|

Hedef ilhak edilen bölgeler

Ukrayna ordusu, Rusya’nın 30 Eylül’de ilhak ettiğini duyurduğu bölgelerde üstünlüğü ele alıyor. Ukrayna güçleri, Rus işgali altındaki Herson kentine yakın bölgelere girerken, Luhansk’ta da ilerleyişini sürdürüyor. Kiev’in hedefi, Rus güçlerini Dinyeper Nehri’nin karşı kıyısına itmek.

00:31 - 5/10/2022 Çarşamba
Güncelleme: 00:37 - 5/10/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Ukrayna Herson'da ilerliyor.
Ukrayna Herson'da ilerliyor.

Ukrayna ordusu, Rusya’nın 30 Eylül’de ilhak ettiğini duyurduğu bölgelerdeki ilerleyişini sürdürüyor. Ukraynalı güçlerin, Rus işgali altındaki Herson kentinin kuzeydoğusunda Dinyeper Nehri çevresindeki Rus mevzilerini aştığı bildirildi. Ukrayna ordusunun ilerleyişini doğrulayan Rus askeri yetkililer, “Saldırıyı püskürtmek için çok yoğun savunma ateşi açıyoruz” açıklaması yaptı. Herson’da Rusların atadığı bölgesel lider Vladimir Saldo, Ukrayna askerlerinin yaklaşık 30 km ilerleyerek Dudchany kenti yakınlarına geldiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da Ukrayna’nın bölgede tank sayısı olarak üstün olduğunu kaydetti. Herson’un kuzeybatısında, Ruslar için hayati önemdeki Antonivsky Köprüsü’nün Ukrayna ordusunca büyük oranda yıkıldığı ifade edildi. Ayrıca Ukraynalı güçlerin Luhansk bölgesinde de ilerleme kaydettiği belirtiliyor. Bölgeden gelen haberlere göre, Ukrayna ordusu, Luhansk’a bağlı Kreminna ve Svatove kentlerine doğru ilerliyor.

HEDEF DİNYEPER NEHRİ’NİN BATISI

ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Müsteşarı Celeste Wallander, Kiev’in hedefinin, Herson bölgesinde Dinyeper Nehri’nin batı yakasındaki hattı kırarak Rus güçlerini nehrin karşı kıyısına itmek olduğunu söyledi. Washington merkezli Uluslararası Stratejik Etütler Merkezi’nde yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgeleri ile Harkov’da dikkat çekici stratejik başarılar elde ettiğini anlatan Wallander, “Özellikle Lyman kentinin alınması Moskova’ya çok büyük bir darbeydi” dedi. Savaşın yakın gelecekteki durumuna ilişkin de değerlendirme yapan Wallander, “Ukrayna’nın amacı Rusya’nın Dinyeper Nehri’nin batı yakasındaki köprübaşı hattını karşı kıyıya doğru itmektir. Bu, Ruslar için büyük bir mağlubiyet olacak. Çünkü bu yılın başında ilan ettikleri hedefler arasında olan Odessa’yı alma planını daha da geriletmiş olacak. Aynı zamanda kış boyunca yaşanacak sıcak çatışmayı azaltarak Ukrayna’ya daha iyi bir savuma pozisyonu sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.

Rusya Parlamentosu ilhakı onayladı

  • Rus Parlamentosu’nun üst meclisi Rusya Federasyon Konseyi, Ukrayna’nın dört bölgesinin Rusya topraklarına katılmasına ilişkin anlaşmaları dün oy birliğiyle kabul etti. Önceki gün de Rusya’nın alt meclisi Duma’nın tüm üyeleri Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya dahil edilmesi lehinde oy kullanmıştı. Bir sonraki aşamada ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bunları imzalayarak yasalaştıracak. Ayrıca anayasada, ülkenin bölge sayısınına ilişkin gerekli değişiklikler yapılacak. Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçen ay ilan edilen kısmi seferberlik kapsamında, bugüne kadar 200 binden fazla kişinin silahaltına alındığını bildirdi.

Zelenski’den müzakerelere yasak

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın Ukrayna’daki 4 bölgeyi ilhakının ardından, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile herhangi bir müzakereyi reddeden kararnameyi imzaladı. Zelenski, “Putin haysiyet ve dürüstlüğün ne olduğunu bilmiyor. Moskova ile, ancak Rusya’nın başka bir devlet başkanı olduğunda görüşürüz” dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise ‘Zelenski pozisyonunu değiştirdiğinde’ veya ‘yeni lider göreve başladığında’ Kiev ile görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

#Rusya
#Ukrayna
2 yıl önce