|

Çifte standart tepkisi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Skripal davası ile Cemal Kaşıkçı cinayetini karşılaştırarak Batılı ülkelerin çifte standart uyguladığına dikkat çekti. Putin, Skripal hadisesine ilişkin ülkesine yaptırımlar uygulandığına ama Kaşıkçı cinayeti nedeniyle benzer bir uygulamanın Suudi Arabistan’a yapılmadığına dolaylı yoldan dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 21/12/2018 Cuma
Güncelleme: 01:42 - 21/12/2018 Cuma
Yeni Şafak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Kaşıkçı cinayetine manidar gönderme.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Kaşıkçı cinayetine manidar gönderme.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin her yıl sonu gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısını dün yaptı. Türkiye dahil dünya basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya 1702 gazetecinin akredite olduğu belirtildi. Putin’in 2018 yılını değerlendirdiği toplantıda basın mensupları, ABD ile ilişkilerden, nükleer gerilime ve Kaşıkçı cinayetine kadar hemen her konuda sorular yöneltti. Putin, Batılı ülkeleri “çifte standart uygulamakla” ve “Rusofobik” olmakla suçladı.

KAŞIKÇI CİNAYETİNE İLGİNÇ CEVAP

  • Toplantıda bir basın mensubu Putin’den uluslararası toplumun eski Rus ajan Sergey Skripal’in İngiltere’de zehirlenmesine ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Konsolosluğun’da öldürülmesine verdiği tepkileri kıyaslaması istedi. Putin, Skripal’in hayatta olduğunu, Kaşıkçı’nın ise öldüğünü anımsatarak, “İlkinde yaptırım uygulandı, ikincisinde ise sessiz kalındı. Bu, Rusya’nın bir rakip olarak gelişmesini dizginlemeye dönük Rusofobik bir yaklaşım ve çifte standart uygulaması” ifadesini kullanması dikkat çekti.

SİSTEM ÇÖKÜYOR

Rusya Devlet Başkanı, nükleer savaş tehlikesine ilişkin sorulan bir soruya ise, Soğuk Savaş sonrası kurulan silah kontrolü sisteminin çökmekte olduğu cevabını verdi. Putin, nükleer savaş tehdidini küçümsememek gerektiğini söyleyerek, “Nükleer savaş tehdidi şu anda gerçekten de Soğuk Savaş döneminde olduğundan daha az ciddiye alınıyor. Fakat bu tehdit gerçekte daha az şiddetli hale gelmedi. Dünyada silah kontrolü için kurulan sistemin çökmekte olduğu gözleniyor” ifadelerini kullandı.

RUSYA’YA SALDIRI

ABD’de casusluk suçlamasıyla tutuklanan Mariya Butina davasını da değerlendiren Putin, “Butina’nın davası Rusya’ya bir saldırıdır. Butina, ABD’de herhangi bir devlet görevi gerçekleştirmedi” diyerek Butina’ya sahip çıktı.


  • GEZEGENİN SONU OLUR
  • Putin, olası bir nükleer savaş için "medeniyetin hatta gezegenimizin sonunu getirebilir" değerlendirmesini yaptı. ABD'nin INF Anlaşması'ndan (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması) çekilmeye hazırlandığını belirten Rusya Devlet Başkanı, bir sonraki aşamada ne olacağını kestirmenin zor olduğuna işaret etti. Putin hegemonya peşinde olmadıklarına da, "Üstün güç olmak için çaba harcamıyoruz; olması için çaba harcadığımız şey, dengenin korunması" sözleriyle dikkat çekti.
#​Rusya
#Vladimir Putin
#Skripal davası
#Cemal Kaşıkçı
#ABD
#Nükleer Savaş
5 yıl önce