|

Esed’i kurtarma planı

Viyana'da yapılan Suriye zirvesi öncesi Moskova'nın ortaya attığı planlar tartışılıyor. Buna göre Rusya'nın BM'ye sunduğu belirtilen barış planında, Suriye'de 18 aylık bir geçiş döneminin ardından devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmesinin teklif edildiği belirtiliyor. Geçiş döneminde ordunun başkomutanı olarak kalması öngörülen Esed, denklemin tamamen dışında bırakılmıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 12/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:14 - 11/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Uluslararası arenada Suriye'deki Beşşar Esed yönetiminin müzakerelerin bir parçası olmasını sağlayan Moskova, son hamlesini de devreye sokmaya hazırlanıyor. Rusya'nın Birleşmiş Milletler'e (BM) Suriye için sunduğu belirtilen barış planında, ülkede 18 aylık bir geçiş döneminin ardından devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmesinin teklif edildiği kaydedildi. Teklifler dizisinden oluştuğu öğrenilen ve cumartesi günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak uluslararası Suriye görüşmeleri öncesinde ortaya çıkan belgede, Moskova'nın bu 1,5 yıllık geçiş döneminin sonunda Beşşar Esed'i yeniden ülkenin devlet başkanı olarak görmek isteyip istemediğine dair bir ibare ise yer almıyor.


YETKİLERİ SAKLI KALACAK

Reuters'ın aktardığına göre, planda geçiş döneminde Esed'in ordunun başkomutanı olarak kalması ve özel yetkiler ile dış politikanın kontrolünü elinde tutması öneriliyor. Ülkedeki reform sürecinin kontrolünün ise Esed'in elinde olmaması gerektiği, bu sürecin tüm tarafların kabul edeceği bir kişi tarafından yürütülebileceği belirtiliyor. Öte yandan belgede BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya da, Şam ile 'muhaliflerden oluşan birleşik bir heyet' arasında, ülkede bir geçiş hükümeti kurulmasını öngören Cenevre Bildirisi temelinde bir siyasi süreç başlatması için çağrı yapıldı. Bununla birlikte Moskova'nın, müzakere sürecinin taraflarından biri olacak Suriyeli muhaliflerin bu görüşmelere tek bir cephe olarak katılmasını istediği belirtildi. Nitekim Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da cumartesi günü yapılacak toplantının en önemli amaçlarından birinin, müzakere sürecine katılacak muhaliflerin kimler olacağının belirlenmesi olduğunu söylemişti. Viyana'da bir önceki Suriye toplantısı ekim sonunda gerçekleşmişti. Bu toplantıya Rusya, ABD, Suudi Arabistan, Türkiye, İran, Katar, Irak, İngiltere ve Fransa gibi 19 ülkeden heyetler katılmıştı.



Füze savunmasını delecek sistem kurma planı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tüm füze savunma sistemlerini aşabilecek bir darbe sistemi geliştireceklerini açıkladı. Silahlı kuvvetlerin gelişimine ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Putin, “Füze savunma sistemleri üzerinde çalışacağız. Fakat ilk aşamada birçok kez belirttiğimiz gibi tüm füze savunma sistemlerini aşacak sistem üzerinde çalışacağız” ifadelerini kullandı. ABD'nin füze savunma sistemlerinin gerçek amacının Rusya'nın nükleer potansiyelini etkisiz hale getirmek olduğunu belirten Putin, ABD ve müttefiklerinin füze savunma sisteminin inşaatına devam ettiklerini hatırlattı ve “Maalesef ne bizim endişelerimiz, ne de işbirliği tekliflerimiz dikkate alınıyor” şeklinde konuştu. Rus lider sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok kez Rusya'ya, ABD'nin füze savunma sisteminin Avrupa segmentinin, İran'ın füze sistemlerine karşı geliştirildiği söylenmişti. Fakat İran nükleer sorununun çözüme kavuştuğunu biliyoruz, gerekli anlaşmalar imzalandı. Buna rağmen füze savunma sistemleri çalışmaları devam ediyor. İran ve Kuzey Kore'nin nükleer tehditlerini bahane olarak göstermek sadece ABD'nin gerçek planlarını kapatmak için kullanılıyor. Onların gerçek amacı Rusya başta olmak üzere ABD ve müttefikleri dışındaki ülkelerin nükleer potansiyellerini etkisiz hale getirmek. Rusya stratejik nükleer güçlerini sağlamlaştırmak için gerekli önlemleri alacak.”


#Beşşar Esed
#Suriye
#Vladimir Putin
#Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
8 yıl önce