|

Beyaz Saray’ın prensi

Donald Trump yönetimi, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle irtibatlandırılan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ı uluslararası tecritten kurtarmak amacıyla desteğini hızlandırdı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Riyad ziyaretinden günler sonra Hazine Bakanı Steve Mnuchin de Riyad’da Veliaht Prens’le görüştü. Başkan Trump da Veliaht Selman’la bir telefon görüşmesi yaptı. Muhammed bin Selman’la yakın ilişkileri bulunan Trump’ın danışmanı ve damadı Kushner ise Riyad’ın İran’a karşı önemli bir müttefik olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi
04:00 - 24/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:14 - 24/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Diplomatik aklama operasyonu tam gaz devam ediyor.
Diplomatik aklama operasyonu tam gaz devam ediyor.

Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin oklar her geçen gün biraz daha Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı işaret ederken, Donald Tump yönetimi, Suudi Prens’e tam destek vermeye devam ediyor. Beyaz Saray, uluslararası baskıya rağmen, önceki gün ardı ardına yaptığı hamlelerle Veliaht Prens Selman’a verdiği desteği göz önüne serdi. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin ortaya çıkan kanıtlar sonrası, Riyad tarafından düzenlenen, ‘Çöldeki Davos’ olarak adlandırılan Geleceğe Yatırım Girişimi (FII) Konferansı’na son anda katılmayacağını açıklayan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in sürpriz bir kararla Riyad’da Veliah Prens Muhammed bin Selman’la bir araya gelmesi oldu.

Suudi Arabistan haber ajansı SPA’nın haberine göre, Veliaht Prens ile Bakan Mnuchin başkent Riyad’da görüştü. Görüşmede tarafların, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ile Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu doğrultusunda bu ortaklığın gelecekteki rolünün önemine vurgu yaptığı belirtildi. İki taraf arasındaki ticaret ile yatırım ilişkileri ve geliştirilmesinin yolları üzerinde durulan görüşmede ayrıca, terörün finansmanı ve yolsuzlukla mücadele konularının ele alındığı kaydedildi.

KUSHNER’DEN TAM DESTEK

Görüşmeye paralel şekilde, Veliaht Prens’le yakın dost olan Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner’in de bir açıklama yapması dikkat çekti. Kaşıkçı cinayetine ilişkin “gerçekleri araştırma safhasındayız” diyen Kushner, ABD-Suudi Arabistan ittifakını sürdürmenin önemli olduğunu savunarak, “Müttefiklerimizle çalışabilmeliyiz ve Suudi Arabistan’ın İran’ın saldırganlığını geri püskürtme noktasında önemli bir müttefik olduğuna inanıyorum.” diye konuştu. ABD Başkanı Trump da, Suudi Arabistan’ın İran stratejisi bağlamında önemini bahane ederek, üzerindeki baskıyı hafifletmek istemişti.

TRUMP YARDIMA KOŞTU

Veliaht Prens Selman’a ABD’den en üst düzey destek de gelmekte gecikmedi. ABD Başkanı Trump da damadı ve Hazine Bakanını takip etti. Trump, Muhammed bin Selman’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin içeriğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

  • Pompeo da görüştü
  • ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Kaşıkçı olayının takibi amacıyla 16 Ekim’de Riyad’a ziyarette bulunmuştu. Pompeo, Riyad ziyareti sırasında Muhammed bin Selman’la da samimi pozlar vermişti. ABD basını Pompeo’nun ziyaretini “diplomatik aklama operasyonu” ifadeleriyle eleştirmişti.
#Suudi Arabistan
#Prens Selman
#ABD
6 yıl önce