|

Fransa 'liberal cami' açma yolunda

'Fransa İslamı' planı çerçevesinde liberal cami açacaklarını belirten Fransa bu bağlamda ilk adımı atmaya hazırlanıyor. Camileri kendi denetimi altına almak ve camilerin içişlerine karışmak için başlatılan bu projeye diğer Avrupa ülkelerinden de destek var.

Yeni Şafak
12:15 - 11/02/2019 Pazartesi
Güncelleme: 12:39 - 11/02/2019 Pazartesi
Diğer
Paris'teki Grand Camii.
Paris'teki Grand Camii.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen yıl "Fransa İslamı" planını devreye sokacağını açıklamıştı. Buna göre ülkedeki Müslüman kurumlar, laik sisteme göre yeniden yapılandırılacak.

Bu doğrultuda ilk adımlar atılmaya başlandı.

2 Müslüman entelektüelin öncülüğünde hayata geçirilecek 'liberal cami' projesi için, Paris'te uygun cami arayışları başladı.

Fransa'da bir ilke imza atacak olan proje, kadınlar ve erkeklerin aynı camide namaz kılma, vaaz etme ve imam olma imkanını sağlayacak bir cami anlayışı yaratmak amacıyla başlatıldı.

Ensonhaber'de yer alan habere göre, projenin öncülerinden Kahina Bahloul, Müslümanlar için kutsal ibadet mekanları olan camilerde, dini ritüellerde kadınların dışlanıyor olduğunu öne sürdü.

Fransız Le Monde gazetesine konuşan Bahloul, dışlanan kadınlardan birinin de kendisi olduğunu belirterek, çok sayıda kadının camideki ruhsal deneyimi yaşamaktan alıkonulduğunu ifade etti.


  • Fransa, sırf camilerde denetleme yapabilmek için 1905 tarihli laiklik yasasını yenilemeyi düşünüyor. İçişleri Bakanlığı'nın öncülüğündeki değişikliğin amacı, camilerin dışarıdan finansmanını denetleyerek ülkede İslam’ın finansmanını düzenlemek.

Fransa İçişleri Bakanlığı, camilerde denetleme yapabilmek amacıyla 1905 tarihli laiklik yasasını yenilemeyi düşünüyor. Bakanlık, projenin henüz fikir aşamasında olduğunu belirtti. Yasanın değiştirilme amaçlarından biri ülkedeki camilerin dışarıdan finansmanını denetleyerek ülkede İslam’ın finansmanını düzenlemek.

Fransız Opinion Gazetesi’nde yer alan bir haberde, herhangi bir yabancı devletten, şirketten ya da şahıstan alınan 10 bin euro üzerindeki yardımlar devlete deklare edilmek zorunda olduğu bildirildi. 1905 laiklik yasasının yenilenmesi kapsamında, ibadet merkezlerine dış finansal etkilere girmemeleri için binalarındaki müsait alanları kiraya verme hakkı da verilecek.

#Fransa
#Cami
#Liberal
#Laik
5 yıl önce