|

BBC: Erdoğan Batı'yı terletmeyi seviyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti batı basınında büyük yankı uyandırdı. BBC'de Michael Sahlin imzası ile yayınlanan haberde Türkiye'nin bu ziyaret ile Batı'nın sinirlerini gerdiğini yazdı.

Yeni Şafak
12:42 - 10/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:45 - 10/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

BBC'de bugün yer alan bir makalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin Batı'nın sinirlerini gerdiği yazıldı.



Eski İsveç Büyükelçisi ve Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü üyesi Michael Sahlin tarafından kaleme alınan yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başarısız darbe girişiminden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yaptığına dikkat çekiyor. Batılı ülkelerin bu durumdan büyük endişe duyduğunu belirten Sahlin, “AK Parti hükümetinin ABD ve AB ile ilişkilerinin donduğu bir dönemde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişiminin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmış olması sembolik açıdan büyük bir anlam taşıyor" ifadelerine yer verdi.



Darbe girişimi sonrası Putin'in Erdoğan'ı arayan ilk yabancı liderlerden biri olmasının Türkiye'de büyük memnuniyet oluşturduğunu belirten Shalin, bunun karşısında Batının desteğinde büyük eksikliğin algılandığını belirtiyor.



Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun “komşularla sıfır sorun" politikasına değinen Shalin, Türkiye'nin attığı bu adımın ani bir tepki olmadığını ve geçmişe dayandığını yazıyor. Rusya ile ilişkilerde ekonomik bağımlılığa dikkat çeken Shalin, “Salı günkü ziyaret, Türk devletinin kriz zamanında Batı'nın açık desteğinin eksikliğine tepki vermesinin ya da Putin'in hızla destek vermesini olumlu karşılamasının sonucu alınmış bir karar değil. Karar, Davutoğlu'nun istifa edip, Yıldırım'ın başbakanlığa gelmesinden sonra, Türk liderlerinin düşmanların sayısı azaltıp dostların sayısını artırma kararına kadar uzanıyor" diyor.



Rusya'nın da Türkiyey'ye ihtiyaç duyduğunu belirten Shalin, Türkiye'nin Rusya için önemli bir enerji piyasası olduğunu belirtiyor.



İki ülke işbirliğini artıracak

BBC, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın St. Petersburg'a çok geniş bir gündem ve büyük bir heyet ile geldiğini hatırlatarak, iki ülkenin Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesini yanı sıra nükleer santral inşaatı gibi alanlarda işbirliği yapacaklarını aktarıyor.



ABD ve Batı endişeli

Suriye konusunda önemli çabaların olacağını belirten Shalin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'In ziyaretinin sembolik bir önemi olduğunu ve bu durumun ABD ve AB'dekilerin gözünden kaçmadığını aktarıyor.



Türkiye'nin NATO'da kilit bir güç olduğunu anımsatan Shalin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin hassasiyetlerinin olduğuna dikkat çekiyor.



Shalin yazısında "Erdoğan en azından şimdilik, Putin'i de keyiflendirircesine Batı'yı endişelendirip terletmekten zevk alır gibi görünüyor" diyor.





#BBC
#ABD ve Batı
#Rusya-Türkiye
#Michael Sahlin
#Erdoğan
8 yıl önce