|

Beyrut Kasabı ardında katliam mirası bıraktı

Askeri kanattan subay olarak başlayan başbakanlığa kadar ilerleyen hayatında büyük savaşlara, korkunç katliamlara sebep olan Ariel Şaron, arkasında bütün bir katliam mirası bıraktı. Başbakan olduktan sonra Filistin topraklarını Yahudi yerleşimcilerle dolduran Şaron, gerçekleştirdiği katliamlarla 'Beyrut Kasabı' lakabını alarak tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı.

Zeynep Karçığa
10:57 - 11/01/2019 Cuma
Güncelleme: 14:25 - 11/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
1928'de Filistin'de doğan Ariel Şaron, Yahudilerin Filistin'e yerleşim planını en fazla uygulayan lider oldu.
1928'de Filistin'de doğan Ariel Şaron, Yahudilerin Filistin'e yerleşim planını en fazla uygulayan lider oldu.

İşgalci İsrail’in eski başbakanı ‘Beyrut Kasabı’ lakaplı Ariel Şaron, 85 yıllık yaşamında Sabra ve Şatilla katliamı başta olmak üzere birçok katliama önderlik yaptı. 2001-2006 yılları boyunca işgalci İsrail’in başbakanlığını sürdürdü.

Siyasi kariyerini Filistinli masumların döktüğü kana borçlu olan Şaron, 1953 yılında henüz 25 yaşındayken Filistin’deki Kibya köyünde birçok Filistinlinin katliamına imza attı.

  • Kibya katliamından tereyağından kıl çeker gibi kurtulan katil ruhlu Şaron, siyasi hayatına pek çok katliamlar sığdırdı. Fakat her seferinde sert eleştirilere maruz kalmasına rağmen bunlardan kurtulmayı başardı. Bunlardan biri de Sabra ve Şatilla Katliamı.

16 Eylül 1982'de İsrail'in gözetiminde Lübnanlı Hıristiyan Falanjistler tarafından işlenen Sabra ve Şatilla Katliamı gerçekleşti. Ariel Şaron’un göz yummasıyla Filistin mülteci kampları basıldı ve aralarında çocuklarında bulunduğu 3500 masum insan işgalci İsrail askerleri tarafından katledildi.


İkinci İntifada'ya neden oldu

200 yılında Filistin halkının İkinci İntifada başlatmalarına neden olan olayda kanla beslenen Şaron, İsrail askerleriyle beraber Mescid-i Aksa’nın sadece Müslümanlar tarafına baskın düzenledi. Mescid-i Aksa İkinci İntifadası 5 yıl sürdü.


ABD Eski Başkanı Ronald Reagan, Şaron için “Savaşı dört gözle bekleyen kötü adam” diyerek savaş yanlısı olduğunu ifade etmişti.


4 Ocak 2006 tarihinde Beyrut Kasabı, beyin kanaması geçirdi ve bir daha bilincini kazanamadı. 8 senelik bitkisel hayatın ardından 11 Ocak 2014’te insanlık ondan kurtuldu. Necef çölüne gömüldü.


İlk tören Knesset’te

Ariel Şaron için düzenlenecek devlet töreninin hazırlıklarına başlandığı bildirildi.

İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, devlet törenini organize etmek üzere Kültür ve Turizm Bakanı Limor Livat başkanlığında bir komite oluşturulduğu belirtildi.


Açıklamada, komitede, İsrail Savunma Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Ofisi'nden de birer temsilci bulunduğu bilgisine yer verildi.

İsrail’in 11. Başbakanı Ariel Şaron'un cenaze törenine eski ve yeni, çok sayıda devlet başkanının katılması bekleniyor. Ariel Şaron için ilk tören yarın İsrail Meclisi Knesset’te düzenlenecek.

Şaron'un cenazesi, vasiyeti üzerine Kudüs’te bulunan devlet mezarlığına değil, 2000 yılında ölen ilk eşi Lily'nin Negev Çölü'ndeki mezarının yanına defnedilecek.

#Ariel Şaron
#İsrail
#Filistin
#Sabra ve Şatilla Katliamı
#Beyrut Kasabı
5 yıl önce