|

Çin ile ABD yine kapıştı

Hong Kong’ta ABD ve İngiltere’nin Çin’e karşı kışkırttığı eylemler yeni bir kriz çıkarttı. ABD’li bir diplomatın eylemcilerle fotoğrafının ortaya çıkmasından sonra Çin, Washington’u ‘Şehrin içişlerine karışmakla’ suçladı. Washington ise diplomatını koruyarak Pekin’e ‘haydut rejim’ suçlaması yöneltti.

Haber Merkezi
04:00 - 10/08/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:31 - 10/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Hong Konglu aktivistlerle görüşen ABD’li diplomat Julie Eadeh’in, Çince, Arapça, İspanyolca, Fransızca bildiği ve daha önce Musul, Bağdat ve Riyad’ta görev yaptığı medyada çıkan haberde belirtildi.
Hong Konglu aktivistlerle görüşen ABD’li diplomat Julie Eadeh’in, Çince, Arapça, İspanyolca, Fransızca bildiği ve daha önce Musul, Bağdat ve Riyad’ta görev yaptığı medyada çıkan haberde belirtildi.

Çin, ABD’li bir diplomatın haftalardır Pekin karşıtı protestolara sahne olan Hong Kong’ta ‘aktivistlerle’ bir araya geldiğinin bildirilmesinin ardından ABD’ye ‘kentin içişlerine müdahale etmeyi durdurma’ çağrısında bulundu. Hong Kong merkezli Takungpao gazetesinde yer alan haberde, ABD Başkonsolosluğu’nun siyasi birim şefi Julie Eadeh, aralarında tanınmış ‘aktivist’ Joshua Wong’un da yer aldığı Demosisto Partisi mensuplarıyla görüştüğü bilgisi verilmişti. Çin yönetimi uzun süredir, Hong Kong’taki gösterilerde Batılı ülkelerin parmağı ve müdahalesi olduğunu savunuyordu. Ortaya çıkan fotorğafların bu iddiaları güçlendirdiği belirtiliyor.

İLİŞKİYİ KESİN ÇAĞRISI

  • Gazetenin haberinde ABD’li diplomatla ilgili geçmiş dönemde görev yaptığı bölgelere kadar ayrıntılı bilgiler paylaşması da dikkat çekmişti. Haberden hemen sonra Çin Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ABD’li yetkililerden memnuniyetsizliğini dile getirerek konsolosluğa Çin karşıtı isyancılarla derhal ilişkiyi kesme ve Hong Kong’un içişlerine müdahale etmeyi durdurma çağrısında bulundu.

‘HAYDUT REJİM’ ÇIKIŞI

Washington ise Hong Konglu protestocularla görüşmesi basına yansıyan diplomatı nedeniyle sorumluluğu Pekin’e yükleyen bir açıklama yaptı. Washington’da gazetecilere açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, haberi yalanlayarak Çin’i diplomatlarının kişisel bilgilerini sızdırmakla suçladı. Ortagus, açıklamasında, “Bunun resmi bir protesto olduğunu sanmıyorum, haydut bir rejimin yapacağı şey bu. Sorumlu bir ulus böyle davranmaz” dedi. “Diplomatımız işini yapıyordu ve işine saygılarımızı sunuyoruz” diyen Ortagus, “Amerikalı diplomatların dünyada her gün yaptığı şey budur” ifadelerini kullandı.

İngiltere de sahnede


Çin yönetimi temmuz ayında da İngiltere ile Hong Kong üzerinden karşı karşıya gelmişti. İngiliz Dışışleri Bakanı James Hunt’ın Pekin’i hedef alan “yükümlülüklerinizi yerine getirin” açıklamasına Çin, “utanmaz” karşılığını vermişti. Şehirde iki ayı aşkın zamandır devam eden gösteriler sırasında eylemcilerin sıklıkla İngiliz bayrağı ve sömürge dönemi bayrağını kullanması da Pekin tarafından tepkiyle karşılanmıştı. İngiliz medya kuruluşu BBC’nin de gösterilere ilişkin yoğun yayınlar yaptığı biliniyor.

  • Müdahale sinyali
  • Çin Kamu Güvenliği Bakanlığınca, ülke genelindeki polis birimleri, siyasi güvenliği ve sosyal istikrarı korumaya yönelik tatbikatlar düzenlemeye çağrıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, kamu güvenliği mekanizmalarının, ulusal siyasi güvenlik ve sosyal istikrarı korumaya yönelik kabiliyetlerinin geliştirilmesi için tatbikat yapmaları çağrısında bulunuldu. 2019-2022'de yapılacak tatbikat programında, polis teşkilatının tüm birimlerinin temel eğitimi güçlendirmesi, güvenliği ve istikrarı sürdürmesi, önemli riskleri önlemek için kabiliyetlerini geliştirmesi gerektiği vurgulandı. Bakanlık talimatının, Hong Kong'un sınırındaki Şıncın kentinde salı günü 12 bin polisle yapılan tatbikatın ardından gelmesi dikkati çekti. Talimat, Çin'in Hong Kong'taki gösterilere müdahale sinyali olduğu değerlendiriliyor. Öte yandan Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda dün başlayan ve pazar gününe kadar sürmesi planlanan oturma eylemine yüzlerce kişi katıldı.
#Çin
#ABD
#​Hong Kong
5 yıl önce