|

Hamaney'den Ruhani'ye kritik mektup

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye hitaben yazdığı mektubunda, nükleer anlaşmayı desteklediğini açıklarken, Ruhani'yi ABD'nin güvenilmez olduğu konusunda uyardı.

Yeni Şafak
18:34 - 21/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:36 - 21/10/2015 Çarşamba
AA

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Ruhani'ye, meclis tarafından onaylanan anlaşma ile ilgili görüşlerini içeren bir mektup gönderen Hamaney, mektubunda, hükümet ve ilgili kurumların, nükleer müzakere sürecindeki çabalarını takdir etti.



Ruhani'ye hitaben, "Siz de geçmişte tanık olduğunuz üzere ABD, hem nükleer, hem de diğer konularda düşmanlığı hiç elden bırakmamıştır" ifadelerini kullanan Hamaney, Ruhani'yi ABD'nin güvenilmez olduğu konusunda uyardı.



ABD'den Hamaney'e iki mektup

Mektubunda, ABD'nin, İran konusunda gelecekte de farklı bir tutum içerisine girmesinin uzak olduğunu dile getiren Hamaney, "ABD başkanı bana gönderdiği iki mektubunda, İran rejimini devirme gibi bir amaçlarının olmadığını ifade etmişti. Oysa, ülke içerisindeki fitnecilere ve İran muhaliflerine maddi yardımları, bu sözlerinin ne kadar boş olduğunu ortaya koymuştur. Uluslararası mahkemelere intikal edebilecek askeri ve nükleer tehditleri de onların asıl niyetlerini açığa çıkarmıştır" ifadelerine yer verdi.



İran'ın nükleer anlaşmayı, ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırılması hedefiyle kabul ettiği belirtilen Hamaney'in mektubunda, yaptırımların devam edeceği ya da geri getirileceğine ilişkin yorumların, nükleer anlaşmanın ihlali olacağı vurgulandı.



Şu ana kadar nükleer anlaşmayla ilgili desteğini açıklamayan ülkenin en üst siyasi otoritesi dini lider Hamaney'in, tutumu ülkede tartışmalara yol açmıştı.



#Ayetullah Ali Hamaney
#Hasan Ruhani'
#ABD
9 yıl önce