|

G7’nin bittiği an

Kanada’daki G7 Liderler Zirvesi, krizle bitti. Liderler arasındaki gerilimi gösteren fotoğrafa, ABD Başkanı Trump’un attığı tweetler eşlik etti. Trump, Kanada Başbakanı Trudeau’yu “ikiyüzlü ve zayıf” olarak niteleyip, “ABD temsilcilerine sonuç bildirgesini onaylamamaları talimatını verdim ve bildiriyi imzalamayacağım” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:54 - 11/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ofisi tarafından servis edilen fotoğraf, G7 Zirvesi’nde Trump ve diğer ülke liderleri arasındaki gerilimi net olarak gösterdi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ofisi tarafından servis edilen fotoğraf, G7 Zirvesi’nde Trump ve diğer ülke liderleri arasındaki gerilimi net olarak gösterdi.

Kanada’nın Charlevoix bölgesinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’ne, ABD Başkanı Donald Trump ile zirveye katılan diğer liderler arasında yaşanan gerilim damga vurdu. Zirveye gerilimin hakim olduğunu gösteren fotoğrafların tamamlayıcı unsuru ise Trump ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un attığı tweetler oldu. Hem Trump hem de Bolton, G7’ye üye diğer ülke liderlerini hedef alarak, bir anlamda zirveye ilişkin çatlak iddialarını da doğruladı.

Zirveye en geç katılan ve en erken ayrılan lider olan Trump, Twitter hesabından Kanada Başbakanı Justin Trudeau’yu hedef aldı.

Trump, attığı tweetle Trudeau’ya, “Başbakan Justin Trudeau, ben ayrıldıktan sonra bir basın toplantısı düzenleyip ‘ABD Gümrük Vergileri’nin adeta hakaret olduğunu’ ve ‘itilip kakılmayacağını’ söyleyene kadar G-7 toplantılarımızda çok uysal ve nazik davrandı. Oldukça iki yüzlü ve zayıf” ifadeleriyle yüklendi. Trump attığı tweetin devamında, ortak bildirgeye imza atmaktan vazgeçtiğini belirterek, “Justin’in basın toplantısındaki yanlış açıklamalarına ve Kanada’nın Amerikan çiftçi, işçi ve şirketlerine uyguladığı büyük gümrük vergilerinden dolayı ABD temsilcilerine, G-7 Sonuç Bildirgesini onaylamamaları talimatı verdim ve bildiriyi imzalamayacağım” ifadelerini kullandı.

Trump’ın açıklamalarına en sert tepki ise Fransa’dan geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada, “Uluslararası iş birliği öfke krizleri ve düşünülmemiş açıklamalarla dikte edilemez” vurgusu yapıldı.

BOLTON DA SERT ÇIKTI

Trump’ın açıklamalarına Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan da tam destek geldi. Trump gibi Twitter hesabından açıklama yapan Bolton, Almanya tarafından servis edilen ve zirvedeki müzakere gerilimini yansıtan fotoğrafı ekleyerek attığı tweette, “Yine katılımcı ülkelerin ABD’yi kendi bankaları olarak gördüğü bir G7 zirvesi. Başkan bugün (Cumartesi) “yeter artık” diyerek, net tavır koydu” açıklamasını yaptı.

Cehennemde özel yeri var

Trump’ın Ticaret Danışmanı Peter Navarro ise Trudeau’yu hedef alarak, “Başkan Trump’la kötü niyetli diplomasi kuran ve onu arkasından bıçaklamaya çalışan tüm yabancı liderler için cehennemde özel bir yer var. Kötü niyetli Justin Trudeau, göstermelik basın konferansıyla bunu yaptı” dedi. ABD Başkanı Trump, getirdiği ek vergilere karşı çıkan G7 ülkeleri için, “Tıpkı kumbara gibi herkes bizi soyuyor” demişti.

#​Kanada
#ABD
#Almanya
#Justin Trudeau
6 yıl önce