|

Hamas'tan Mahmud Abbas'a seçim çağrısı

Hamas Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye, Filistin yönetimini, uzlaşı hükümetini ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nu (UNRWA), Gazze'nin imarını ihmal etmekle suçladı, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, seçim yapması çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 14/11/2014 الجمعة
Güncelleme: 04:52 - 14/11/2014 الجمعة
AA
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerinin onuruna düzenlenen programda konuşan Hayye, Filistinliler arasındaki ayrılığın ortaklık esasına dayalı sonlandırılması gerektiğini belirterek, "Hamas adına, halkın kendi istediği başkan tarafından yönetilmesi için Ebu Mazin'i (Abbas) seçim yapmaya çağırıyorum" dedi.


Hayye, Filistin halkının birliğinin, İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'te işlediği cinayetlere doğal bir karşı koyma olduğunu kaydetti.


Gazze'nin yeniden imarına da değinen Hayye, Filistin yönetimini, uzlaşı hükümetini ve UNRWA'yı, Gazze'nin yeniden imarını, para elde etmeyi önemsedikleri kadar önemsememekle suçladı.


Hayye, şöyle konuştu:


"Bugün Filistin yönetimi ve uzlaşı hükümetinin önemsediği şey, Gazze'nin imarı için toplanan paranın yarısını almak. Gazze'nin sorunlarını, elektriği ve sağlığını kime bırakıyorsunuz? Bu sorumluluktan kaçışı kendi hakkınızda kabul ediyor musunuz? Sorumluluğunuz, imar ve ambargo sorununu çözmektir. Eğer yapamıyorsanız bulunduğunuz mevkiyi terk edin sizin yerinize Filistinli erkeklerden bin kişi gelir."


"Savaşın bitmesinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen UNRWA ve Çalışma Bakanlığı'nın yıkılan evlerin sayımını tamamlayamamaları düşünülebilir mi" diye soran Hayye, şöyle devam etti:


"Sloganlar duyuyoruz ama uygulama yok. Gazze'ye ne para ne de inşaat malzemesi girdi. UNRWA, Gazze'nin yeniden imarı için toplanan paralar dağıtılmadan önce yüzde 20'sini imarı yönetme ve denetim ücreti olarak kendisi alacak. Bu da imarın senelerce uzayacağı demektir." 


Filistin Devlet Başkanı Abbas'a da seslenen Hayye, "Bir anlık bile olsa kendi kendine doğru söylemeni diliyorum, gerçekten sen Filistin halkının başkanı mısın? Sen direnişçilerin ve yerinden yurdundan edilmişlerin başkanı mısın?" ifadesini kullandı.


Abbas'ın, Gazze'deki Fetih yetkililerinin evlerinin hedef alınmasından Hamas'ı sorumlu tutmasını tuhaf karşıladığını da dile getiren Hayye, "Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın ölümünün üzerinden 10 yıl geçti. Sonunda Ebu Mazin 'İsrail'i suçlamıyorum' diyor. Birkaç saat sonra da Gazze'deki patlamalardan Hamas'ı sorumlu tutuyor" yorumunda bulundu.


Hamas'ın, Gazze'deki Fetih yetkililerinin evlerinin hedef alınmasını kınadığını tekrarlayan Hayye, Gazze'nin güvenliğinin sağlanması konusundan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.


Hayye, Fetih yetkililerine, Gazze'deki olayları, ortaklığı sonlandırmak ve ulusal uzlaşı programlarını yerine getirmemek için bahane göstermeme çağrısında bulundu.


Gazze'de 7 Kasım'da eş zamanlı düzenlenen bombalı saldırılarda, 11 Kasım'da düzenlenmesi planlanan eski Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın ölümünün 10. yılı etkinlikleri için kurulan platform ile bazı Fetih yetkililerinin evleri hedef alınmıştı. Can kaybının yaşanmadığı saldırılarda evlerde ve platformda hasar meydana gelmişti.
#Gazze
#Hamas
#Gazze'nin yeniden imarı
#Halil el-Hayye
#Mahmud Abbas
#Filistin
٪d سنوات قبل