Filistin'e destek veren gruba İngiltere'den terörist yaftası: 14 yıla kadar hapis cezası verilecek

21:51, 04/07/2025, CumaG: Güncelleme: 21:53, 04/07/2025, Cuma
AA
Filistin'e destek veren gruba İngiltere'den terörist yaftası: 14 yıla kadar hapis cezası verilecek
Bu kararla, Palestine Action grubu, "Terörizm Yasası" kapsamında yasaklanan ilk doğrudan eylem grubu olacak.

İngiltere Yüksek Mahkemesi, İsrail ile iş yapan firmalara yönelik eylemleriyle tanınan Palestine Action grubunun “terör örgütü” ilan edilmesine karşı yaptığı itirazı reddetti. Kararla birlikte grup, bu gece yarısından itibaren yasaklı terör örgütleri listesine girecek. Üyelik, destek verme veya sembol taşıma gibi eylemler 14 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, İsrail ile iş yapan firmalara yönelik eylemleriyle tanınan "Palestine Action" grubunun, hükümet tarafından "terör örgütü" ilan edilmesi kararına karşı yaptığı itirazı reddetti.

Başkent Londra'daki Yüksek Mahkeme'de, İngiliz hükümetinin Palestine Action'ı yasaklı örgüt ilan etme kararına karşı grubun yaptığı itiraz başvurusu görüşüldü.

Yüksek Mahkeme'deki duruşmanın ardından yargıç Martin Chamberlain, grubun, hükümetin yasaklama kararını geçici olarak durdurmaya yönelik talebini reddetti.

Böylelikle, bu gece yarısından itibaren Palestine Action, "yasaklı terör grupları" listesine eklenecek. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, gruba destek vermek veya üye olmak 14 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek. Ayrıca grup ismini taşıyan sembolleri taşımak da suç sayılacak.

Grup, X'ten yaptığı paylaşımda, mahkemenin kararının ardından acil temyiz başvurusunda bulunacağını duyurdu.


Mahkeme önünde gruba destek eylemi düzenlendi

Duruşma sırasında Yüksek Mahkeme binası önünde toplanan binlerce Filistin destekçisi, gruba destek eylemi düzenledi.

Göstericiler, ellerinde Filistin bayraklarıyla "Hepimiz Palestine Action'ı destekliyoruz", "Protesto hakkı terör eylemi değildir" ve "Soykırımı yasaklayın, protestoyu değil" yazılı pankartlar taşıdı, İsrail karşıtı sloganlar attı.

Gruba destek eylemi sırasında ellerinde pankartlarla mahkeme binası önüne gelen bir grup İsrail yanlısı ile Filistin destekçileri arasında arbede yaşandı.

Kalabalığın arasına girerek ortamı provoke etmeye çalışan İsrail yanlıları, İngiliz polisi tarafından uzaklaştırıldı.

Çok sayıda polis memuru, Palestine Action'a destek eylemi sırasında geniş güvenlik önlemi aldı.

Ayrıca, duruşma sürerken mahkeme binası önünde cuma namazı kılındı ve topluca dua edildi.


Grup, İsrail ile iş yapan firmalara yönelik eylemleriyle tanınıyor

Palestine Action, 2020'de kurulsa da 7 Ekim 2023'te başlayan İsrail'in Gazze saldırılarının ardından İngiltere'de gerçekleştirdiği eylemlerle adını duyuran bir eylem grubu oldu.

Özellikle İsrail ile iş yapan şirketlerin fabrika ve binalarında çalışma ve üretimi durduran eylemler gerçekleştiren grup, İsrail savunma şirketi Elbit Systems'in Bristol'daki fabrikasındaki eylemiyle buradaki dron üretimini aksattı.

Thales adlı savunma sanayisi firmasının denizaltı parçaları ürettiği Glasgow'daki fabrikada yapılan eylemde ise İngiliz hükümetinin açıklamasına göre 1 milyon sterlinlik zarar oluştu.

Palestine Action'ın terör örgütü ilan edilmesi yolunda ilk adım ise 20 Haziran'da Kraliyet Hava Kuvvetlerinin (RAF) Oxfordshire'daki Brize Norton hava üssünde yapılan eylemden sonra atıldı.

Grup üyeleri, o sabah hava üssüne skuterlerle girerek iki İngiliz askeri uçağının motorlarına kırmızı boya püskürttü. Eylem yerine Filistin bayrağı bırakan aktivistler, iki uçağın Orta Doğu'daki operasyonlarda kullanıldığını belirtti.

İçişleri Bakanı Yvette Cooper, bu eylem üzerine Palestine Action'ın, Avrupa'da faaliyetlerde bulunan iki aşırı sağcı, ırkçı örgütle birlikte terör örgütü ilan edilmesini hedefleyen tasarıyı parlamentoya sundu.

Tasarı, önce parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda, ardından parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda onaylandı.


İsrail'in borazanı BBC: Yüzlerce çalışan işgalcilere nasıl hizmet edildiğini itiraf etti
Dünya
İsrail'in borazanı BBC: Yüzlerce çalışan işgalcilere nasıl hizmet edildiğini itiraf etti
Filistin yönetimi Avrupa ülkelerine 'Filistin Devleti'ni tanıma' çağrısında bulundu
Dünya
Filistin yönetimi Avrupa ülkelerine 'Filistin Devleti'ni tanıma' çağrısında bulundu
Massive Attack Üsküp konserinde Filistin mesajı verdi
Hayat
Massive Attack Üsküp konserinde Filistin mesajı verdi
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026