|

İsrail terörü bitmiyor

İsrail güçlerinin önceki günkü Mescid-i Aksa baskını İslam dünyasının tepkisini çekerken dün yine baskın yaşandı. Fanatik Yahudileri Mescid-i Aksa’nın avlusuna sokan İsrail polisi, Filistinlilerin mescide girişini engelledi. Baskınlar Türkiye’nin birçok şehrinde protesto edildi. İsrail medyası, Netanyahu hükümetini, “İsrail tarihinin en aşırı hükümeti” olarak niteledi. BM’den ise baskın görüntüleri için “şok ve dehşet edici” yorumu geldi.

04:00 - 7/04/2023 Cuma
Güncelleme: 02:02 - 7/04/2023 Cuma
Yeni Şafak
İsrail, Aksa'ya girişileri kapattı.
İsrail, Aksa'ya girişileri kapattı.

İsrail güçlerinin, iki gündür teravih ve sabah namazlarında Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskınlar ve kutsal mabette ibadet edenlere uyguladığı şiddet hız kesmeden devam ediyor. Tepkilere rağmen İsrail güçleri, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Aksa’ya girişlerini kolaylaştırmak için burada ibadet eden ve itikafa giren Müslümanları önceki gün teravih namazının ardından şiddet kullanarak mescitten çıkardı ve bir daha girişlere izin vermedi.

40 YAŞ ALTINA YASAK

İsrail güçleri bir günde Kıble Mescidi’ne sığınan 400’den fazla Filistinliyi gözaltına aldı, yüzlercesini de yaraladı. Aksa’da sabah namazı İsrail güçlerinin girişine izin verdiği 40 yaş üstü az sayıda kişi ve Müslüman turistler tarafından eda edildi. Harem-i Şerif’e girmelerine izin verilmeyen çok sayıda Filistinli genç, sabah namazını, Mescid-i Aksa’ya açılan Aslanlı Kapı, Silsile Kapısı ve Meclis Kapısı önünde sokakta kıldı.

48 TOPRAKLARI DİRENİŞTE

İsrail vatandaşı Araplar, düzenledikleri gösterilerde polisin sert müdahalesine maruz kaldı. Protestolar, 48 toprakları olarak bilinen Ummu’l Fahm, Baka el-Garbiyye, Tamra, Arraba, Riyna, Kefr Kina, Kefr Menda, Sahnin, el-Bane, Şefa Amr beldeleri ve Hayfa’da düzenlendi. Ummu’l Fahm kentinde yüzlerce göstericiye İsrail polisi göz yaşartıcı gaz bombalarıyla müdahalede bulundu. Gösteride bir genç, gaz bombası kapsülünün isabet etmesiyle yaralandı.

İSRAİL’İN EN AŞIRI HÜKÜMETİ

Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, gösteriyi dağıtmak isteyen polis güçlerinin havaya ateş açmasına Filistinliler, taş atarak karşılık verdi. Haaretz gazetesi, İsrail polisinin Filistinlilerin Hayfa’daki gösteride Filistin bayrağı taşımalarına engel oldu. Olaylarda bir genç polis ekiplerince hafif şekilde yaralandı, bir gösterici de gözaltına alındı. İsrail medyası, Netanyahu hükümetini, “İsrail tarihinin en aşırı hükümeti” olarak niteledi.

GAZZE’DE PROTESTOLAR

Abluka altındaki Gazze’de binlerce kişi baskını protesto etti. Hamas’ın çağrısı üzerinde Gazze’nin bazı kentlerindeki camilerde teravih namazının ardından baskına karşı gösteriler düzenlendi. Gösterilere Filistinli grupların yöneticileri de katıldı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde silahlı bir Yahudi yerleşimci 15 yaşında Filistinli bir çocuğu gerçek mermiyle yaraladı.

Aksa’da 40 bin kişilik kıyam

Mescid-i Aksa’da terör estiren İsrail’e Filistin’de on binler bu kutsal mabedde kıyama durarak cevap verdi. Dün yatsı namazı vaktinde 40 bini aşkın Filistinli Müslüman, Mescid-i Aksa’nın avlularını hınca hınç doldurup omuz omuza namaza durdu.

Bütün Türkiye lanetledi

İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskın, Beşiktaş’taki İsrail İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi. Başkentte de İsrail’in Ankara Büyükelçiliği konutu önünde toplanan STK temsilcilerinden oluşan grup, ABD ve İsrail aleyhinde slogan attı. Sivas, Kayseri, Kütahya, Diyarbakır, Bingöl, Batman ve Şanlıurfa’da da binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen protesto gösterilerinde İsrail’in saldırıları lanetlendi.

Lübnan’dan İsrail’e 34 roket

Mescid-i Aksa’da gerginlik sürerken, İsrail ordusu, Lübnan topraklarından İsrail’e 34 roket atıldığını, bunlardan 25’inin imha edildiğini, en az 5 roketin ise İsrail topraklarına düştüğünü duyurdu. İsrail medyası yine Lübnan’dan 3 havan mermisi atıldığını duyurdu. İsrail roketlerden Hamas’ı sorumlu tutarken, Lübnan Hizbullahından Mescid-i Aksa’nın yalnız olmadığı açıklaması geldi.

İsrail’i durdurun!

İsrail güçlerinin, iki gündür Mescid-i Aksa’ya yönelik zorbalığı Türkiye ve dünya kamuoyunda büyük tepki çekmeye devam ediyor. Türkiye’de bir çok ilde İsrail’i protesto gösterileri düzenlenirken, Müslüman STK’ları da uluslararası kurumları göreve çağırdı. Arap Birliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik “suçlarını” durdurmaya çağırdı. Malezya Başbakanı Enver İbrahim de, BM ve uluslararası toplumu İsrail’den hesap sormaya çağırdı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Mescid-i Aksa’da İsrail güvenlik güçlerinin şiddet görüntülerini “dehşet verici ve şok edici” bulduğu bildirildi. Fransa’nın Kudüs Başkonsolosluğu da görüntülerin “şok edici” olduğunu açıkladı. Almanya’nın başkenti Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı’nın önünde baskın protesto edilirken Fas’ın birçok kentinde de düzenlenen gösterilerde İsrail’e tepki gösterildi.



#Filistin
#Mescid-i Aksa
#İsrail
#Binyamin Netanyahu
1 yıl önce