|

"İsrail Filistinli çocuklara hayvan gibi davranıyor"

Yahudi yerleşimcilerin araba ile çarptıktan sonra kanlar içinde yerde yatarken küfürler savurarak izlediği 13 yaşındaki Filistinli çocuğun babası Salih Manasıra İsrail'e "oğlumu bana geri verin" diye seslendi. Acılı baba, "Ahmet'in başına gelenlerin benzeri her gün diğer Filistinli çocukların da başına geliyor. Bu video İsraillilerin çocuklara ne yaptıklarını tüm dünyaya gösterdi. İsrail Filistinli çocuklara hayvan gibi davranıyor" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
12:18 - 25/10/2015 Pazar
Güncelleme: 09:23 - 25/10/2015 Pazar
AA

Yahudi yerleşimcilerin araba ile çarptıktan sonra kanlar içinde yerde yatarken küfürler savurarak izlediği 13 yaşındaki Filistinli çocuğun babası Salih Manasıra İsrail'e "oğlumu bana geri verin" diye seslendi.



Yaşları 13 ila 15 arasında değişen amca çocukları Ahmed ve Hasan Manasıra iki hafta önce İsraillilerin saldırısına uğramıştı. Doğu Kudüs'ün Beiti Hanina mahallesinde bulunan Piskat Ziev Yahudi Yerleşim yerinde İsrail polisi tarafından vurulan Hasan olay yerinde hayatını kaybederken, yerleşimcilerin araba ile çarparak yaraladığı Ahmet'in ise çevredeki Yahudilerin küfürleri eşliğinde yerde kanlar içinde yatan görüntüsü kameralara yansımıştı.



İsrail polisi, "Yahudi yerleşimcilere bıçakla saldırdığını" iddia ettiği Ahmet'i ailesine göstermiyor. Hastanedeki tedavisi bittiği açıklanan 13 yaşındaki Filistinli çocuk hala gözaltında tutuluyor.



"Benzer şeyler diğer Filistinli çocukların da başına geliyor"


Doğu Kudüs'teki evinde açıklamalarda bulunan Ahmet'in acılı babası Salih Manasıra, "Ahmet'in başına gelenlerin benzeri her gün diğer Filistinli çocukların da başına geliyor. Aradaki tek fark Ahmet'in halinin kameralara yansıması, diğerlerinden ise kimsenin haberinin olmaması. Bu video İsraillilerin çocuklara ne yaptıklarını tüm dünyaya gösterdi. İsrail çocuklara hayvan gibi davranıyor. Hatta sokakta bir kedi yada köpek görseler ona belki yardım edebilirler ama bir Filistinli çocuğa asla. Çocuklarımıza Ahmet'e yaptıklarını yapıyorlar" dedi.



"O görüntüler gözümün önünden gitmiyor"


"Tüm dünya o videoyu gördü ama İsrail hala oğlumuzu görmemize izin vermedi" diyen acılı baba, "Oğlum kanlar içerisinde yatarken çevredeki Yahudilerin küfürler savurduğu o görüntüler gözümün önünden gitmiyor. Annesi Ahmet'in başına gelenleri duydu, ancak buna dayanamayacağını belirterek, videoyu görmek istemedi." diye konuştu.



Acılı baba, eşinin ise hala olayın şokunu atlatamadığını ve kimseyle görüşebilecek durumda olmadığını söyledi.



"Kardeşlerinden saklıyoruz"


İlk önce oğullarının yeğeni Hasan gibi şehit olduğunu sandıklarını ifade eden Filistinli baba, konuşmasına şöyle devam etti:



"Ahmet en büyük çocuğumuz. Onun bütün dünyayı şok eden görüntülerini kardeşlerinden saklıyoruz. 'Abim nerede' diye sorduklarında 'Hastanede, yatıyor. Yahudiler kazara araba ile çarptılar ama durumu iyi' diye onları avutmaya çalışıyoruz. Ahmet 13 yaşında bir çocuk. İsrail onun 'bir suç işlediğini' iddia ediyorsa bile böylemi muamele etmeliydi. Sokak ortasında kanlar içinde yatarken kendisine en ağır küfürleri ederek tekmelemeye çalıştılar. Polis ve Yahudi yerleşimciler onun bu halini dakikalarca izledi. Ne olursa olsun yaralıya yardım etmek gerekir."



"Yaşananların sorumlusu İsrail"


İsrail yönetimine seslenen Salih, "Çocuklara karşı şiddeti durdur, Mescid-i Aksa'dan elini çek ve oğlumu bana geri ver" dedi.



İsrail yönetiminin, Ahmet'in "bıçaklı saldırıda bulunan bir terörist olduğu" yönündeki söylemine de tepki gösteren Salih, "Ahmet ve amcasının oğlu Hasan böyle bir eylem yapmışsa bile bunun suçlusu onlar değil Batı Şeria ve Kudüs'ü işgal altında tutan İsrail'dir. Bunu neden yaptılar sorusunu İsrail'in kendisine sorması gerekir. Çocukları ve gençleri bu eylemlere zorlayan onlardır. İsrail'in oluşturduğu baskı ve zulüm ortamından kaynaklanıyor bu yaşananlar" değerlendirmesinde bulundu.



Yeni "Muhammed Durra" vakası


Yaşı 15 olan Hasan Manasıra İsrail polisi tarafından vurularak hayatını kaybetmişti. Yahudi yerleşimcilerin araba ile çarptığı Ahmed'in ise uzun bir süre kanlar içinde kaldığı görüntüler kameralara yansımıştı.



Filistinli iki amca çocuğunun kameralar önünde başına gelenler kamuoyunda infiale yol açmış, bu olay, 2000 yılında patlak veren İkinci İntifada'nın sembolü kabul edilen Muhammed Durra'nın "babasıyla sığındığı duvar dibinde öldürüldüğü saldırıyı" yeniden akıllara getirmişti.



Görüntüde kanlar içinde yerde yatan Ahmed'e çevredeki bazı kişiler tarafından sürekli ağır küfürler ve hakaretler edildiği, küçük Filistinlinin ise kendisine yardım edilmesini istediği görüldü. Uzun süre sonra müdahale edilen Ahmed Batı Kudüs'teki bir hastanede tedavi edildikten sonra polis tarafından gözaltında tutuluyor. İsrail polisi, ailesiyle görüşmesine izin vermediği Ahmet ile hayatını kaybeden kuzeni Hasan'ın "bıçaklı saldırı gerçekleştiren teröristler olduğunu" iddia ediyor.



Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınları ve Yahudilerin ihlallerine tepki gösteren Filistinliler ile İsrail askerleri arasında bir süredir gerilim ve çatışma yaşanıyor. İsrailli sivil ve askerlerin ekim ayının başından bu yana Filistinlilere yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 50'yi aşarken, olaylarda 10 da İsrailli öldü.

#İsrail
#Filistin
#Ahmed ve Hasan Manasıra
#Mescid-i Aksa'dan elini çek
8 yıl önce