|

Haham fetvası: Hastaneyi de vurabilirsin

İsrail'de 43 haham, Netanyahu'ya “Şifa Hastanesi'ni bombalayabilirsin” diye fetva mektubu gönderdi. İsrail'in Kanal 14 televizyonundaki habere göre hahamlar, Şifa Hastanesi'nin bombalanmasının dini açıdan caiz olduğunu belirtti.

04:00 - 2/11/2023 Perşembe
Güncelleme: 00:36 - 2/11/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

İsrail’de 43 haham, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya “Şifa Hastanesi’ni bombalayabilirsin” diye fetva verdi. İsrail’in Kanal 14 televizyonunun haberine göre, Şifa Hastanesi’nin bombalanmasının dini açıdan caiz olduğunu içeren ve 43 haham tarafından imzalanan yazı, Netanyahu’ya gönderildi. Haberde, hahamlarca imzalanan, “sivillerin arkasına saklanılması ve onların kalkan olarak kullanılması durumunda buranın vurulmasında dini ve ahlaki hiçbir engelin olmadığı” ifade edilen mesajın, orduya ait birimlere, Başbakan ve bakanlara iletildiği kaydedildi. İsrailli yetkililer Hamas’ın hastaneleri kalkan olarak kullandığını iddia ederek sürekli sağlık kuruluşlarını vuruyor.

Koridorda ameliyat

Bombardıman altındaki Gazze’de bulunan Şifa Hastanesi’nin kapasitesi dolduğu için yaralılar koridorlarda ameliyat ediliyor. Tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle çocukların bile anestezisiz ameliyat edilmek zorunda kalındığı hastanede, acil yaralılar kanaması olmasına rağmen sıraya alınıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı Uluslararası İş Birliği Birimi Müdürü Mervan Ebu Sade, hastanedeki durumu “felaket” olarak nitelendirdi: “Yakıtın tükenmesi özellikle yoğun bakım, diyaliz ve ameliyathanelerdeki hastalar için büyük risk. Yakıt getirilmezse hastalarımız yavaş yavaş ölüme mahkum olacak.”

Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi artık çalışmıyor

Gazze Şeridi’nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, İsrail saldırıları nedeniyle faaliyetini durdurdu. Filistin Sağlık Bakanı Maya Keyle, İsrail’in üst üste vurduğu Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin yakıtının tükendiğini, bu sebeple çalışmalarını durdurduğunu açıkladı. Bakan Keyle, Gazze’nin en büyük tıbbi kompleksi Şifa Hastanesi’nin de 24 saatten kısa süre içinde yakıt sıkıntısı nedeniyle çalışmalarını sonlandırmak zorunda kalacağını belirtti. Şu ana kadar İsrail’in ablukayı sıkılaştırdığı Gazze Şeridi’nde bulunan 35 hastaneden 16’sı yakıt sıkıntısı ya da bombardıman nedeniyle faaliyetlerini durdurdu.



#İsaril
#Filistin
#Türk-Filistin Dostluk Hastanesi
#Şifa Hastanesi
6 ay önce