|

Suriye krizinde dakika dakika yaşananlar

Guta’daki kimyasal katliamın ardından tırmanan gerilim bitmek bilmiyor. Esed’e “hayvan” diyen ABD Başkanı Trump, Suriye’ye operasyon mesajı vererek Rusya’yı füzeyle tehdit etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dünyadaki kaotik ortamdan endişe duyduğunu belirterek sağduyu çağrısı yaptı.

Yeni Şafak
18:50 - 12/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 21:34 - 12/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Başkanı Trump dün attığı tweette, "Rusya, Suriye'ye atacağımız füzeleri vuracakmış. Hazır ol Rusya çünkü hoş, yeni ve 'akıllı' füzelerimiz geliyor. Halkını gazla öldüren bir hayvanla ortak olmamalısın." ifadelerini kullanmıştı.
ABD Başkanı Trump dün attığı tweette, "Rusya, Suriye'ye atacağımız füzeleri vuracakmış. Hazır ol Rusya çünkü hoş, yeni ve 'akıllı' füzelerimiz geliyor. Halkını gazla öldüren bir hayvanla ortak olmamalısın." ifadelerini kullanmıştı.

Duma'da çocukları kimyasal bombalarla katleden Esed rejimi, dünyayı savaşın eşiğine getirdi. Bir yanda ABD, İngiltere, Fransa, İsrail ve Suudi Arabistan, diğer yanda Esed rejimi, Rusya ve İran'ın bulunduğu Doğu Akdeniz, yeni Soğuk Savaş'ın arenası haline geldi. Harry Truman uçak gemisi ile ona bağlı 7 fırkateyni bölgeye doğru yola çıkaran ve Donald Cook destroyerini Fransız Aquitaine savaş gemisiyle Suriye açıklarına yollayan ABD, ilk 'bombalarını' bu araçlardan değil, sosyal medyadan gönderdi. Önceki gün Esed'e ait hedefleri vuracaklarını, Rusya Devlet Başkanı Putin'in de 'bedel ödeyeceğini' söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, 'Esed hayvanıyla ortaklık yapmaması konusunda' Moskova'yı uyararak savaş tehdidinin dozajını artırdı. İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler...

21:30


Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesine ilişkin, "Artan tehlikeli gerginlikten son derece endişeliyiz. Umarız geri dönüşü olmayan bir noktaya varılmaz ve ABD ve müttefikleri egemen bir devlete askeri müdahaleden kaçınır. Acil önceliğimiz bu durumda savaş tehdidini engellemek." dedi.

21:10

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesinin Suriye'de düzenlenecek olası bir askeri harekata anlayış gösterdiğini ancak bunun orantılı olması gerektiğini söyledi.


18:35

ABD Başkanı Trump da "Bugün toplanacağız, Suriye için vereceğimiz karar yakında" ifadelerini kullandı.

18:30


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye'de iç savaşı bitirmeyi amaçlayan Cenevre sürecine bağlı olduklarını belirtti. "Suriye'de bir kimyasal saldırı olduğuna inanıyorum" diyen Mattis, ABD'nin bu yönde kanıtlara baktığını vurguladı.


16.10

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in, Suriye’deki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

16.03

NATO: Duma'da kimyasal saldırı alanına gözlemcilerin erişimi sağlanmalı.

14.40

Almanya Başbakanı Merkel, "Almanya hiçbir zaman hava saldırısına katılmayacak" açıklamasını yaptı.

14.01

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtlarımız var. Kanıtlar doğrulanırsa Suriye'ye saldırı kararı verilecek

13.15

Trump: Suriye'ye saldırının ne zaman olacağını asla söylemedim. Çok yakında da olabilir, hiç de olmayabilir.


12:30

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; "Dün Trump ile görüştüm, bugün Putin ile görüşeceğim. Bu kimyasal saldırı sürecini el birliğiyle nasıl durdururuz bunu onlarla konuşacağım" dedi.

12:25

Rusya'dan ABD krizi konusunda açıklamalar geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump arasında bir telefon görüşmesinin henüz planlanmadığı belirtilirken, Suriye'de tansiyonu yükseltecek adımlardan kaçınmasının son derece önemli olduğu ifadesi kullanıldı. Rusya, ABD ile aralarında 'çatışmasızlık bölgeleri' nedeniyle kurulan iletişim hattının hâlâ açık olduğunu belirtti.

11.15

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy: Saldırının rejim tarafından düzenlendiğine dair güçlü emareler var. Terör kisvesi ile siviller vuruldu. Kimyasal saldırılar cezasız kalmamalı. BM'de ABD tasarısının reddiyle önemli bir fırsat kaçırıldı. Süreci yakından izliyoruz.

10.08

Çin: ABD gerilimi artıran bir eyleme giderse karşılık veririz.

07.28

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasında gece telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Erdoğan ve Trump görüşmede, Suriye'deki son gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulundu.

07.00

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni: Suçlara karşılık vermenin ötesinde, önce barış için çalışmalıyız.

04.04

İngiliz donanmasına ait denizaltılar Suriye’ye gerçekleşecek olası bir müdahaleye hazırlık için füze atım menzili içine hareket etti.

01.12

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders: Başkan Donald Trump, Suriye'de Beşşar Esed rejimi hakkında henüz son kararını vermedi.

22.52

İran: Suriye'ye olası bir saldırıda Şam'ın yanında yer alacağız.

21.43

İngiltere Başbakanı Theresa May, Suriye'de askeri müdahaleye onaya hazır olduğunu duyurdu.

18.39

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis: Askeri seçenekleri Başkan Trump'a sunmaya hazırız.

18.15

Rusya Hükümet Sözcüsü: Twitter diplomasisinin içinde yer almayız. Kırılgan duruma daha fazla zarar verilmemeli. Daha ciddi bir yaklaşımdan yanayız.

17.47

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Dünyadaki durum endişe verici. Sağduyunun hakim olmasını umuyoruz.

14.35

Fransa Hükümet Sözcüsü: Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı açık.

14.32

Rusya Dışişleri Sözcüsü: Trump'ın füzeleri Suriye'de kanıtları yok edebilir.

14.00

ABD Başkanı Donald Trump: Rusya, Suriye'ye atacağımız füzeleri vuracakmış. Hazır ol Rusya çünkü hoş, yeni ve 'akıllı' füzelerimiz geliyor. Halkını gazla öldüren bir hayvanla ortak olmamalısın.



#ABD
#Suriye
#Rusya
6 yıl önce