|

Hedef: Pazar yerleri Amaç: Göçe zorlama

Esed rejimi geçen haftadan bu yana Halep, İdlib ve Şam’daki pazar yerlerine saldırılar düzenliyor. Rejimin halkın muhaliflere desteğini kırmak ve bu bölgelerde yaşayan sivilleri göçe zorlamak için özellikle hedef aldığı pazar yerlerinde 1 haftada 121 kişi öldü.

Yeni Şafak ve
03:00 - 26/04/2016 Salı
Güncelleme: 21:16 - 25/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Ateşkese rağmen sürekli Suriye'deki sivilleri hedef alan Esed rejimi son günlerde saldırılarını pazar yerlerine odakladı. Geçen hafta başından bu yana Halep, İdlib ve Şam'daki pazar yeri saldırılarında 121 sivil hayatını kaybetti.



10 PAZAR YERİNE SALDIRI YAPILDI


Halep'te saldırı düzenlenen semtlerden Sahur'da 10, Bustan el Kasr'da 8, Salihiyn'de 5, Ağyur'da 4, Meşhed'de 12, Tarik el- Bab'da ise 12 sivil yaşamını yitirdi. Şam'ın Doğu Guta bölgesinde 4 ve Duma ilçesinde 13 sivil pazar yerlerine düzenlenen saldırılarda öldü. Geçici ve kısmi ateşkesin yürürlüğe girdiği 27 Şubat'tan bu yana ülkedeki en kanlı gün olan 19 Nisan'da da İdlib'in Maarret en-Numan ilçesinde 47 sivil, Kafr Nubul beldesinde de 6 sivil yaşamını yitirmişti. Rejimin sadece sivillerin bulunduğu pazar yerlerine düzenlediği hava saldırıları hafta boyu devam etti. Muhalifleri fiziksel ve psikolojik baskı altında tutmak ve sivillerin muhaliflere verdiği desteği kırmak isteyen rejim güçleri, Halep ve Şam'da da pazar yerlerini vurdu.



YAŞANANLAR BİR SOYKIRIMDIR


Rejimin pazar yerlerini hedef alan saldırılarını değelendiren eski Suriye ordusu Yarbayı ve askeri strateji uzmanı Ahmed Rahal, rejimin bu saldırılarıyla muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivilleri göçe zorlamak istediğini söyledi. Rejimin siyasi çözüm şansı kalmadığını göstermeye çalıştığını söyleyen Rahal, “Yaşanan bir soykırımdır” dedi. Esed rejimi güçleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararı çerçevesinde yürütülmesi öngörülen kısmi ve geçici ateşkesi ilk gününden bu yana ihlal ediyor.



ATEŞKES HAYATA GEÇİRİLMELİ


Geçen hafta BM arabuluculuğunda rejim heyeti ve muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) arasındaki dolaylı görüşmeler sürerken rejimin İdlib'teki pazar yeri saldırısı, ateşkesi fiilen sona erdirmişti. MYK, ateşkesin fiilen son bulduğunu belirterek, İsviçre'nin Cenevre kentinde süren görüşmelere katılımını tek taraflı ertelemişti. BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura da, 22 Nisan'da yaptığı açıklamada “Ateşkes, bir an önce harekete geçilmezse büyük tehlike altında, tekrar rayına oturabilir ama çok acil harekete geçilmesi gerekiyor” demişti.



Türkmendağı ve İdlib'e top atışı


Esed rejimi sadece pazar yerlerini değil muhaliflerin kontrolündeki köy ve kırsalları da vurmaya devam ediyor. Rejim güçleri, dün Türkmendağı'nda muhaliflerin kontrolündeki Zeytincik ve Yamadi köyleriyle İdlib'in batısındaki köylerle etrafındaki kampları top ve füzelerle vurdu. Öte yandan rejim birliklerinin, İdlib'e bağlı Zof köyünde sivillerin kaldığı çadırkente de İHA ile saldırdığı, olayda ilk belirlemelere göre 15 kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralıların bölgedeki sahra hastahanelerinde tedavi altına alındığı kaydedildi. Bölgedeki patlama sesleri Yayladağı ilçesinden de duyuldu.





#Esed rejimi
#Halep
#İdlib
8 yıl önce