|

İran'a tazminat ödeyecek

İsviçre'deki Tahkim Mahkemesi'nin, İsrailli bir petrol şirketini, İran'a 1,1 milyar dolar ödemeye mahkum ettiği belirtildi. İranlı yetkili, 1989 yılında, İran Milli Petrol Şirketi'ne bağlı bir firmanın, İsrail'in Trans-Asiatic Oil Ltd (TAO) şirketi aleyhine Tahkim Mahkemesi'ne ihtar gönderildiğini ve yargı süreci sonucunda da mahkemenin aynı yıl İran lehine karar verdiğini dile getirdi.

Yeni Şafak
17:41 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:52 - 20/05/2015 Çarşamba
AA

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Hukuk İşleri Merkezi'nden ismini açıklamayan bir yetkili, İran Milli Petrol Şirketi ile İsrail'e bağlı bir petrol şirketi arasında Tahkim Mahkemesi'nde uzun süredir devam eden hukuk mücadelesi sonucu, mahkemenin, İsrailli şirketin İran lehine 1,1 milyar dolar ödemesine hükmettiğini söyledi.



Taraflar arasındaki dava nedenini aktaran İranlı yetkili, 1968'de İran Milli Petrol Şirketi ve İsrail arasında İran petrolünü İsrail üzerinden Avrupa'ya ihraç etmek için ortaklık anlaşması imzalandığını belirtti.



Ortaklık kapsamında iki ülkenin Lihtenştayn'da Freegate isimli bir petrol şirketi kurduğunu aktaran yetkili, İsrail'e 450 milyon dolar değerinde 14,75 milyon metreküp ham petrolün ihraç edildiğini ancak ihraç edilen petrol karşılığında İran'a ödemenin bir kısmının yapılmadığını ifade etti.



İranlı yetkili, 1989 yılında, İran Milli Petrol Şirketi'ne bağlı Fimarco tarafından, İsrail'in Trans-Asiatic Oil Ltd (TAO) şirketi aleyhine Tahkim Mahkemesi'ne ihtar gönderildiğini ve yargı süreci sonucunda da mahkemenin aynı yıl İran lehine karar verdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:



"TAO şirketi, önce İran Milli Petrol Şirketi'ne 500 milyon dolar ödemeye mahkum oldu ancak bu meblağın faizi konusundaki tartışmalar sonucunda Mayıs 2015'te gerçekleşen son tahkim mahkemesi, İsrail şirketini söz konusu meblağın faiziyle birlikte toplam 1,1 milyar dolar ödemeye mahkum etti."



#israil
#iran
#iranlı petrol şirketi
9 yıl önce