|

DAEŞ konusunda atılacak çok adım var

ABD Başkanı Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, "Terör örgütü DAEŞ ile mücadele konusunda önceki yıla kıyasla çok büyük ilerleme kaydedildi, ancak atmamız gereken çok adım var" dedi. McGurk, Ömer Şişani'yi öldürdüklerini ifade etti.

Yeni Şafak
12:15 - 16/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:20 - 16/03/2016 Çarşamba
AA

ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, "Terör örgütüDAEŞ ile mücadele konusunda önceki yıla kıyasla çok büyük ilerleme kaydedildi ancak atmamız gereken çok adım var" dedi.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymaniye'deki Amerikan Üniversitesi tarafından düzenlenen "Uluslararası 4'üncü Süleymaniye Forumu"nda konuşan McGurk, ABD'nin terörle mücadele konusunda kaydettiği ilerlemeler ve savaş stratejileri konusunda açıklamalarda bulundu.



DAEŞ'e karşı önceki yıla kıyasla çok büyük ilerleme kaydedildiğini belirten McGurk, "Teröristlerle mücadelede son bir yılda çok büyük ilerleme kaydedildi ancak atmamız gereken çok adım var. Irak'ta daha önce örgütün elinde olan bölgelerin yüzde 40'ı ve Suriye sınırı üzerinde ise birkaç bölge geri alındı. Bunların içerisinde Şedadiye kasabası ve diğer bölgelerin ismini sayabilirim. Kurtarılan bölgelerin çok önemli olduğuna inanıyorum" diye konuştu.



McGurk, Irak güvenlik güçlerinin terörle mücadele konusundaki performansının gözardı edilemeyeceğini vurgulayarak şunları kaydetti: "Terör örgütü DAEŞ'e karşı stratejik müttefiklerimiz içerisinde yer alan Irak'taki güvenlik güçlerinin verdiği mücadele asla gözardı edilemez. Özellikle ülkenin kuzeyinde Peşmerge güçleri bu uğurda çok bedel ödedi. Kurtarılan bölgelerin istikrar ve güvenliğinin sağlanması için Peşmerge'nin olması çok önemlidir. Musul başta olmak üzere diğer bölgelerin geri alınmasında yine Peşmerge güçleri yer alacaktır."



"Kurtarılan bölgelere sivillerin geri dönmesi üzerinde çalışıyoruz"


McGurk, "Şu anda merkezi hükümet ile evlerini terk eden halkın geri dönmesi için çalışıyoruz ancak görünen tablo, bunun çok uzun süreceği yönünde. Bir yılda halkın yaklaşık yüzde 50'si evine geri dönebildi" şeklinde konuştu.



"Ömer Şişani'yi öldürdük"


"DAEŞ'in birçok üst düzey yetkilisine özel operasyonlar yaparak yakalamayı ya da etkisiz hale getirmeyi başardık" diyen McGurk sözlerini şöyle tamamladı:



"Bu operasyonların çoğu Musul ve Suriye'de gerçekleşti. Mesela, DAEŞ için Şedadiye önemli bir bölgeydi. Ebubekir Bağdadi ve Ebu Seyaf'ın orada yaşadığını biliyorduk. ABD Özel Kuvvetleri'nin yaptığı başarılı bir operasyon sonucu Ebu Seyaf'ı yakalamayı başardık. Örgüt, elindeki tüm esirleri orada topluyordu ve kurtarılması gerekiyordu. Bu bölgenin kurtarılmasından sonra Ömer Şişani'nin orada olduğunu öğrendik ve öldürdük."



#ABD
#Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk
#DAEŞ
8 yıl önce