|

Doğu Akdeniz’de yeni korsanlık

Mısır’da iki günlük toplantı sonunda ABD destekli Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun kuruluşu ilan edildi. Merkezi Kahire’de olacak yapı, Doğu Akdeniz’de korsan faaliyetler yürüterek 3 trilyon dolarlık enerji rezervine el koyma peşinde. 7 ülkeli korsan yapının merkezinde Türkiye düşmanlığında buluşan İsrail, Mısır ve Yunanistan var.

Yeni Şafak
04:00 - 16/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 02:12 - 16/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Kahire’de kurulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nda İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Ürdün, Filistin Yönetimi ve Mısır bulunuyor.
Kahire’de kurulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nda İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Ürdün, Filistin Yönetimi ve Mısır bulunuyor.

Doğu Akdeniz’de bulunan enerji kaynaklarını gasp etmeye yönelik ABD destekli korsan yapının kuruluşu Mısır’da ilan edildi. Doğu Akdeniz bölgesinde gaz üretimi, tüketimi ve geçiş ülkelerini bir araya getirdiği iddia edilen Doğu Akdeniz Gaz Forumu (DAGF), 7 ülkenin katılımıyla Kahire’de kuruldu. Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarına her fırsatta saldıran İsrail, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerin DAGF’deki varlığı gözden kaçmadı. Kurulan korsan yapı Doğu Akdeniz’de değeri 3 trilyon doları bulan enerji kaynağını uluslararası piyasa kendi üzerlerinden sürmek ve geliri paylaşmak amacında.

YEDİ ÜLKE DESTEKLİ

Mısır Petrol ve Madencilik Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Akdeniz’de 7 ülke Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun kurulması için anlaşmaya vardı.

SKANDAL ŞART

  • Açıklamada, İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Ürdün, Filistin Yönetimi ve ev sahibi Mısır’ın enerji bakanları forumun kurulması için Kahire’de bir araya geldi. Görüşmeler sonunda forumun kurulduğu ilan edildi.

Pazartesi yapılan kuruluş açıklamasında, Forum’un çıkar ve hedefleriyle anlaşan Doğu Akdeniz’deki üretici, tüketici ya da geçiş ülkelerinden herhangi birinin daha sonra da üye olabileceğine ilişkin skandal bir şart da getirildi. Korsan forumda ana oyuncular İsrail, Mısır ve Yunanistan. Dolayısıyla, üç ülkenin çıkarlarıyla uyuşmazlık oluşturan ülkelerin üyeliğinin önü dolaylı yoldan kapatılıyor.

NİSAN’DA YENİ TOPLANTI

Açıklamada, forumun ana hedeflerinin, arz ve talebi sağlayarak üyelerin çıkarlarına hizmet edecek bölgesel bir gaz piyasasının kurulması olduğu kaydedildi. Merkezinin Kahire’de olması kararlaştırılan DAGF’nin yapısına ilişkin konuları görüşmek üzere üye ülkelerin enerji bakanlarının nisanda yeniden biraraya geleceği belirtildi.

3 ÜLKEYE BYPASS

  • ABD ve İsrail destekli korsan forum, Doğu Akdeniz’deki üç önemli oyuncu Türkiye, Lübnan ve Libya’yı, hukuka aykırı şekilde dışladı. Buna karşın Akdeniz’in batı yakasında bulunan İtalya korsan foruma üye kabul edildi. Türkiye, geçen yıl KKTC sahasında sondaj yapmak isteyen İtalyan ENİ’yi Akdeniz’deki savaş gemileriyle durdurmuştu.

İsrail’den Mısır’a gaz

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, pazartesi günü Reuters’e yaptığı açıklamada, birkaç ay içinde Mısır’a gaz akışının başlayacağını belirtti. Steinitz, gaz ihracatının Doğu Akdeniz’de geçtiğimiz kasım ayında tam kapasite ile üretime geçen Leviathan sahasından sağlanacağını bildirdi. Mısır’a 10 yıl boyunca yıllık ihraç edilecek 7 milyar metreküp doğal gazın yarısı Mısır’ın ihtiyacı için kullanılırken, diğer yarısı üçüncü ülkelere ihraç edilecek.

  • Türkiye’den Barbaroslu cevap
  • Türkiye’den Doğu Akdeniz’deki korsan girişimlere anlamlı bir fotoğrafla cevap geldi. Milli Savunma Bakanlığına ait Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarımızda bilimsel araştırma faaliyetlerine devam etmekte olan Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma gemimize, Deniz Kuvvetlerimiz tarafından sağlanan refakat görevi kapsamında halen TCG Barbaros fırkateyni de bölgede bulunmaktadır” denildi. Twitter’da paylaşılan fotoğrafta ufuk çizgisinin üzerinde Barbaros Hayreddin Paşa’nın temsili resminin bulunması dikkat çekti.
#Mısır
#Akdeniz
#ABD
#Doğu Akdeniz Gaz Forumu
#İsrail
#Yunanistan
5 yıl önce