|

Filistin bayrağı artık BM'de

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur: "Büyük bir çoğunluk tasarıdan yana oyunu verdi. Bu büyük çoğunluk Filistin devletinin tam üye olma başvuru anını sabırsızlıkla bekliyor ve o an yakında gelecek. Kendi kaderimizi belirleme hakkını kullandık" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
08:33 - 11/09/2015 Cuma
Güncelleme: 05:36 - 11/09/2015 Cuma
AA

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Filistin bayrağının BM'ya asılmasına ilişkin tasarının kabul edilmesiyle ilgili olarak, "Kendi kaderimizi belirleme hakkını kullandık" dedi.



BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Mansur, söz konusu tasarıyı barışa engel görenlerin olduğuna ilişkin soru üzerine, "Kendi kaderimizi belirleme hakkımızı kullandık. Bayrağımızı BM'ye asmak için veya bu konuyu müzakere etmek için İsrail'den ya da herhangi birinden izin almayı beklemeyeceğiz" ifadesini kullandı.



Mansur, uluslararası toplumun bu konuda destek vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tasarının kabulünü, "bağımsız Filistin devletinin kurulması konusunda önemli bir adım" diye niteledi. Mansur, "Kurulacak bağımsız Filistin devletinin başkentinin Doğu Kudüs olduğu bir gerçektir" diye konuştu.



"Barışçıl bir şekilde Genel Kurula başvurduk. Bayrağımızı gözlemci üye devlet olarak diğer ülke bayraklarının yanına asmak istediğimizi söyledik. Bunun neresi barışa engel olabilir" diyen Mansur, şunları söyledi:



"Onlar bizi ekstremizme doğru yönlendirmeye çalışıyorlar. Bizler ekstremizmi reddediyoruz, barışçıl ve yasal bir yolu takip ediyoruz. Uluslararası hukuk ve BM sistemi yolunda gitmeye ısrar ediyoruz. Barışçıl ve yasal bir şekilde, medeni bir şekilde. Bu barış için önemli bir destek değil mi?"



"Büyük bir çoğunluk tam üyelik başvurusunu bekliyor"


Mansur, tarihinde ilk defa BM'ye Filistin bayrağının asılacağını, bunun Filistin halkı için tarihi ve gurur duyulacak bir gün olduğunu bildirdi.



Oylama sonucunun, Filistin devletinin ve BM'nin temellerini kuvvetlendirme yönünde yeni bir adım olduğunu kaydeden Mansur, Filistin bayrağının BM'yi asılmasının aynı zamanda bağımsızlık ve BM'ye tam üyelik yolunda da önemli bir adım olduğunu söyledi.



Oylamada "ret" oyu kullananların sadece 8 ülke olduğunu anlatan Mansur, "Onlar her zaman düşmanlık gösteriyorlar" dedi.



Mansur, "Büyük bir çoğunluk tasarıdan yana oyunu verdi. Bu büyük çoğunluk Filistin devletinin tam üye olma başvuru anını sabırsızlıkla bekliyorlar ve o an yakında gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

#BM
#Filistin
#Riyad Mansur
#bayrak
9 yıl önce