|

Boş tehdit

Cemal Kaşıkçı cinayetinin altından Suudi rejiminin çıkması halinde Riyad’a ‘ağır ceza’ vereceğini iddia eden Donald Trump, bu ülkeyle yaptığı 110 milyar dolarlık silah anlaşmasının hiçbirinden geri adım atmadı. Trump’ın oğlu ise Kaşıkçı’yı terörist gibi göstermeye çalıştı.

Haber Merkezi
04:00 - 14/10/2018 Pazar
Güncelleme: 02:37 - 14/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Donald John Trump Jr.
Donald John Trump Jr.

ABD Başkanı Donald Trump, Riyad’da kılıç dansı yapıp ışıklı küre önünde poz verdiği Suud yönetimini Cemal Kaşıkçı cinayetine rağmen koruma ısrarını sürdürüyor. Çok sayıda senatörün Suudi Arabistan’a yaptırım uygulanması için baskı yaptığı Trump, “110 milyar dolarlık silah anlaşmalarını bozmam” diyerek bu talepleri geri çevirdi. Gerek Magnitsky Yasası’nın uygulanması gerekse de askeri yardımların kesilmesi çağrılarına kulak tıkayan Beyaz Saray, Kaşıkçı’yı infaz için Riyad’dan İstanbul’a özel jetlerle gelen 15 kişilik suikast timini de görmezden geliyor. Timde bulunan askerler arasında Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın korumaları da bulunuyordu. Trump, son olarak ‘60 Dakika’ adlı televizyon programında muhabirin, “Yaptırım uygulayacak mısınız?” şeklindeki soruları karşısında ısrarla, ‘Amerikan savunma şirketlerinin çıkarlarına zarar getirmeyeceği’ cevabını verdi. Prens Selman’ın, “Kaşıkçı’yı tuzakla konsolosluğa çekin” emrinin CIA dinlemesine takıldığı iddialarına da değinmeyen Trump, ardı ardına sorular sonrası konuyu kapatmak için “Olayın arkasında rejimin olduğunu kanıtlarsak bunun ağır cezası olur” diyebildi. Trump yarın Kral Selman’ı konuyla ilgili aramayı düşündüğünü belirtti.


‘TERÖRİST’ İMASI

Trump, cinayetin arkasında Riyad’ın bulunması halinde ‘ağır ceza’ uygulanacağını iddia ederken, büyük oğlu Donald John Trump Jr., olayın aydınlatılması talebinden çok, Cemal Kaşıkçı’yı ‘terörist’ olarak lanse etmekle meşgul. Washington Post yazarı Kaşıkçı’nın 80’li yıllarda Afganistan’da mücahidlerle çekildiği bir fotoğrafı ve fotoğraf hakkındaki yorumu takipçileriyle paylaşan oğul Trump, “Kaşıkçı Afganistan’da Usame bin Ladin ve El-Kaide liderleriyle, cihatçılarla birlikteydi” mesajı verdi. Trump Jr., Kaşıkçı’nın haber için bulunduğu Afganistan’da ABD destekli savaşçılarla çektirdiği fotoğrafı 3 milyon takipçisine çarpıtılmış şekilde sundu.


Bilgileri açıkla

ABD Kongre üyeleri, Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats’a gönderdikleri mektupta, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında bildiklerini kamuyla paylaşması için çağrıda bulundu. California Temsilcisi Ro Khanna ve Wisconsin Temsilcisi Mark Pocan, Daniel Coats’a hitaben kaleme aldıkları mektupta, ABD istihbaratının bildiklerini açıklamasını isterken Washington Post’taki şu iddiayı hatırlattı: “ABD istihbaratı Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Bin Salman’ın Kaşıkçı’ya operasyon yapılmasını istediğini biliyordu.” Coats’tan bu iddiaya cevap vermesini isteyen Kongre üyeleri, CIA’nın yaptığı bir dinlemede, bin Selman’ın, Kaşıkçı’nın bazı vaatlerle Suudi Arabistan’a dönmesinin sağlanması, daha sonra da tutuklanmasını emrettiğini ileri sürmüştü. Suudi Arabistan yönetiminin Kaşıkçı’yı tutuklamaya yönelik önceden yaptığı planlara dair ABD’nin elde ettiği istihbaratlar, Trump yönetiminin Cemal Kaşıkçı’yı tehlikede olduğu konusunda uyarıp uyarmadığına dair soru işaretlerini doğurmuştu.

#Donald Trump
#ABd
#Cemal Kaşıkçı
6 yıl önce