
İsrail Başbakanı Netanyahu, sanki ‘kendi toprağıymış’ gibi birçok Arap lidere Gazze Şeridi’nin kontrolünü almasını önerdiğini ancak hiçbir liderin bunu kabul etmediğini söyledi. Filistin Devleti Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Netanyahu’nun sözlerine ilişkin “ABD’nin Arap ülkeleri ile Filistin üzerindeki komplosunun göstergesi” dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, skandal bir açıklamada bulunarak, sanki “kendi toprağıymış” gibi birçok Arap lidere abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kontrolünü alması önerisinde bulunduğunu ancak hiçbir liderin bunu kabul etmediğini söyledi. İsrail radyosuna konuşan Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki son gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Netanyahu, birçok Arap lidere Gazze’nin kontrolünü önerdiğini belirterek, “Gazze’yi alacak birini umuyordum ama bunu yapmak isteyen kimse olmadı” diyerek adeta “Gazze’nin sahibiymiş” gibi açıklama yaptı.
FİLİSTİN’DEN TEPKİ
Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne ise yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu’nun söz konusu açıklamalarının, “ABD’nin Arap ülkeleri ile Filistin üzerindeki komplosunun göstergesi” olarak yorumladı. Ebu Rudeyne Gazze ve Kudüs olmaksızın bir Filistin devletinin kurulmasının mümkün olmayacağını vurgulayarak, “Gazze Şeridi’nde bir devlet kurulamaz, Gazze’siz de bir devlet kurulamaz, Kudüs’süz bir devlet de kurulamaz.” ifadelerini kullandı.
SİNA SENARYOSU
ABD Başkanı Trump’ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın da destek verdiği belirtilen “Yüzyılın Anlaşması” planının, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ileri sürülüyor. Bir diğer iddiaya göre ise plan; Kudüs’ün tamamının İsrail’e bırakılması ve Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine olan maddeler içeriyor.








