|

Dünyanın yeni vebası: Koronavirüs

Çin'de 571 kişiye, şiddetli akut solunum yolu sendromu ile benzerliği bulunan yeni tip koronavirüs bulaştı, 25 kişi bu nedenle hayatını kaybetti. Ülkede salgına dönüşen yeni koronavirüsü nedeniyle toplu ulaşım geçici olarak gerçekleştirilemeyecek. Bilim insanları virüsün yarasalardan değil de yılanlardan ortaya çıktığı sonucuna vardığını açıkladı. Yapılan araştırmaya göre, Çin’in Wuhan kentinde hastaneye kaldırılan ilk hastaların çoğunluğunun deniz ürünleri toptan satış pazarının çalışanları veya müşterileri olduğu dikkati çekti. Koronovirüs hızla yayılıyor ve 25 Ocak’ta 7 milyon Çinli yeni yıl kutlaması için seyahat edecek. Başlıca adreslerden biri de Türkiye. Öldüren virüse dair merak edilenleri araştırdık.

10:23 - 24/01/2020 Cuma
Güncelleme: 15:03 - 24/01/2020 Cuma
IHA
İstanbul'da Corona virüsü taraması yapıldı.
İstanbul'da Corona virüsü taraması yapıldı.

Çin’de koronovirüsünden ölenlerin sayısı 25’e yükseldi. Vaka sayısı ise 830 olarak açıklandı.

Ulusal Sağlık Komisyonu toplam 830 Koronovirüs vakasının olduğunu, ölü sayısının ise 25’e yükseldiğini doğruladı. Yapılan açıklamada, "23 Ocak saat 24.00 itibariyle, Ulusal Sağlık Komisyonu 29 şehirde (otonom bölgeler dahil) toplam 830 yeni corona virüs vakası tespit edildi. 177 ağır vaka ve 25 ölüm.

Hubei eyaletinde 24, Hebei eyaletinde bir ölüm dahil" ifadeleri kullanıldı.


Wuhan’dan yayılan yeni tip Koronovirüs vakaları Hong Kong, Makao, Tayvan, Tayland, Güney Kore, Japonya ve ABD’de halihazırda saptandı. Virüsle ilgili endişeler dünya çapında yayıldı.


Daha önce bilinmeyen bir zatürre salgını, daha sonra yeni tip bir Koronovirüs olarak tanımlanan salgın hastalık Aralık ayı sonunda Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktı.


Virüs salgını Icou şehrinde de toplu ulaşımı durdurdu

Icou yerel hükümetinden yapılan açıklamaya göre, ülkede salgına dönüşen yeni koronavirüs nedeniyle toplu ulaşım geçici olarak gerçekleştirilemeyecek.


Hükümet, özel bir durumu olmayan vatandaşların şehirden çıkışının askıya alınacağını duyurdu.

Ayrıca şehirdeki, tüm sinema, internet kafe, turizm ve eğlence mekanları ikinci bir açıklamaya kadar çalışmayacak.

Koronavirüs salgını nedir?

Çin'de 571 kişiye, şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) ile benzerliği bulunan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) bulaşmış, 25 kişi bu nedenle hayatını kaybetmişti.

  • Dün itibarıyla Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgelerinde birer kişide saptanan virüs, ABD, Japonya, Güney Kore'de birer, Tayland'da 3 kişide tespit edilmişti.

Vuhan'da dün havaalanı ve tren istasyonları, giden yolculara kapatılmış, toplu ulaşım askıya alınmıştı.

Virüs yarasalardan değil yılanlardan insanlara geçti

11 milyonluk Wuhan kenti ve bu kente komşu iki şehrin dış dünyayla bağlantısı tamamen kesilirken Çinli bilim insanları yeni bir açıklamada bulundu.

  • Bilim insanları virüsün yarasalardan değil de yılanlardan ortaya çıktığı sonucuna vardığını açıkladı. Yapılan araştırmaya göre, Çin’in Wuhan kentinde hastaneye kaldırılan ilk hastaların çoğunluğunun deniz ürünleri toptan satış pazarının çalışanları veya müşterileri olduğu dikkati çekti.

Wuhan’da işlenmiş etler ve canlı hayvanların yanı sıra yemek için yılanlar da satılırken, bu yılanların genellikle vahşi doğada yarasa avlayarak beslendiği aktarıldı.

Virüs Singapur ve Vietnam’da da ortaya çıktı


Koronovirüsü Çin’in ardından, Singapur ve Vietnam’da da ortaya çıktı. Singapur Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkeye seyahat amacıyla gelen bir Çin vatandaşında Koronovirüsü tespit edildiği bildirildi. Pazartesi günü 9 arkadaşıyla beraber Wuhan’dan Singapur’a gelen 66 yaşındaki erkek hastanın, Shangri-La Rasa Sentosa beldesinde konakladığı bildirilirken, Bakanlığın Bulaşıcı Hastalıklar Müdürü Doçent Doktor Vernon Lee, “Olası yayılmanın kontrol edilmesi için tüm önlemler alınacak" açıklamasında bulundu.

  • Vietnam’da virüs nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, Filipinler’de ise perşembe günü itibariyle Çin’in Wuhan şehrine yapılan uçuşların iptal edildiği duyuruldu. Hindistan’ın Kerala eyaletinden bir Hintli hemşirede virüsün tespit edilmesiyle beraber, üç Hint vatandaşının da Suudi Arabistan’da gözetim altında tutulduğu bildirildi. Kerala Eyalet Valisi Pinarayi Vijayan, Merkezi Hükümet’ten acil müdahale talebinde bulundu.

İlk olarak Çin’in Wuhan şehrinde Aralık ayı sonlarında tespit edilen virüse şuana kadar ABD, Japonya, Güney Kore ve Tayland’da rastlanmıştı.

#Japonya
#Güney Kore
#Tayland
#ABD
#Koronovirüs
4 yıl önce