|

Halep’e bomba yağıyor

Ramazanın ilk gününden bu yana Suriye’ye saldırılara devam eden Rusya ve rejim güçleri yine sivilleri vurdu. Halep ve İdlib’de önceki akşam fosfor bombasıyla gerçekleştirilen saldırılarda 2 çocuk ölürken rejimin Halep’te hastane ve pazar yerine yaptığı varil bombalı saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetti. Rejim yalnızca Mayıs ayında 996 varil bombalı saldırı gerçekleştirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:43 - 8/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Muhaliflerin Ramazan ayında ateşkes çağrısına rağmen 3 gündür saldırıların ardı arkası kesilmeyen Suriye'de rejim güçleri dün hastane ve pazar yerlerini bombaladı. Suriye ordusuna ait helikopterin Halep'te muhaliflerin kontrolündeki Şear semtinde bir hastanenin yakını ile pazar yerine 3 varil bombasıyla düzenlediği saldırıda 15 kişinin öldüğü, 20 kişinin de yaralandığı bildirildi. Halep'teki sivil savunma yetkilisi Necip Ensari, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu ifade ederek, hastanenin kullanılamaz hale geldiğini kaydetti. Sivil savunma ekiplerinin enkazın altındakilere ulaşmaya çalıştığını vurgulayan Ensari, bölgede çok sayıda araç ve binada yangın çıktığını ve itfaiye ekiplerinin müdahale ettiğini aktardı.





Rusya cocukları vurdu


Rus ordusuna ait savaş uçaklarının önceki akşam Suriye'de İdlib ve Halep'te, muhaliflerin kontrolündeki belde ve ilçelere fosfor ve misket bombasıyla yaptığı saldırıda da 2 çocuğun öldüğü, birçok kişinin yaralandığı bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Rus ordusuna ait jetler Halep'in kuzeyindeki Kafr Hamra beldesi ile Hreyyatan ilçesinde yerleşim yerine fosfor bombasıyla, İdlib'in Maarret en-Numan ilçesine ise misket bombasıyla saldırdı.



Ateşkese rağmen durmadı




Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından yayımlanan aylık raporda, Şubat ayında yürürlüğe giren ateşkese rağmen Esed güçlerinin yalnızca Mayıs ayında rejimin kontrolü dışındaki bölgelere 996 varil bombası attığı ifade edildi. Esed güçlerinin varil bombası atmaya devam ettiğine değinilen raporda, “En çok varil bombası Halep'e atıldı. Kentte 10'u kadın, 18'i çocuk 57 sivil hayatını kaybetti.” denildi. Halep'in ardından sırasıyla en çok varil bombasının Şam kırsalı, Hama, Dera, İdlib, Humus, Lazkiye ve Suveyda kentlerine atıldığı belirtilen raporda şunlar kaydedildi: “Adam öldürme ve hayati önem taşıyan sivil merkezlere yönelik saldırılar, muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin müzakereleri askıya almasından 1 gün sonra geçici ateşkesten önceki haline döndü.” Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 numaralı kararı çerçevesinde Suriye'de 27 Şubat gece yarısı kısmi ve geçici ateşkes yürürlüğe girmişti.


#Suriye
#Rejim güçleri
#İdlib
8 yıl önce