|

FBI başkanını Rusya dosyası yaktı

Trump ekibinin Rusya ile ilişkisi olduğu ve Başkanlık seçimine müdahale edildiği iddiaları Beyaz Saray’ı zorluyor. Son olarak ABD Başkanı Trump’ın FBI Direktörünü görevden alması, Rusya soruşturmasına müdahale olarak değerlendirildi. İç politikada sıkışan Trump, dış politikada Pentagon’un etkisine açık hale geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:27 - 11/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
FBI Direktörü James Comey
FBI Direktörü James Comey

ABD Başkanlık seçimleri sürecinde Trump kampanyasını yürüten bazı isimlerin Rusya ile ilişkisine yönelik yürütülen soruşturmalar Beyaz Saray’ı sarsamaya devam ediyor. Son olarak, Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahalesi ile ilgili geniş bir soruşturma yürüten FBI Direktörü James Comey, Başkan Trump tarafından beklenmedik bir şekilde görevden alındı. 2013 yılında ABD eski Başkanı Barack Obama tarafından FBI direktörlüğüne atanan James Comey, teşkilat tarihinde görevden alınan ikinci isim oldu. Trump’ın Rusya soruşturmasına ilişkin bir ismi görevden alması, ABD’de adeta deprem etkisi oluşturdu. Başta Trump karşıtı ana akım medya olmak üzere, Demokrat Parti’den önemli isimler, görevden almaya büyük tepki gösterdi. Trump’ın FBI Direktörünü görevden alması, iç politikada yaşadığı sıkıntının büyüklüğünü göstermesi açısından anlamlı bulunuyor. İç politikada sıkışan Trump’ın, dış politikada Pentagon’un etkisine daha çok açık kalabileceği değerlendiriliyor.

BOMBA ETKİSİNDE MEKTUP

Önceki gün gece saatlerinde Beyaz Saray tarafından yapılan bir açıklama ile FBI Direktörü James Comey’nin görevinden alındığının ilan edilmesi ABD gündemine bomba gibi düştü. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, 56 yaşındaki Comey’nin görevine son verilmesi tavsiyesinin Adalet Bakanı Jeff Sessions ve Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein’dan geldiği, Trump’ın da bu tavsiyeye uyduğu bildirildi. Açıklamada FBI’ın, “ülkenin en el üstünde tutulan ve saygı duyulan kurumlarından biri olduğu” ve “bugünün FBI için yepyeni bir başlangıç anlamına geleceği” vurgulandı.

FBI Direktörü James Comey’e görevden alındığı, Başkan Trump’ın imzaladığı bir mektupla bildirildi. Trump, mektupta Comey için “FBI'ı yönetmeye yetkin değilsin” ifadelerini kullandı. Comey’in ise görevden alındığını Los Angeles’ta FBI çalışanları ile birlikteyken televizyondan öğrendiği belirtildi. Yeni FBI direktörü atanana kadar Comey’nin yerine Direktör Yardımcısı Andrew McCabe’in görev yapacağı belirtildi.

NIXON’DAN SONRA İLK

Donald Trump, ülke siyasi tarihinde, kendisiyle ilgili soruşturma yürüten bir yetkiliyi görevden alan ikinci ABD Başkanı oldu. İlk isim ise Watergate skandalı ile başkanlık koltuğunu bırakmak zorunda kalan Richard M. Nixon. Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi ve Trump ekibinin Rusya etkisine açık olması iddiaları, ilk günden beri ABD Başkanı’nı zorluyor. Rusya’nın Washington Büyükelçisi ile görüşmesine ilişkin, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yanılttığı ortaya çıkan Michael Flynn, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı. Trump’ın başkanlık geçiş döneminde Adalet Bakanlığı’na vekalet eden Sally Yates de haftaiçinde ABD Senatosu’na verdiği ifadede, Trump’ı üç kez Flynn’in Rusya bağlantılarına ilişkin uyardığını açıklamıştı. Trump tarafından görevinden alınan James Comey de geçtiğimiz hafta Senato’ya Rusya soruşturması ile ilgili bilgi vermişti.

TRUMP İÇERİDE ZORLANIYOR

Trump’ın Washington’daki yerleşik sistemin dışından gelmesi ve deneyimli bir ekibe sahip olmaması iç politikada yaşadığı en büyük sıkıntı. ABD ana akım medyasının ve Washington bürokrasisinin ilk baştan Trump’a direnç koyması da bir başka dezavantaj. İçeride kontrolü sağlamakta zorlanan ve Rusya soruşturmaları ile zor bir dönemden geçen Trump, FBI başkanını da görevden el çektirerek yeni bir risk aldı. Trump son hamlesinden sonra, “Rusya soruşturmalarını kapatmak mı istiyor” sorularıyla muhatap oluyor. Özellikle Demokrat Parti, FBI Başkanı’nın görevden alınmasını Watergate skandalından daha derin bir kriz olarak değerlendiriyor.

PENTAGON ETKİSİ ARTABİLİR

İç politikada sorun yaşayan Trump’ın dış politikada kısa vadede kayda değer başarılar elde ederek üzerindeki baskıyı atmak isteyeceği iddia ediliyor. Bu nedenle Pentagon’un etkisine daha fazla açık olabileceği ve askerden gelen istekleri kısa vadede kendisi için bir kazanç sayacağı değerlendiriliyor. Esed rejiminin kullandığı El-Şayrat Hava Üssü’ne saldırı kararını da Trump, Pentagon’un bir numarası, Savunma Bakanı James Mattis’e danışarak almıştı. Trump’ın içeride kendisi ve ekibiyle ilgili yürütülen Rusya soruşturması baskısından, Ortadoğu ve Afrika’da DEAŞ’a karşı hızla kazanılan bir “zafer” ile kurtulmak isteyebileceği belirtiliyor.

#​FBI
#Rusya
#Dosya
7 yıl önce