|

Beyaz Saray’da bilek güreşi

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak belirlediği neo-con şahin isim John Bolton ile Pentagon arasında ilk günden gerilim baş gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:04 - 14/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
John Bolton - ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford
John Bolton - ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford

John Bolton, Beyaz Saray’da Pentagon’un ağırlığını kırmak ve daha şahin politiklara alan açmak adına Savunma Bakanı James Mattis ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’u hedef almaya başladı. Taraflar arasındaki gerilim son olarak, önceki gün Beyaz Saray’da Suriye gündemiyle toplanan ulusal güvenlik konseyi toplantısında baş gösterdi. Bolton, Trump’ın Suriye’de Esed rejimine yönelik “sert güç politikasına” destek verirken, Mattis ve Dunford’un daha temkinli bir yol izlenmesi gerektiğine yönelik bir tutum savundukları ABD medyasına yansıdı. Mattis ve Dunford’un Fırat’ın doğusunda PKK/PYD terör örgütüyle işbirliği yapan ABD birliklerinin artan gerilimden zarar görebileceği iddiasını savundukları belirtildi. Öte yandan James Mattis’in önceki akşam Başkan Trump’ın sıklıkla görüşlerine başvurduğu Henry Kissinger ile Washington’da buluştuğu haberi de ABD medyasına yansıdı. Buluşma, Mattis’in Kissinger üzerinden Trump’ı ikna etme çabası olarak değerlendirildi. Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton göreve atanmadan bir hafta önce çıktığı programda PKK ve YPG’nin birbiriyle ilintili marksist örgütler olduğu itirafında bulunmuştu. Bolton, ABD’nin NATO müttefiki olan Türkiye ile DEAŞ mücadelesinde iş birliği yaptığı PKK/YPG arasında kalmasını, önemli ölçüde Washington’un net bir stratejisi olmamasına bağlamıştı.


Pompeo’dan Rusya’ya salvo

Trump kabinesinde Rex Tillerson yerine Dışişleri Bakanlığı’na aday gösterilen, bir başka şahin isim eski CIA Başkanı Mike Pompeo ise Senato’da Dış İlişkiler Komitesi’nin sorularını yanıtladı. Komite Pompeo’ya Rusya, İran, Suriye, Kuzey Kore ve ABD’deki Müslümanlara ilişkin sorular yöneltti. Pompeo’nun Suriye konusunda verdiği Rusya örneği dikkat çekti. ABD’nin muhtemel yeni Dışişleri Bakanı, Rusya’ya karşı ABD’nin sert politikalarına örnek olarak, ABD güçlerinin Şubat ayında Suriye’nin Deyrizor kentinde düzenlediği hava saldırısını gündeme getirerek, “Birkaç hafta önce Ruslar kendi ölçekleriyle karşılaştı. Birkaç yüz Rus öldü” ifadelerini kullandı. Deyrizor’da Şubat ayında Esed rejimi ve bağlı milis güçlerine yapılan saldırıda 200 civarında paralı Rus askerin öldüğü iddia edilmişti. Pompeo ayrıca direkt Rusya lideri Vladimir Putin’i hedef alarak, “verdiği hasara dair yönetimimizin uzun bir listesi var, nükleer caydırıcılığımızı artıracağız” çıkışını yaptı. Pompeo ve John Bolton’un kritik görevlere getirilmesi, “Trump savaş kabinesi kuruyor” yorumlarına neden olmuştu.


Ekip silbaştan!

John Bolton’un Beyaz Saray’da göreve gelmesiyle istifalarda artış da dikkatlerden kaçmıyor. Son olarak Beyaz Saray Stratejiden Sorumlu Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Nadia Schadlow, görevinden istifa etti. Schadlow, Trump’ın ulusal güvenlik belgesini yazan isimlerden önde geleniydi. Birkaç gün önce de Trump’ın İç Güvenlik Danışmanı Tom Bossert ve Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Michael Anton görevlerinden ayrılmışlardı.

#ABD
#Beyaz Saray
#Şahinler
6 yıl önce