|

Gazze'ye çimento yasağı

İsrail 2006 yılından beri abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne inşaat malzemesi girişini bazen tamamen yasaklıyor, bazen de sınırlı miktarda girmesine izin veriyor. Bu kez, 2014 yılındaki Gazze saldırılarından zarar görmeyenler için çimento girişini yasakladı.

Yeni Şafak
15:21 - 1/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:28 - 1/02/2016 Pazartesi
AA

İsrail'in 2014 yılında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarından zarar görmeyenler için ithal edilmesi planlanan çimento girişine geçen aralık ayından beri izin vermediği belirtildi.



Gazze Şeridi'ndeki İçişleri Bakanı Vekili İmad el-Baz, İsrail'in 3 Aralık 2015'ten beri, Birleşmiş Milletler'in (BM), İsrail saldırılarında zarar görmeyen kişiler için çimento dağıtım programına uymayı bıraktığını söyledi.



Bakanlığın İsrail yönetimine baskı yapmak için BM ve uluslararası kuruluşlarla yoğun iletişim içinde olduğunu ifade eden Baz, "Bakanlıkta kayıtlı 30 binden fazla kişi evini inşa etmek için çimento bekliyor. Yasağın devam etmesi durumunda Gazze'nin ekonomik durumunu daha da kötüleştiriyor" dedi.



İsrail 2006 yılından beri abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne inşaat malzemesi girişini bazen tamamen yasaklıyor, bazen de sınırlı miktarda girmesine izin veriyor. 26 Ağustos 2015'te Filistin Ekonomi Bakanlığı İsrail'in 2014 yılındaki saldırılarından zarar görmeyenler için de çimento girişine izin verdiğini açıklamıştı. BM kurumlarının denetiminde yapılan çimento dağıtımı için ihtiyaç sahiplerinin isimlerinin bulunduğu listeler önce ilgili Filistin bakanlıklarına oradan da onay için İsrail makamlarına gönderiliyor.



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in 2014 yılındaki son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz duruma gelmişti.



#gazze
#abluka
#israil
8 yıl önce