"Büyük İsrail" projesi durdurulmalı

04:00, 16/04/2026, Perşembe
Yeni Şafak
"Büyük İsrail" projesi durdurulmalı
Netanyahu.

İngiliz The Guardian gazetesine bir yazı kaleme alan, Oslo görüşmelerinde İsrail müzakere heyetinde yer alan Daniel Levy, işgalci gücün bölge güvenliği için büyük bir tehdit olduğunu belirterek önlem alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Yazısında, "ABD ve İsrail’in İran’a karşı yürüttüğü savaşta verilen iki haftalık aranın önemi ve kalıcılığı hâlâ belirsizliğini koruyor. Ancak çatışmanın bir yönü, altı hafta önce olduğu gibi bugün de net: Donald Trump’ın bir planı yok. Binyamin Netanyahu’nun ise var" ifadelerine yer veren Levy, "Ateşkese rağmen Netanyahu bunun “kampanyanın sonu olmadığını” ve İsrail’in “tetikte olduğunu” ve "Deneyimli bir stratejist olarak, ikinci Trump yönetiminin yarattığı jeopolitik akışkanlıktan yararlanarak nihai hedefine, yani “Büyük İsrail”e ulaşmaya çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu. Levy, İran savaşı öncesinde "İsrailli güvenlik uzmanları, İran rejiminin zayıflatılmasının İsrail’i “bölgenin baskın gücü” haline getireceğini savundu. Bunun için sadece İran’ın çökertilmesi değil, aynı zamanda Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE) zayıflatılması ve güvenlik ile enerji hatlarında İsrail’e bağımlı hale getirilmesi gerektiği" konusunu ileri sürdüğünü belirterek mevcut savaşın kapsamının sadece İran'ı değil Körfez bölgesini de hedef aldığını savundu. Netanyahu'nun son konuşmalarında İsrail’i yalnızca “bölgesel” değil, “bazı açılardan küresel bir süper güç” olarak tanımlamaya başladığına işaret eden İsrailli yazar, "“Büyük İsrail” projesi savaş retoriği olarak görülebilir. Ancak son politikalar, bunun ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor. İsrail siyasetinde kalıcı bir savaş yaklaşımı güçlü biçimde yerleşmiş durumda. Bununla birlikte bu strateji, aşırı genişleme ve geri tepme riskleri taşıyor, hem İsrail hem de bölge için tehlikeli olabilir" uyarısını yaptı. Levy, yazısının sonunda, "Savaş sonrası dönemdeki pek çok zorluk arasında, bu “Büyük İsrail” hâkimiyet projesini sınırlamak ve caydırmak en önemli başlıklardan biri olabilir" sözleriyle, öncelikle yapılması gerekeni ortaya koydu.


İsrail gazetesi diplomatik çöküşün derinleştiğini yazdı: 'Avrupa'daki son dostlarımızı kaybediyoruz'
Dünya
İsrail gazetesi diplomatik çöküşün derinleştiğini yazdı: 'Avrupa'daki son dostlarımızı kaybediyoruz'
İsrailli analist Shay Gal: İran sadece bir provaydı Türkiye dosyasını açtık bile
Dünya
İsrailli analist Shay Gal: İran sadece bir provaydı Türkiye dosyasını açtık bile
İtalyan dergiden İsrail’e kapak: İstilacıların çirkinliğini yüzlerine vurdular
Gündem
İtalyan dergiden İsrail’e kapak: İstilacıların çirkinliğini yüzlerine vurdular

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026