|

Ekibin işini bitirin

Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesi emrini verdiği iddia edilen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS), vahşi cinayete rağmen koltuğunu korumak için ABD'den akıl alıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 02:32 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo - Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo - Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bu amaçla geçtiğimiz günlerdeki Riyad ziyaretinin ayrıntıları netleştikçe, Beyaz Saray'ın Selman'ı koruma refleksi daha net açığa çıkıyor. Pompeo-MbS görüşmesine ilişkin bilgi sahibi bir kaynağın CNN'ye verdiği bilgiye göre ABD Dışişleri Bakanı, Veliaht Prens'e öncelikle şöyle dedi: "Bu işi bir an önce çözün. Zaman kısıtlı. Soruşturmayı hızlıca tamamlayın. Bu işe karışmış kişilerle 'hızla ve acımasızca ilgilenin.' Ülkende krallık koltuğuna oturabilmen, Kaşıkçı vakasından sıyrılıp sıyrılmamana bağlı."


EĞER HALLETMEZSENİZ...

"İkilinin gazetecilere gülümser pozlar vermesi görüşmenin dostça geçtiği anlamına gelmiyor. Çünkü fotoğraf çekiminin bitimiyle birlikte gülümsemeler de sona erdi" diyen yetkiliye göre Pompeo, Selman'a ayrıca şu uyarılarda bulundu: "Bu işi siz halletmezseniz ABD'nin halletmesi gerekecek. Washington harekete geçmek zorunda kalacak, zira dünya bunu talep edecek ve küresel baskı Başkan Trump'ı buna zorlayacak. 'Önceden haberin yoktu ise bile' durumu kabullenip sahip çıkmalısın. Zira soruşturmada her bir olgu tek tek ortaya serilecek."

DİKKAT ÇEKEN KAZA

15 kişilik suikast timi üyelerinden Teğmen Meşal Saad el-Bostani'nin, Pompeo'nun Riyad ziyaretinin ardından 'şüpheli bir kazada' ölmesi dikkat çekti. Ekipteki diğer suikastçilerin Riyad'da bulunan Başkonsolos Uteybi ile birlikte 'konuşmamaları için' infaz edilmelerinden endişe duyuluyor. Suikastçi Meşal'in öldüğünü önceki gün Yeni Şafak duyurmuştu. Bu esnada New York Times ise cinayete ilişkin CIA'nın tavrına dair önemli bir habere imza attı. Habere göre ABD istihbaratı, Veliaht Prens'in olayla bağlantısı olduğuna giderek ikna oluyor. Yetkililer, Selman’ın güvenlik servisleri üzerindeki tam hakimiyeti düşünüldüğünde, ‘ondan habersiz neredeyse hiçbir operasyonunun yapılamayacağını’ vurguladı.


Kaşıkçı ölmüş gibi görünüyor

ABD Başkanı Donald Trump ilk kez Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair bir ifade kullandı. Günlerdir gittiği her toplantıda Kaşıkçı ile ilgili sorularla karşılaşan Trump’a dün de Montana eyaletinde seçim çalışmaları yaparken “Sizce Kaşıkçı öldü mü” sorusu yöneltildi. Trump ise “Bana kesinlikle öyle geliyor. Bu çok üzücü” açıklamasını yaptı. Trump, bu durumdan Suudi Arabistan'ın sorumlu olduğunun ortaya çıkması halinde sonuçlarının “ağır” olacağını söyledi.


Riyad günah keçisini buldu!

Suudi yönetiminin üst düzey bir yetkiliyi sorumlu tutarak Kaşıkçı cinayetinden sıyrılmaya çalışacağı iddia edildi. ABD’li New York Times gazetesinin haberine göre, Veliaht Selman, üst düzey danışmanlarından istihbarat yetkilisi General Ahmed el Assiri’yi cinayetten sorumlu tutmaya hazırlanıyor. Gazeteye göre, Suudi Arabistan yönetimi, General Assiri’nin Muhammed bin Selman’dan Kaşıkçı’yı yakalaması için sözlü yetki aldığını ancak Assiri’nin bu yetkiyi ya yanlış anlayarak ya da yetkilerini aşarak gazeteciyi öldürdüğünü söyleyecek. Gazete, haberini 3 ayrı kaynağa dayandırdı. Öte yandan haberde Trump’ın damadı Kushner’in kayınpederinden bu olayda Selman’a destek olmasını istediğini yazdı.

#ABD
#Suudi Arabistan
#Cemal Kaşıkçı
5 yıl önce