|

İsrail kana doymuyor!

İsrail askerlerinin Gazze sınırında Filistinlilere açtığı ateş sonucu şehit olanların sayısı 10'a yükseldi. 400’den fazlası gerçek mermiyle bin 350’yi aşkın Filistinli de yaralandı. Gösterilerin başladığı 30 Mart’tan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 31’e çıktı. Filistin, dünyaya İsrail vahşetini durdurun çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/04/2018 Pazar
Güncelleme: 01:12 - 8/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Şehit olanların sayısı 10'a yükseldi.
Şehit olanların sayısı 10'a yükseldi.

İsrail askerlerinin Gazze sınırında barışçıl gösterilerini sürdüren Filistinlilere açtığı ateş sonucu şehit olanların sayısı 10’a yükseldi. Gazze sınırında yaralanan 30 yaşındaki Filistinli gazeteci Yasir Murteca da hayatını kaybetti. Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin Han Yunus’un doğusunda düzenlenen gösterilerde görüntü aldığı sırada vurulan gazetecinin üzerinde “Press” (basın) yazılı koruyucu yeleğinin olduğunu ifade etti. Murteca’nın film yapımcısı olarak çalıştığı, “Ain Medya” prodüksiyon şirketinin kurucularından olduğu ve Gazze’deki durumu anlatan çok sayıda belgesel çekimine katıldığı kaydedildi. Gösterilerin başladığı 30 Mart Cuma gününden bu yana 31 Filistinli şehit oldu.

7’Sİ GAZETECİ BİN 350 YARALI

Gazze’de cuma günü düzenlenen “Büyük Dönüş” gösterisi sırasında İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu 400’den fazlası gerçek mermiyle bin 350’yi aşkın Filistinli de yaralandı. 7’si gazeteci olan yaralılardan 33’ünün durumu ağır.


BM’DEN KORUMA TALEBİ

Türkiye’ye basın özgürlüğü dersi veren Batılı ülkeler, İsrail’in gazeteci cinayetlerine karşı sessizliğini korurken Filistin Enformasyon Bakanlığı ve Filistin Gazeteciler Sendikası, basın mensuplarına uluslararası koruma sağlanmasını talep etti. Sendika, 8 haftalık barışçıl eylemleri takip eden gazetecilerin BM’nin 2222 sayılı kararı uyarınca İsrail saldırganlığından korunmasını istedi.

HALKI HİMAYE EDİN

Filistin yönetimi, Gazze’de yaşananlardan dolayı İsrail’i kınadı. Filistin’in BM, Arap Birliği ve AB temsilcilerinden uluslararası tüm tarafların harekete geçmesi için acil çalışma yapmasının istendiği, işgal kuvvetlerinin suçsuz ve silahsız insanları taammüden öldürdüğü aktarıldı. Uluslararası topluma İsrail vahşetinin durdurulması için çağrıda bulunan Filistin yönetimi, başta BMGK olmak üzere uluslararası toplumdan silahsız Filistin halkının himaye edilmesini talep etti.

ABD ENGELLEDİ

ABD, İsrail’in Gazze’de onlarca Filistinli’nin şehadetine yol açan saldırılarına ilişkin bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesini isteyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) talebini ikinci kez reddetti. Red kararı üzerine Filistin yönetimi, uluslararası toplumu, ABD’nin, “Gazze’deki olaylarla ilgili bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulması talebini” veto edemeyeceği yeni bir formül bulmaya çağırdı.

Gazze şehitlerini uğurladı

İsrail askerlerinin, Gazze sınırındaki barışçıl gösterilere müdahalesinde hayatını kaybeden iki Filistinli defnedildi. Gazze sınırında 31 Mart’ta düzenlenen gösterilerde yaralandıktan bir hafta sonra hayatını kaybeden Filistinli Sair Muhammed Rabia’nın (30) cenazesi, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Cuma günkü gösterilerde şehit olan Filistinli Usame Kadih (38) için de Han Yunus kentinde cenaze töreni düzenlendi. Filistinli Kadih’in cenazesi kentteki Nur Camisi’nde kılınan namazın ardından defnedilmek üzere kabristana götürüldü.


Acil tıbbi yardım talebi

Gazze, uluslararası örgütlere “acil tıbbi yardım” çağrısı yaptı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, uluslararası örgütlere, bölgedeki hastanelere en kısa sürede ilaç ve tıbbi malzeme tedarik edilmesi çağrısında bulundu. Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, yayımladığı yazılı açıklamada, uluslararası kurum ve örgütlerden, abluka nedeniyle sağlık sektöründe çeşitli krizlerin yaşandığı Gazze’deki hastanelerin acil servis ve yoğun bakım bölümlerine acilen ilaç ve gerekli tıbbi malzeme sağlanmasını talep etti. “Büyük Dönüş Yürüyüşü”nden sonra artan yaralı sayısı nedeniyle hastanelerin daha fazla sıkıntıya girdiğine dikkat çeken Kudra, Gazze’deki kurumlarda yaralıların hayatını kurtarmak için tüm gücüyle çalışan sağlık personelinin çabalarının desteklenmesini istedi.

İsrail'den lastik girişine engel

İsrail, Gazze’ye araç lastiklerin sokulmasını yasaklama kararı verdi. Filistin’de gerçekleştirilen Büyük Dönüş gösterilerinde eylemcilerin araç lastiklerini yakarak İsrailin keskin nişancılarını engellemeye çalışmıştı. Gazze’ye giren malların koordinatörlüğünü yürüten Ra’ed Fattouh, “İsrail Pazar günü Kerem Şalom geçişinden Gazze’ye girmesi beklenen bir kamyon lastiğini iptal etti” dedi. Fattouh, kararın Gazze Şeridi’nde Filistin ekonomisine yeni bir darbe olduğunu kaydederek, vatandaşların ve araç sahiplerinin güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti.

#İSrail
#Katliam
#Filistin
#Gazze
6 yıl önce