed Mursi'ye verilen cezayı “çirkin ve Mısır demokrasisi için toptan bir çöküş” olarak nitelendirdi. Mısır'da yaşanan gelişmelere bakıldığında bu yönde bir idam kararının çıkacağını beklediğini anlatan Bukhari, bazı Körfez ülkelerinin ve demokrasinin beşiği olduğu söylenen Batı'nın da darbe yönetimine destek vermesinin iki yüzlülük olduğunu vurguladı. Darbe yanlılarının hayatta kalabilmelerinin tek yolunun, Müslüman Kardeşlerin yok edilmesi ve Mursi ile diğer liderlerinin de öldürülmesinden geçtiğine inandıklarını ifade eden Bukhari, bunun “İslam ümmeti için talihsizlik” olduğunu dile getirdi. Bukhari, “ Mursi'ye verilen cezaları en güçlü şekilde kınıyoruz. Böyle bir şey Mısır için büyük bir talihsizlik. Mısır, gelecek 40-50 yıl diktatörlük karanlığına yeniden gömülebilir” diye konuştu.







Cameron'dan Sisi'ye davet


İngiltere Başbakanı Cameron, Mısır'da görevinden darbeyle uzaklaştırılan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye idam kararı verilmesinden bir gün sonra Cunta lideri Sisi'yi İngiltere'ye davet etti. Mısır mahkemesi 2 gün önce, ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi hakkında “casusluk” davasından müebbet hapis, “hapishaneler baskını” davasından ise idam cezası vermişti. İngiltere, Mısır'a yatırım tutarını, 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 30 artırmış, İngiliz petrol şirketi BP de Sisi'nin yönetime gelmesinin ardından Mısır ile 12 milyar dolar değerinde enerji anlaşması imzalamıştı.







#mursi
#idam kararı
#avrupa
#ABD
9 yıl önce