|

İşgalde 32'nci gün: Rusya saldırılarını yeniden şiddetlendirdi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 32'inci gününe girdi. ABD Başkanı Joe Biden'ın sınırdan kendilerini hedef alan açıklamaları sonrası saldırılarının dozunu artıran Rusya, gün içerisinde Lviv kentini ağır şekilde bombaladı. İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...

21:45 - 27/03/2022 Pazar
Güncelleme: 23:10 - 27/03/2022 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Tüm dünyanın takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 32'nci gününü geride bıraktı. Başkent Kiev de dahil olmak üzere birçok şehri kuşatan Rusya, ABD Başkanı Joe Biden'ın kendilerini hedef alan açıklamalarına saldırılarını şiddetlendirerek yanıt verdi.


Lviv Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Maksim Koziskiy, yerel saatle 16.30'da Lviv yakınlarındaki yakıt deposuna 2 güdümlü füze saldırısı düzenlenmesi sonucu 3 büyük patlamanın meydana geldiğini ve 5 kişinin yaralandığını duyurdu.

ABD Başkanı Polonya'dan Putin'i hedef aldı

ABD Başkanı Joe Biden, Polonya'da yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i açıkça hedef alarak, "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı. O bir kasap" diye konuştu. Biden, Rusların düşman olmadığını da ifade etti.

Rusya ölen sivil ve asker sayısını açıklamıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 261 insansız hava aracı, 163 çok namlulu roketatar, 204 hava savunma füze sistemi, 1587 tank ve zırhlı araç, 636 obüs ve havan topu, 1397 özel askeri aracı imha ettiğini bildirdi. Rus ordusunun daha önce Ukrayna ordusuna ait savaş uçaklarının tamamına yakınını da yok ettiği ifade edilmişti.

Rus yetkililer bugüne kadarki Rus ve Ukrayna asker kayıplarına ilişkin herhangi bir rakam açıklamadı.

Ukrayna: 15 bin 800 Rus askeri öldü

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının verilerine göre, savaş boyunca Rus ordusundan yaklaşık 15 bin 800 asker öldürüldü. Ruslara ait 108 uçak, 124 helikopter, 530 tank, 1597 zırhlı araç, 280 top, 82 roketatar sistemi ve 47 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1033 araç, 4 hafif sürat teknesi, 72 yakıt aracı ve 50 insansız hava aracını da kaybetti.

3 milyondan fazla Ukraynalı mülteci oldu, 1100'e yakın sivil hayatını kaybetti

Rusların saldırılarında ve karşılıklı çatışmalarda siviller zarar gördü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamaya göre, savaştan dolayı 24 Şubat-23 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 3 milyon 674 bin 952 mültecinin komşu ülkelere geçti.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna içinde de yaklaşık 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini aktardı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre ise Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-23 Mart'ta en az 1035 sivil hayatını kaybetti, 1650 sivil yaralandı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...
23.10:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna konusundaki güncel gelişmeler ele alındı.
21.57:
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Ukrayna için düzenlenen yardım konserinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin video mesajı gösterildi.Rusya’ya yönelik daha ağır yaptırımların yürürlüğe sokulmasını isteyen Zelenskiy, "Rusya’nın savaşı başlatmasından sonra bize yalnız bir seçenek kalmıştı, özgür insanlar olarak yaşayabilmek için savaşmak." ifadesini kullandı.
21.40:
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılacağını, müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişimlerinin devam edeceğini bildirdi.

Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısı İstanbul'da yapılacak. Müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişim ve çabalarımız devam edecek."
  • 20.59:
    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldı.
19.39:
Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova ABD basınına verdiği röportajda, Rusya’yı "bir savaş suçlusu tarafından yönetilen terör devleti" olarak nitelendirdi.
  • 18.19:
    Ukraynalı müzakereci, Rusya ile 28-30 Mart'ta Türkiye'de görüşeceğini söyledi.
15:05:
Rusya’nın Ukrayna’nın Lviv şehir merkezindeki yakıt deposuna füzeli saldırısının ardından siviller, pazar ayini için kiliselere akın etti.
12:06:
Rusya-Ukrayna savaşının şiddeti Donetsk'teki Volnovaha şehrini harabeye çevirdi.

10:45:
Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, Lviv'e dün yerel saatle 16.30 sıralarında düzenlenen bombardıman sonucu sanayi bölgesi yakınlarındaki yakıt deposunda büyük çaplı yangın çıktığı ifade edildi. Yangının bu sabah 05.00 sıralarında kontrol altına alındığı belirtildi.
08:26:
Rus ordusu gece boyunca Ukrayna’nın Harkov kentine saldırılar düzenleyerek roketatarlar ile kentin birçok noktasını vurdu.
07:12:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, NATO’nun sahip olduğu uçak ve tankların sadece yüzde birini istediklerini belirtti.
03:42:
Rusya ordusu, Ukrayna’nın Slavutiç kentini ele geçirirken, kent halkının Rusya karşıtı protestoları sırasında 3 kişi hayatını kaybetti.
02.36:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO’nun sahip olduğu uçak ve tankların sadece yüzde birini istediklerini ve 31 gündür bu yardımı beklediklerini belirterek, "Peki, Avrupa-Atlantik topluluğuna kim liderlik ediyor? Korkutma yoluyla hala Moskova mı?" ifadesini kullandı.
02:09:
Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın batısında yer alan Lutsk kentine roketli saldırı düzenlendi.
01:00:
Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki sokağa çıkma yasağı tekrar uzatıldı.
01:00:
Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Nikolaevka bölgesindeki Ukrayna ordusuna ait komuta merkezi kontrol altına alınırken, 61 Ukrayna askerinin Rus ordusuna teslim olduğu açıklandı.
01:00:
Ukrayna’nın Belarus sınırındaki şehri Çernihiv Belediye Başkanı Vladislav Atroşenko, nüfusun yarısından fazlasının Çernihiv’i terk ettiğini açıkladı.
00.44:
Ukrayna’nın Slavutıç kenti Belediye Başkanı Yuryi Fomiçev, bugünden itibaren kentin Rusya tarafından işgal edildiğini açıkladı.
00:12:
Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aleksander Motzuyanik, Ukraynalı askerlerin, Kiev’e girmeyi hedefleyen Rus birliklerini başkentten 70 kilometre kadar geri püskürttüğünü bildirdi.
20:36:
Rus ordusu, Ukrayna'da güvenli kentler arasında kabul edilen Lviv'i hedef aldı. Kent merkezindeki bir akaryakıt deposu vuruldu.
#Rusya
#ABD
#Putin
#Biden
#Ukrayna
#Savaş
2 yıl önce