|

Hafter’in kalesi alındı: Libya ordusunun yeni hedefi son kale Tarhuna

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye ile yaptığı güvenlik anlaşmasından sonra terörist Hafter’e en ağır darbelerinden birini vurdu. Başkent Trablus’un 140 km güneybatısında bulunan Vatiyye Hava Üssü teröristlerden temizlendi. Libya ordusunun yeni hedefi Hafter’in elindeki son kale Tarhuna olacak.

Hamza Hıdır
01:00 - 19/05/2020 Salı
Güncelleme: 15:27 - 19/05/2020 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasındaki güvenlik anlaşmasının ardından terörist Halife Hafter, ölümcül bir darbe daha aldı. Başkent Trablus’un 140 kilometre güneybatısında yer alan Vatiyye Hava Üssü, teröristlerden temizlendi. Başkente düzenlenen saldırıların komuta merkezi olarak bilinen hava üssünde kamyonlar dolusu cephane, az hasarlı bir hava savunma sistemi ele geçirildi. Yeni hedef, Hafter’in elindeki son kale olan Tarhuna...

70 HAVA HAREKATI

UMH güçleri, geçtiğimiz nisan ayında ülkenin batı kıyısındaki 4 bin kilometrekare alanı Hafter güçlerinden arındırmıştı. Bu bölgelerden kaçan yüzlerce milisin sığındığı Vatiyye üssüne 3 Mayıs’ta operasyon başlatılmıştı. Operasyon kapsamında adım adım kuşatılan Vatiyye üssüne 70’ten fazla hava harekatı düzenlendi. 50 kilometrekare alana sahip hava üssünde hareket halindeki ve sabit hedefler bir bir imha edildi. Çin yapısı SİHA’lar, Grad roketleri, mühimmat kamyonları, topçu batarları, pikaplara yüklü uçak savar sistemleri bir bir imha edildi.

PANTSİRLER ÇÖKTÜ

UMH’ye bağlı SİHA’ların vurduğu en stratejik hedefler ise BAE tarafından temin edilen Rus yapımı hava savunma sistemi Pantsirler oldu. Son 48 saatte üste bulunan iki aded Pantsir bataryası SİHA’larla imha edilirken, bir batarya da kullanılabilir halde ele geçirildi. Libya basını SİHA’ların kullanılmaya başlaması ile imha edilen Pantsir sayısının bir düzineyi bulduğunu yazdı. Havadan hedeflerin imha edilmesinin ardından önceki gün ilerleyiş başladı. Libya ordusu dün sabah Vatiyye Hava Üssü’nde kontrolü sağladıklarını duyurdu. Libya ordusu “Batı Harekatlarıları Komuta Merkezi” Vatiyye’nin alınmasının ardından yeni hedefin ve stratejik önemdeki Tarhuna kenti olduğunu ifade etti.

Vatiyye neden önemli?


***


  • Hafter güçleri Trablus’a yönelik hava saldırıları için Vatiyye Üssü’nü kullanıyordu. Hafter milisleri Ağustos 2014’ten bu yana üssü “Batı operasyonları komuta merkezi” olarak kullanıyordu. Libya’nın bütün batı bölgelerini kontrol altında tutabilen hava üssü, buradan kalkan savaş uçaklarının gerektiğinde Tunus ve Cezayir’de de yakıt ikmali olmadan harekat yapabilmelerine imkan sağlıyor. Üste uzun süre yetecek kadar yaşama malzemesinin saklanabileceği bir sistem bulunuyor. Gerektiğinde akaryakıt ve mühimmat ikmaline de uzun süre ihtiyaç duyulmuyor.

Tüm kentleri temizleyeceğiz


Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac da Vatiyye’nin alınmasının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Serrac, Libya Ordusu Başkomutanı sıfatıyla yaptığı yazılı açıklamada, Vatiyye Askeri Üssü’nün alınması için mücadele veren şehitlere Allah’tan rahmet, yaralananlara da acil şifa diledi. Üssün alınmasının savaşın sonu anlamına gelmediğini belirten Serrac, zafere bir adım daha yakınlaştıklarını ifade etti. Serrac, sivil devlet ve demokrasi adına verilen bu mücadelede tüm kent ve mahaller milislerden temizlenene kadar faaliyetlerin süreceğini vurguladı.

Hafter’in çöküşünü izleyeceğiz

  • Libyalı gazeteci Abdullah Ezzeldin

    Vatiyye üssünün ele geçirilmesinin önemine işaret ederek, “UMH hükümetinin güçlerinin üzerlerindeki baskıyı hafifletmek ve Trablus’un eteklerinden yaklaşık 60 km uzaklıktaki Tarhuna üssüne doğru hareket etmesi için Vatiyye çok mühim idi. Hafter güçleri Tarhuna’ya adam aktarmak için Vatiyye’yi kullanıyordu. Bir sonraki savaş Tarhuna savaşı olacak. Vatiyye üssünün kaybından sonra Trablus şehrinin eteklerinde bulunan Hafter güçlerinin çöküşüne şahidlik edeceğiz. Bu başarı Hafter güçlerinin mağlubiyetinin yakın olduğu ve UMH hükümetinin güçlerinin Güney Libya’nın kontrolüne doğru ilerleyeceği anlamına geliyor” dedi.

#Libya
#Hafter
#UMH
#Vatiyye
#Tarhuna
4 yıl önce