|

İsrail Aksa’yı ikiye bölecek

İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa’da fiili durum oluşturup baskınları artırırken Filistin Devlet Başkanı Abbas’tan kritik uyarı geldi: İsrail, Aksa’yı ikiye bölmek istiyor. Burada Yahudilerin de ibadet edebileceği bir alan açma girişiminde bulunabilirler. Abbas, İsrail’in aynı formülü, el-Halil’deki Hz. İbrahim Camii için de deneyebileceğine dikkat çekti. Filistin yönetimi, ortak politika belirlemek ve işgali Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürmek için Ürdün ile görüşüyor. Kudüs’te Müslümanlara ait kutsal mekanlar Ürdün tarafından yönetiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 17/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:48 - 17/09/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İşgalci İsrail, Aksa’yı ikiye bölmek istiyor
İşgalci İsrail, Aksa’yı ikiye bölmek istiyor

İsrail yönetiminin Mescid-i Aksa ve Hz. İbrahim Camiinde fiili durumlar oluşturarak, baskınları artırması Filistin yönetiminde alarma sebep oldu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, işgalci yönetimin Mescid-i Aksa’yı ikiye bölmeyi hedeflediğini belirtti. İsrail, Müslümanlar için kutsal mekânları önce bölmeyi ve sonunda da tamamen ilhak etmeyi hedefliyor.


İşgalci İsrail yönetiminin, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ve diğer kutsal alanlara ilişkin planları hızla ilerliyor. Son dönemde, İsrailli bakan ve milletvekillerinin beraberindeki fanatik Yahudilerle Aksa’ya yönelik artan baskınları ve El-Halil’deki Hz. İbrahim Camii’nde benzer girişimleri hızlandırması, Filistin yönetiminde alarma neden oldu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçen cumartesi Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesinde, İsrail’in Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’yı ikiye bölme planını hayata geçirmek için fırsat kolladığı uyarısında bulundu.


SOMUT TEHDİT

Mahmud Abbas, kanıt olarak son dönemde Mescid-i Aksa’nın sık sık Müslümanların girişine tamamen yasaklanmasını, İsrailli bakan ve milletvekillerinin öncülüğünde artan baskınları gösterdi. Abbas, İcra Komitesindeki konuşmasında, “İsrail, Aksa’da Müslümanlarla birlikte Yahudilerin de kendi ibadetlerini gerçekleştirmeleri için alan açma girişiminde bulunabilir” değerlendirmesinde bulundu. Abbas, İsrail’in aynı formülü, El-Halil’deki Hz. İbrahim Camii için de deneyebileceğine işaret etti. Filistin Devlet Başkanı, Ürdün’le söz konusu tehdide dair müzakerelerin devam ettiğini ve konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi ve/veya Uluslararası Adalet Divanı’na götürmek amacıyla ortak politika belirleme yönünde görüşmelerin sürdüğünü de belirtti. Kudüs’te başta Mescid-i Aksa olmak üzere Müslümanlara ait kutsal mekan ve ibadethaneler, Ürdün tarafından yönetiliyor. Ürdün Kralı Abdullah ve Mahmud Abbas, Mart 2013’te, Ürdün’e “Kudüs’ü ve kutsal değerleri koruma hakkını” veren anlaşmayı imzalamıştı.


HAMAS DA UYARDI

Geçen hafta açıklama yapan İslami direniş örgütü Hamas da, baskınlardaki artışa tepki göstermiş, “Aksa’yı tamamen kontrol altına alma çalışmasının ön hazırlığı olarak ve mescidin zamansal ve mekânsal olarak ikiye bölünmesi amacıyla İsrail’in buradaki hakimiyetini dayatmayı hedefleyen planlarını yansıtmaktadır” açıklamasını yapmıştı. Aksa’nın mekânsal bölünmesinin, Müslümanlar ve Yahudilerin ziyaret yerlerinin ayrılmasını, zamansal bölünme ise mescidin belirli saatlerde Yahudilere belirli saatlerde de Müslümanlara ayrılmasını öngördüğü belirtiliyor.

  • 16 yaşında şehit oldu
  • Abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında düzenlenen barışçıl “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerinde geçen ay İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan 1 Filistinli çocuk daha şehit oldu. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğu sınırında 3 Ağustos’ta düzenlenen barışçıl gösterilerde yaralanan Suheyb Abdusselam Ebu Kaşif’in (16) şehit olduğunu belirtti.
#Ürdün
#Filistin
#İsrail
#Mescid-i Aksa
6 yıl önce