|

Fırıldak Cameron

İngiltere, demokrasiyi silindir gibi ezen cunta Mısır'ını stratejik ilişki kurarak ödüllendirdi. İngiliz hükümetinin demokratik ilke ve değerleri hiçe saydığına dikkat çeken uzmanlar "Mübarek de olsa Mursi de olsa Sisi de olsa" İngiliz hükümetinin Mısır'da herkesle çalıştığını belirtti. Öte yandan darbeci Sisi'nin kırmızı halılarda karşılandığı İngiltere ziyareti protestoların gölgesinde geçti.

Yeni Şafak
05:00 - 8/11/2015 Pazar
Güncelleme: 01:44 - 8/11/2015 Pazar
Yeni Şafak

Bundan yaklaşık dört yıl önce Tahrir Meydanı'nda demokrasiye övgüler düzen İngiltere Başbakanı David Cameron, demokrasi şenliğinin üzerinden darbe postallarıyla geçen dünün generali bugünün sözde Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Londra'da ağırladı. 2012'deki genel seçimlerin Müslüman Kardeşler'i demokratik yollarla iktidara taşımış olmasına rağmen yaklaşık bir yıl sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Sisi demokrasi devriminin üzerinden silindir gibi geçti. Tüm bunlar yaşanırken İngiltere, jeopolitik ve ekonomik çıkarlarını insan hakları ihlallerinin üzerinde tutarak dikkate değer bir tepki vermekten bile kaçındı.



DARBEYE ÖDÜL


İngiltere müttefik Kahire'den mali desteğini de esirgemedi. Sisi'nin Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasından bu yana art arta milyarlarca dolarlık ticaret ve yatırım anlaşması imzalandı. İngiliz Liberal Demokrat Parti'nin milletvekili Tom Brake, “İngiliz hükümeti ticaret uğruna insan haklarını aşağı çekmemeli. Sisi'nin önüne kırmızı halı serilmesi, İngiliz hükümetinin insan hakları ihlallerini görmezden gelmek konusunda istekli olduğu izlenimi oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu. “Savaşı Durdurun” Koalisyonu (Stop The War Coalition) temsilcisi sendikacı Andrew Murray ise “Ticari çıkarlar demokrasiyi bastırıyor. Sisi'nin davet edilmesi darbeye ödüldür” ifadeleriyle Sisi'nin İngiltere ziyaretine tepki gösterdi.



DEĞERSİZ ORTAKLIK


Londra'daki King's College Üniversitesi Uluslararası Siyasal İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Roberto Roccu da “İngiltere'nin hem Mısır hem de Libya'daki yatırımları bakımından jeopolitik ve ekonomik endişeler etkili oldu” dedi. İngiltere'nin Mısır politikasına olan bakış açışının aslında hiç değişmediği ve muktedir olanın yanında durulduğunu düşünenler de var. Önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'un Ortadoğu ve Kuzey Afrika Uzmanı David Butter, İngiltere'nin Mısır'ı stratejik bir ortak olarak gördüğüne dikkati çekerek, “Mübarek de olsa Mursi de olsa Sisi de olsa İngiliz hükümetinin Mısır'a yönelik görüşünde değişiklik olmadı” dedi.





Silah ve para aktı


Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından, yönetime gelen Sisi ile ticari ilişkilere hız veren batılı ülkeler ve şirketleri, büyük kısmı enerji ve silah sektöründe olmak üzere bu zaman kadar yaklaşık 138 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. İngiltere ise Mısır'a yatırım tutarını, 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 30 artırırken, Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile BP, BG, ve Vodafone gibi şirketlerin üst düzey yöneticilerinden oluşan heyet, Mısır'da ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik temaslarda bulunmuştu. İngiliz petrol şirketi BP, Sisi'nin yönetime gelmesinin ardından 12 milyar dolar değerinde enerji anlaşması imzaladı.



Mutabakat muhtırası imzalandı


İngiltere ile Mısır arasında yüksek eğitim, araştırma ve yenilik ile güvenlik alanlarında işbirliğine yönelik mutabakat muhtırası imzalandı. Mutabakat muhtırası imza törenine İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri katıldı. İki ülkenin içişleri bakanlıkları arasında terörle mücadele, yasadışı göç ve organize suçlar başta olmak üzere birkaç konudaki işbirliğini artırmak ile araştırma, yenilik, tıbbi eğitim, kültürel işbirliği ve yüksek eğitim alanlarında işbirliği için mutabakat muhtırası imzalandığı bildirildi.



Protestoların gölgesinde ziyaret


Geçen hafta 55 politikacı, akademisyen ve aktivist, İngiltere Başbakanı David Cameron'a, Sisi'ye yaptığı resmi daveti geri çekmesi için açık mektup göndermişti. Sisi'nin resmi görüşmeleri, öncesi ve sonrasında hemen her gün ülkenin dört bir yanından gelen insan hakları örgütleri, aktivistler ve Mısır vatandaşları tarafından protesto edildi.Protestoların gölgesinde geçen ziyarette Sisi ile yaptığı ikili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Cameron, Sisi'yi Başbakanlık'ta ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Mısır hayati önem taşıyan bir ortağımız.” ifadelerini kullanmıştı.




#Tahrir Meydanı
#Mursi
#Sisi
8 yıl önce